請問買樓搵律師大約價錢會係幾錢?

dreamx2
|
剛買左已補居屋,想問搵律師大約係幾錢
地產agent幫我們搵左間7000,正常價嗎?thanks
cinda72.
|
dreamx2 發表於 19-2-18 12:51
...

差唔多啦,食你幾舊水啫,唔多既
detox6066
|
...

6000-7000到啦
但你要先問左你間按揭銀行哩間律師樓係咪on list

wcpcelia    發表於 19-2-19 12:23
Poyau    發表於 19-2-18 13:48
kavenzou
|
cinda72. 發表於 19-2-18 12:52
差唔多啦,食你幾舊水啫,唔多既

只知律師費同律師本身嘅級數有關,但樓價、私樓/居屋、樓齡又會吾會影響律師費呢

cinda72.
|
kavenzou 發表於 19-2-18 13:00
只知律師費同律師本身嘅級數有關,但樓價、私樓/居屋、樓齡又會吾會影響律師費呢

冇,村屋除外,村屋複雜好多好多陷阱,買村屋一定要搵做開既律師,唔係就易瀨野
Poyau    發表於 19-2-18 13:47
Ol0314
|
...

自己經驗
要經紀介紹的律師樓都唔好
唔係洗乜人介紹 仲要比俑人

自己問朋友有無用過仲好
(我唔介紹 唔洗問我)
Ol0314
|

我用開嗰間係跟樓價收費
但一般大眾非豪宅 都係$6-8000

不過做得好唔好 就好過人
我被介紹過兩次
1 個律師無幫我對數 求奇叫我入返錢比賣家
1 個連契上個名都可以打錯
我個名係好普通香港人名 一睇就知錯
Poyau    發表於 19-2-18 13:47
布甸仔媽媽
|
如要做按揭,要用銀行on list律師,最好係入面搵間近自己,唔使煩搭車,始終要簽文件。
pbpk03845784
|

按揭銀碼會影響律師費
anna59
|
叫銀行介紹好過, 買賣和按揭用同一間律師行
kavenzou
|
pbpk03845784 發表於 19-2-18 13:31
按揭銀碼會影響律師費

IC,又學到嘢thanks
dreamx2
|
pbpk03845784 發表於 19-2-18 13:31
按揭銀碼會影響律師費

只按五百萬,咁合理收費係?
kavenzou
|
Ol0314 發表於 19-2-18 13:06
我用開嗰間係跟樓價收費
但一般大眾非豪宅 都係$6-8000

第一間確係求其
第二間
kavenzou
|
cinda72. 發表於 19-2-18 13:01
冇,村屋除外,村屋複雜好多好多陷阱,買村屋一定要搵做開既律師,唔係就易瀨野
...

村屋確係複雜,貴啲都應該嘅
綜合其他jm所講,律師費其實都係安個別律師自己定,有啲跟按揭,有啲跟樓價⋯⋯

Ol0314
|
dreamx2 發表於 19-2-18 13:49
只按五百萬,咁合理收費係?

價叫正常 其實方間都唔差太遠
最多上下$500-1000

如果自己之前有買賣過 最好跟緊d
如果之前未買賣過 我再三強調
好的律師 唔洗比俑人賺 揾生意

最重要 有d 係艇仔律師行 未必間間銀行on list
有機會銀行唔比呢間律師行做
Ol0314
|
...

補充
有銀行唔認某些律師行
(尤其agent 介紹更要小心)
即你唔可以經呢間律師行做按揭
要揾多間搭路
(即再洗多次錢)

所以 如果唔想洗呢個錢
最好揾左你想按揭嗰間銀行
問佢揾個律師行list 同 contact
咁就無咁危險
sharon_pig
|
...

我無按 律師費4千咁上下
Thelittlepingu
|
Ol0314 發表於 19-2-18 13:02
自己經驗
要經紀介紹的律師樓都唔好
唔係洗乜人介紹 仲要比俑人

同意。 之前地產介紹的律師樓好差,永遠唔主動call. 約佢簽野永遠等半個鐘以上, 以後誓不幫襯。
Thelittlepingu
|
布甸仔媽媽 發表於 19-2-18 13:15
如要做按揭,要用銀行on list律師,最好係入面搵間近自己,唔使煩搭車,始終要簽文件。 ...

我老公諗住搵屋企附近(新界)果間方便佢中午去簽, 點知原來簽文件都係要走去旺角。
布甸仔媽媽
|
Thelittlepingu 發表於 19-2-18 17:30
我老公諗住搵屋企附近(新界)果間方便佢中午去簽, 點知原來簽文件都係要走去旺角。
...

係個師爺問題,佢收得您錢就要就客方便,律師只是負責睇同簽文件,唔使出面。