自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 cara.mak 的帖子

依家0的人唔係主張講野唔叻,讀書叻咩?

珍珠宮

我細佬細個講野好叻,我媽帶佢考童星
佢精甩邊,讀書都ok 有讀大學,依家做 IT

珍珠宮

hkgra 發表於 19-2-19 16:28
回覆 cara.mak 的帖子

依家0的人唔係主張講野唔叻,讀書叻咩?

唔會呀。 依家有晒健康院跟進, 一見你歲半唔識講單詞就要兩歲再去覆診,兩歲都仲係跟唔到進度就幫你排期申請見醫生,話驚發展遲緩,父母聽到咁仲唔驚咩又點會主張講野唔叻讀書叻。講野叻唔代表代表叻。 相反講野唔咖都唔代表讀書叻既。 講野叻係環境造就而已

珍珠宮

sasa@uk 發表於 19-2-19 16:28
我細佬細個講野好叻,我媽帶佢考童星
佢精甩邊,讀書都ok 有讀大學,依家做 IT
...

細佬講野叻大多原因因為有你呢個家姐

珍珠宮

cara.mak 發表於 19-2-19 16:42
細佬講野叻大多原因因為有你呢個家姐

我係慢熱人
我細佬係天生唔怕醜加多嘴,多嘴到明明唔識英文係街同鬼佬講野

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hkgra 發表於 19-2-18 13:51
成日聰人地講,小朋友細時講野叻,大個左會無甘聰明?無聊問下咋

何解?唔覺

子爵府

親子王國15週年勳章

叻就睇人同睇「聰明」定義,但轉數快、學外語就一定快上手過其他人。

我反而好奇,語言好嘅人,音樂未必叻但唔會差?

珍珠宮

唔明樓主嘅意思。你意思係而家嘅主流意見係:讀書叻嘅人講嘢唔叻?定講嘢唔叻嘅人讀書先會叻?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講野叻又唔等於比較聰明, 講野慢又唔等於佢地唔夠聰明。

最重要係後天栽培,同埋小朋友易唔易受影響,同埋專注力都會影響學業。

如: 我有個講野好叻既同學,佢本身好喜歡講野,所以每日上堂不停講野唔專心,放學回家就不停與各同學傾電話,咁成績點會好呢?

反相,有同學唔多講野,上堂好專心,回家就溫習(因為朋友比較少,就要少約人上網打機 或 出街玩),咁有多時間溫習及閱讀,自然成績會好

首頁

尾頁

跳至