疑似粉瘤,應看咩科

letsdoit
|
C6後頸有舊嘢,朋友話似粉瘤,想同佢去睇下,應該去皮膚科? 上網見到有啲醫療中心,唔知保險claim唔claim到
sunnygirl
|
letsdoit 發表於 19-2-18 14:56
C6後頸有舊嘢,朋友話似粉瘤,想同佢去睇下,應該去皮膚科? 上網見到有啲醫療中心,唔知保險claim唔claim ...

唔係皮膚科,你可以先睇普通西醫再叫佢寫轉介信睇專科,好似係睇外科
fitfish
|
後颈有舊野。小心不是粉瘤咁簡單。看家庭医生先
vet
|
C6後頸有舊嘢,朋友話似粉瘤,想同佢去睇下,應該去皮膚科? 上網見到有啲醫療中心,唔知保險claim唔claim ...

claim 吾 claim到要睇你嗰份保單的細節,問你agent
藍星人民
|
外科
fundfund
|

割粉瘤是外科
letsdoit
|
謝謝各位
wcpcelia    發表於 19-2-19 12:14
littlekeroppify
|
fitfish 發表於 19-2-18 15:16
後颈有舊野。小心不是粉瘤咁簡單。看家庭医生先

請問有冇其他可能性? 因之前問過中醫,指應是粉瘤。不是惡性
fitfish
|
楼主一切小心為上
李露眉
|
外科.
yeemeif
|
外科
ChloeMa
|
我嗰陣時耳仔下面,有一粒黄豆咁大嘅,去睇普通科,佢係診所幫我割咗。
bik1229
|

我C6同你老公一樣,頸後粉榴,專介睇外科,抽左組織化驗,好彩冇惡性嘢,可以唔洗割。
letsdoit
|
有半個ping pong ball咁大,我都好擔心,已約外科醫生,希望無事。
virgokaren
|
如果吾痛,又軟,又冇變大,洗唔洗割?
Rachelmammy
|

我老公舊年都生左粒粉瘤,都有一粒提子左右大,初時唔痛無感覺,但係就好似會越來越大,之後重發炎搞到一掂就痛。佢問過外科醫生,開價唔平又話要入院做,我老公又唔想入院,覺得好浪費時間又多箘。結果去左陳湧喥割,好方便,全程响診所手術室做好,我喺診所大堂等左45分鐘右佢已經出到嚟,佢話過程一無乜痛(除左打麻醉針一吓),又可以全claim保險,真係非常方便。
最讚係條傷口真係埋口好靚,要好近仔細望先會見到一條好幼嘅線。
anembb15
|
舊年年中,我後頸粉瘤發炎又低燒。普通科醫生check 過有3cm 大,建議我去急症室(emoji)個十字放(濃)先。我唔想喺頸開刀,醫生開咗一個星期抗生素再觀察。食到第二個療程抗生素,個瘤自己穿咗,我用咗隻3M膠布貼住,一個星期後個瘤自己好番無咗。
Fishqqma
|
sunnygirl 發表於 19-2-18 15:05
唔係皮膚科,你可以先睇普通西醫再叫佢寫轉介信睇專科,好似係睇外科

cdn
|
頭頸外科
Fishqqma
|
sunnygirl 發表於 19-2-18 15:05