胎動的感覺

ryanychu
|
請問各位JM,剛18週,肚子有時feel到一兩秒疼痛,算是胎動嗎?胎動的感覺係點樣嘅?多謝!
yukicheung0901
|
ryanychu 發表於 19-2-18 13:11
請問各位JM,剛18週,肚子有時feel到一兩秒疼痛,算是胎動嗎?胎動的感覺係點樣嘅?多謝!
...

最初係feel到有條魚係肚入面游水。之後越大就踢得越來越大力。到咗尾期會撐到個膀胱同腎好痛。
flyingfree
|
...

最初好似蝴蝶拍翼咁
喊包媽媽
|
下,我記得好似D腸會郁甘咋
我要做媽媽
|
我都唔系疼痛既感覺,我同意JM既有條魚游下游下咁既感覺
阿隨
|
...

唔係痛,有啲似腸郁嘅感覺,好輕微嘅
hoganbaby
|
...

應該係喇,啱開始動靜冇咁大嘅,有胎動係一種好奇妙嘅過程,覺得佢好得意
RubyYu07
|
yukicheung0901 發表於 19-2-18 13:15
最初係feel到有條魚係肚入面游水。之後越大就踢得越來越大力。到咗尾期會撐到個膀胱同腎好痛。
...

我都係咁,一開始覺得痕痕地,魚仔遊緊

falalala
|
好似啲腸胃有氣咁
肥虎虎
|
似腸郁,肚皮彈彈下,魚仔游水
ryanychu
|
謝謝JM的回答,咁我可能要再耐心等待下,仲未feel到好似魚游動的感覺,依家短暫的抽痛可能係子宮擴張,唔係胎動
|
RubyYu07 發表於 19-2-18 15:50

我都係咁,一開始覺得痕痕地,魚仔遊緊

係架。過多一至兩週就feel 到佢郁手郁腳架喇。
RubyYu07
|
yukicheung0901 發表於 19-2-18 18:14
係架。過多一至兩週就feel 到佢郁手郁腳架喇。

到左後期,經常會踢到肚皮好痛
黃家三少奶
|
ryanychu 發表於 19-2-18 16:51
謝謝JM的回答,咁我可能要再耐心等待下,仲未feel到好似魚游動的感覺,依家短暫的抽痛可能係子 ...

胎動唔會痛喎, 痛係子宮收縮呢

|
RubyYu07 發表於 19-2-19 15:44
到左後期,經常會踢到肚皮好痛

我都係,頂住個腎,勁辛苦。
李露眉
|
像肋彈
RubyYu07
|
yukicheung0901 發表於 19-2-19 21:02
我都係,頂住個腎,勁辛苦。

仲有個胃啊,食少少就飽肚
MokFuMaMa
|
RubyYu07 發表於 19-2-19 22:57
仲有個胃啊,食少少就飽肚

後期仲會頂住個膀胱,一晚去幾次洗手間