1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

男仔就嚟3歲,舊年夏天同佢戒過一排!!
唔成功,諗呢排暖啲就同佢再試過!!
但係唔知係咪之前有屙濕過,所以成日話好驚底褲要著返片片!!
呢個星期比佢唔著片唔著底褲,佢就好成功咁自己去便便VV!!夜晚瞓覺會同佢著返片,每朝想同佢除片著底褲就扭話好驚底褲要著片片!!但係唔著底褲下身清涼又無問題喎!!
大家有冇類似情況,大家會點做呀??

回覆 mrsloisfrankie 的帖子

Hi mrsloisfrankie ,囝囝好叻叻比昨年有進步 戒片/學習新事物需要小朋友累積唔同經驗,如果依家囝囝對三角內褲有抗拒,媽媽可俾囝囝試下著鬆身易脫短褲/短褲型內褲,有卡通圖案會比較吸引小朋友,大部分2.5歲至4歲小朋友日頭會控制到大小便,囝囝仲細媽媽順其自然就ok,囝囝試過用小厠所去大便未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁先咪同佢著底褲,直接著褲,唔著片

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-18 16:49
回覆 mrsloisfrankie 的帖子

Hi mrsloisfrankie ,囝囝好叻叻比昨年有進步 戒片/學習新事物需要小 ...

自己去到大小便架!!淨係抗拒唔著片嘅時候要著褲!!

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-2-18 17:25
咁先咪同佢著底褲,直接著褲,唔著片

淨著褲都唔得!!佢要著片先肯著褲!!想佢唔著片就要下身唔著任何嘢!!
mrsloisfrankie 發表於 19-2-18 22:17
淨著褲都唔得!!佢要著片先肯著褲!!想佢唔著片就要下身唔著任何嘢!!

如果囝囝著住片先肯著褲,有可能怕瀨濕褲,媽媽多D同囝囝溝通,了解返唔要著褲原因,講解係戒片過程瀨濕褲係好常見,令囝囝慢慢克服心理障礙,同囝囝一齊去購買佢鍾意顏色/卡通圖案鬆身易脫內褲, 通常心理同生理都ready好嘅時候,就可以輕鬆戒片片,加油! 媽媽可以參考以下: https://www.nutricia.com/zh-hk/early-life-nutrition/nurturing-new-lives/the-first-1000-days/Nutrition-for-the-first-six-months/potty-training-tips.html

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你可以幫BB著條底褲有安全感D。我囝囝24個月,都要準備戒片喇。希望可以順利。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

mrsloisfrankie 發表於 19-2-18 22:17

我仔仔夏天既時候如果係屋企真係褲都唔著㗎,因為我懶得洗
PS:屋企冇外人

首頁

尾頁

跳至