懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Margot215 發表於 19-2-22 10:32
咁即係因人而異

我見九龍城好多人睇症果間藥材舖有專賣坐月洗頭沖涼嘅中藥包,但係我未試過。

伯爵府

一星期

珍珠宮

環保接龍勳章

隔日洗,有時出左去健康院會即晚洗
人生本是苦

別墅

我順產第二天係醫院已經由頭到腳大洗一次,生完成身汗、血,真心好污糟。姑娘見我洗頭借了風筒俾我。我第四天出院返到屋企再大洗一次,用了薑汁洗頭水,䕶髮素,手工皂,臨尾洗乾淨曬,用了大水桶裡面熱水(水喉水)加薑粉由頭淋一次,超級舒服。之後每天用同樣的沖涼,只係頭髮隔天洗,冇洗頭個日,薑粉加熱水只係淋身。當然最重要頭髪一定要吹乾。

以上清潔方法,冇令我身體差了或成日頭痛,不過大家身體狀況不同,都係開心share下。

Margot215    發表於 19-2-25 11:18

大宅

Kim23456 發表於 19-2-22 16:41
佢果D成分係天然,唔駛擔心會刺激到頭皮,但係Aveda洗頭水就冇泡既,冇用開冇泡可能要時間適應
...

我用開有泡,成日覺得多D泡好似乾淨D,又舒服

大宅

Margot215 發表於 19-2-18 14:27
我就快生得,想問下關於坐月洗頭既野,呀媽話唔好洗,忍得幾多日得幾多日,一濕水就好易有頭風,但唔洗又好 ...

第2胎,12朝先洗, 之後5-7日洗1次,直到滿月, 自問身體唔好, 唔想搏。

子爵府

順產 完當日 醫院 就沖涼洗頭
醫院借風筒吹乾頭髮

無問題
之後1-2日洗次頭

用既係薑洗頭水
照用沖花灑水

大宅

Margot215 發表於 19-2-25 11:15
我用開有泡,成日覺得多D泡好似乾淨D,又舒服

唔係架,多泡唔一定乾淨D,反而出面好多化學野既洗頭水通常係多泡,我自己開頭用Aveda洗頭水都未係好慣冇泡果種感覺,但用左一個禮拜開始就覺得好清爽

大宅

kksun 發表於 19-2-25 20:22
第2胎,12朝先洗, 之後5-7日洗1次,直到滿月, 自問身體唔好, 唔想搏。

身體唔好又真係唔好搏好D既

大宅

Kim23456 發表於 19-2-26 16:12
唔係架,多泡唔一定乾淨D,反而出面好多化學野既洗頭水通常係多泡,我自己開頭用Aveda洗頭水都未係好慣冇 ...

咁幾多錢

男爵府

忍到22日不洗頭,用洗頭濕紙巾同風筒再加爽身粉

別墅

Margot215 發表於 19-2-18 14:27
我就快生得,想問下關於坐月洗頭既野,呀媽話唔好洗,忍得幾多日得幾多日,一濕水就好易有頭風,但唔洗又好 ...

我生完第8日用薑水洗左頭!真係超級舒服.訓都訓得好d(emoji)

大宅

Margot215 發表於 19-2-27 13:13
咁幾多錢

Aveda invati advanced 果set就1410,我個朋友話送埋旅行裝但做埋今日,你有興趣買就最好今日好去

禁止訪問

大宅

Kim23456 發表於 19-2-28 11:39
Aveda invati advanced 果set就1410,我個朋友話送埋旅行裝但做埋今日,你有興趣買就最好今日好去
...

我雖然過到佢間鋪諗左陣但見旅行裝做到尋日,仲做埋頭皮test,職員都幾好,俾到詳細既意見我,最後都係買左 我試下用先唔該你

大宅

Pinki.chan 發表於 19-3-1 13:38
人地話以前無風筒先唔可以洗頭,依家有風筒吹干曬就無問題

我本身冇吹頭習慣 睇黎要改下

大宅

Margot215 發表於 19-3-1 17:03
我雖然過到佢間鋪諗左陣但見旅行裝做到尋日,仲做埋頭皮test,職員都幾好,俾到詳細既意見我,最後都係買 ...

樓主試成點?我未用過Aveda

複式洋房

回覆樓主:

唔出街,紮起個頭,最盡頂到一個星期洗一次

大宅

wonglouise 發表於 19-3-12 14:55
樓主試成點?我未用過Aveda

我覺得D頭髮好似甩得冇之前咁多,陣味我ok,開頭唔係好慣冇泡,之後慢慢習慣,暫時可以用一排睇效果

男爵府

回覆樓主:

頂到第10日就洗,之後隔3日洗1次。

首頁

尾頁

跳至