忽發奇想,小朋友講野

hkgra
|
成日聰人地講,小朋友細時講野叻,大個左會無甘聰明?無聊問下咋

蛋皇哥0127
|
hkgra 發表於 19-2-18 13:51
成日聰人地講,小朋友細時講野叻,大個左會無甘聰明?無聊問下咋

3歲定80
大個都叻架
芒果米池
|
本身聰明就聰明

不過如果話其他小朋友發展遲,後來追上,咁就顯得冇咁聰明。

或許有啲小朋友講野唔叻,但其他野叻。
wcpcelia    發表於 19-2-19 11:48
|

未必啦!
yamaneko
|
細個有個表弟講野太叻,唔識睇場合,串親人,被人罵到飛街,咁大左咪少講野,少表現自己羅。
yokulami
|
講野叻又唔代表大個一定聰明
但細個講野唔叻,學野慢,就有可能大個都唔係聰明
我覺得咋
Jane1983
|
講嘢叻係咪等于聰明?聰明係咪就讀書叻?

我覺得唔關事,識d人講嘢好叻,個腦轉得快,但懶過條蛇或者才智用係無謂地方,一樣一事無成。
miffyumiffy
|
又好似係喎,我識人唔夠2歲講野很清楚和對答如流,但佢大個成績都幾差
hkgra
|
回覆 Jane1983 的帖子

都係啊~可能都係睇後天點培養
我愛Corina
|
人人唔同?

我仔女細個講野都叻,亞女越大越蠢。我仔就唔係話好聰明,考第三,未考到第一,亦未跳班(老公果邊親戚有幾個都係資優兒童,我仔同唔到佢地比
李露眉
|
唔係, 我覺得係叻,

醒目
brindlewin
|

細個講野十居九個半係模仿緊大人/電視,唔係真正自己思索出嚟,反而愛動腦的冇咁易說得順暢。

細個習慣copy&paste咁講野又得到大人吹捧,積而成習,其實大少少就易係外面撞板,但又未必明自己弱在那裡/如何改善。咁係阻礙咗發展。
tsung
|
蛋皇哥0127 發表於 19-2-18 14:08
3歲定80
大個都叻架

careycarey
|
睇過有“專家”話遲講嘢,唔係因為蠢,只係佢嘅意路可能比較成熟,佢認知嘅字詞唔足以表達所想,所以唔講。我成日用嚟安慰遲說話嘅家長。

但我諗早講嘢同遲講嘢,都冇話一定叻或蠢,而一個人有冇成就,過得開唔開心,又同叻/蠢冇必然關係
hippoo
|
brindlewin 發表於 19-2-18 17:11

細個講野十居九個半係模仿緊大人/電視,唔係真正自己思 ...

講得對
Catkooroo
|
應該唔關事
Ashleycorina
|
我只覺得大部分好早講話又多話講d小朋友,大左係好開朗
cara.mak
|

點解講野叻就代表聰明 唔好比人誤解左講野叻就係聰明。 好多人小時講野唔叻但大個好叻架禾,都好多資優生講野唔叻架。聽聞愛因斯坦都係三歲先識講野。 講野叻的小朋友好多都是父母或者老人家湊,不斷同佢講野,不斷問佢野,又教佢地講野, 又或者佢地有兄姐,或成日身邊有大哥哥大姐姐, 又或者兩歲就返全日學校,所以佢地講野比同齡小朋友叻啲。如果一個小朋友身邊無人同佢成日講野,你認為iq爆棚既小朋友又能否講野叻?
cara.mak
|
careycarey 發表於 19-2-18 22:22
睇過有“專家”話遲講嘢,唔係因為蠢,只係佢嘅意路可能比較成熟,佢認知嘅字詞唔足以表達所想,所以唔講。 ...

講野叻既小朋友好多時身邊都有一個勁長氣勁多野講既父母或長者。 又或者身邊有哥哥姐姐。 又或者讀全日校的。所以講野叻根本唔代表係聰明,但好多人就比啲所謂專家誤解左,因好多專家近年都好主張講野叻,其實專家係怕小朋友講野遲緩啫,而唔係想表達講野叻就聰明。 但家長就誤解晒。
hkgra
|
回覆 cara.mak 的帖子

我都有阿姨既小朋友,4歲先講野,
果位小朋友讀書十分好,
當然讀書好,又唔代表叻既
所以我都覺得無咩關係~