阿女的是日午餐

貓頭雀
|

呢個易整
就快放lunch 喇, 祝大家用餐愉快。
luckybaby2011
|
貓頭雀 發表於 19-2-18 11:44
呢個易整
就快放lunch 喇, 祝大家用餐愉快。

我成日好奇、阿媽整果陣食剪低既頭頭尾尾都飽了
worrymama
|

貓頭雀
|
luckybaby2011 發表於 19-2-18 11:49
我成日好奇、阿媽整果陣食剪低既頭頭尾尾都飽了

今次我將 剪碎的紫菜全部放曬落三文魚嘅下面
taylortse
|
我都試過整呢啲午餐比阿仔學校旅行

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 19-2-19 11:57
Poyau    發表於 19-2-18 14:16
stagea    發表於 19-2-18 12:47
girlbear    發表於 19-2-18 12:06
clk228
|
我今日都有整午餐比阿囡,不過係普通擺設.
我果個係肥妹,整咁少唔飽

Poyau    發表於 19-2-18 14:16
stagea    發表於 19-2-18 12:48
貓頭雀
|
taylortse 發表於 19-2-18 11:52
我都試過整呢啲午餐比阿仔學校旅行

我都想整呢啲呀 但我無巧手 明明都是串埋捲下,但我都價變成災難
貓頭雀
|
clk228 發表於 19-2-18 11:58

那個是粟米肉粒嗎?請問可以教我嗎? 謝謝
clk228
|
貓頭雀 發表於 19-2-18 12:33
那個是粟米肉粒嗎?請問可以教我嗎? 謝謝

不是肉粒,是雞粒
係街市買雞柳或雞扒,自己回來起肉切粒,再用豉油/鹽、油,豆粉、糖餣下,之後落油炒下D雞粒,再落盒裝地捫粟米蓉炒下,之後熄火落蛋液兜下,完成
貓頭雀
|
clk228 發表於 19-2-18 12:40
不是肉粒,是雞粒
係街市買雞柳或雞扒,自己回來起肉切粒,再用豉油/鹽、油,豆粉、糖餣下,之後落油炒下D ...

請問要加水嗎? 會好杰,然後燶嗎?
謝謝
clk228
|
貓頭雀 發表於 19-2-18 12:47
請問要加水嗎? 會好杰,然後燶嗎?
謝謝

隨你加不加,因爲我煮好少份量,所以不加,加左我覺得似粟米湯伴飯
你細火煮,不會燶,因為你之前已先炒了雞粒,,而粟米蓉已熟,只係加熱番
birdbird
|
clk228 發表於 19-2-18 11:58

你呢個 lunch 好吸 引

clk228
|
birdbird 發表於 19-2-18 13:22
你呢個 lunch 好吸 引

多謝

kimchimom
|
我都有整下,自己間中整覺得幾好玩

wcpcelia    發表於 19-2-19 11:57
Poyau    發表於 19-2-18 14:17
Poyau
|

taylortse
|
貓頭雀 發表於 19-2-18 12:32
我都想整呢啲呀 但我無巧手 明明都是串埋捲下,但我都價變成災難 : ...

12蚊店有工具可以買喔,不過如果日日整會好麻煩,間唔中整就得
|
不是肉粒,是雞粒
係街市買雞柳或雞扒,自己回來起肉切粒,再用豉油/鹽、油,豆粉、糖餣下,之後落油炒下D ...

呢個餸隔咁好嘅,可唔可以影成個飯壺比我睇睇
clk228
|
20020116 發表於 19-2-18 14:22
呢個餸隔咁好嘅,可唔可以影成個飯壺比我睇睇

未放學,要今晚先可影
我果個係象印,你可上網睇
紅色圈住果個可自由配搭

bb妹
|
kimchimom 發表於 19-2-18 14:07
我都有整下,自己間中整覺得幾好玩

小朋友食嘅時候係咪凍晒?
kavenzou
|
不是肉粒,是雞粒

好似幾簡單喎,我又試下