完全吞唔到保充丸……

manmanbon
|
啱啱check到有依家差不多第5週
醫生畀咗奶粉sample但飲完第一包已經肚痾
我連nestle mom都吞唔到
完全唔敢試 materna
第一胎,而且之前一直無食定準備
好驚依家都未吞到會唔會太遲 😭
好痛苦好無助
請問有無其他保充品細粒或者非藥丸可以代替?
喊包媽媽
|
我記得Gnc有孕婦軟糖呀,你去睇下
PHOENi_Z
|
manmanbon 發表於 19-2-18 11:02

我果陣都冇食呀,又係吞唔到,所以選擇放棄,寧願飲食balance d補充適當營養
PHOENi_Z
|
喊包媽媽 發表於 19-2-18 11:05
我記得Gnc有孕婦軟糖呀,你去睇下

我果陣都好想買,但成日冇貨
Joeylover
|
頭3個月食葉酸,Gnc果粒葉酸好細,實吞到啊。之後先食materna.
missbaby520
|
Me too! 我都係吞唔到丸,葉酸我發現可以搵日本果隻UHA軟糖, 或者可以食DHC 既葉酸丸(超級細粒唔係膠囊果啲size). 最緊要自己舒服,加油💪🏻
flyingfree
|

頭三個月最緊要葉酸 好細粒
我開頭作嘔 只食葉酸
唔好迫自己
夾硬食都係嘔返出黎
BB頭三個月主要靠自己
唔好太緊張
李露眉
|
Joeylover 發表於 19-2-18 12:09
頭3個月食葉酸,Gnc果粒葉酸好細,實吞到啊。之後先食materna.

只食葉酸
sallypo
|
materna係幾大粒。我會咬開一半食
我要做媽媽
|
好多都係好大粒架...或者你試下攪碎佢食
hoganbaby
|
flyingfree 發表於 19-2-18 12:46
頭三個月最緊要葉酸 好細粒
我開頭作嘔 只食葉酸
唔好迫自己

我頭3個月成日嘔,食完好多時又嘔翻出來,其實都唔洗咁緊張,放鬆啲,冇問題嘅
BearBearStitch
|
話說我由細到大都唔識吞藥,所以我係監生咬碎粒materna連麵包吞...
manmanbon
|
回覆 BearBearStitch 的帖子

我都係!由細到大都吞唔到大粒藥丸
頭先都有朋友教我壓碎粒materna加落去自己鍾意嘅食物到
但我想問會唔會好苦?

RubyYu07
|
missbaby520 發表於 19-2-18 12:17
Me too! 我都係吞唔到丸,葉酸我發現可以搵日本果隻UHA軟糖, 或者可以食DHC 既葉酸丸(超級細粒唔係膠囊果 ...

係啊,有個同事都係買左呢款軟糖代替。
超級豬
|

嗚嗚...終於搵到同路人.好感動我到係由細到大到吞唔到藥丸...宜家食葉酸咬到好碎先食到..好彩我食個隻葉酸唔苦冇咩味可以接受到..
GCHK
|
我果時都係吞唔到,都冇食
Skaiden
|
咬碎佢飲水食,為bb好點都要食
manmanbon
|
回覆 超級豬 的帖子

我好明白你感受我老公話唔明點解咁細粒仲要膠囊都吞唔到
其他人係唔會明白
飲到肚脹都吞唔到嘅無奈
介唔介意pm我你食嗰隻葉酸?

manmanbon
|
回覆 Skaiden 的帖子

苦唔苦?
yipyip82
|
我都苦惱緊呀,葉酸細粒都仲食到,但就快12wk要食鈣片都唔知點算,見到有人食kawai梨之鈣糖有人話幾好味,有無jm用佢代替鈣片?