朋友俾阿女嘅利是,被另一個小朋友拆開左來睇......

patpat234
|
早2晚同阿女去訓練,通常新正頭相熟嘅家長們都會互派利是 .
有個家長俾我2兄妹嘅利是封唔同,另一個小朋友見到就搶左我女封利是拆開來睇,再拆個家長俾佢自己封利是來睇,阿女有叫唔好,無禮貌,但個小朋友無理佢照拆。
阿女返到屋企先同我講,講真我有啲嬲,有衝動想同佢媽媽講佢女嘅行為。

如果你地預到啲咁無禮貌嘅小朋友,會點做?
birdbird
|
patpat234 發表於 19-2-18 15:37
有個家長俾我2兄妹嘅利是封唔同,另一個小朋友 ...

不是自己目睹整個過程, 只係靠女兒講, 我就不會多事幹再向事件中的小朋友家長打小報告。

小朋友幾大???

通常有家長在場, 小朋友不會拆另一個小朋友的利是。
艾菲BB
|
"有衝動想同佢媽媽講佢女嘅行為"
你覺得人地阿媽唔知?分分鐘人地阿媽覺得冇問題㖭

FJmom    發表於 19-2-18 15:46
patpat234
|
birdbird 發表於 19-2-18 15:44
不是自目睹整個過程, 只係靠女兒講, 我就不會多事幹再向事件中的小朋友家長打小報告。

小朋友幾大???

阿女中一,佢一定唔會有描述錯
cinda72.
|

3歲以下,當佢唔識,家長未必控制到或講得佢明
小學雞既,明顯家教問題
wcpcelia    發表於 19-2-18 16:13
kaman0617
|

如果平時都係無乜家教禮貌就會盡量疏遠唔同佢玩,1次半次就當小朋友無知算,無謂勞氣幫人地教女,你教訓人地個囡可能有啲家長會反感,叫個女下次有人搶佢野自己要識反抗。
patpat234
|
艾菲BB 發表於 19-2-18 15:45
"有衝動想同佢媽媽講佢女嘅行為"
你覺得人地阿媽唔知?分分鐘人地阿媽覺得冇問題㖭

你咁講我覺得係
因佢媽都成日話個女鬼妹仔性格
一直以來我都叫我女唔好同佢接觸咁多
birdbird
|
patpat234 發表於 19-2-18 15:45
阿女中一,佢一定唔會有描述錯

你女冇描述錯又如何?!
你不在場是事實。
事件 "小朋友' 可能跟你女差不多年紀, 如你向家長打小報告, 個 "小朋友" 會覺得你女多事幹!!
yurijm
|
原來已係中學生
算啦,我實唔會幫人地教囡
當個反面教材同自己囡講就算
991129    發表於 19-2-18 16:07
birdbird
|

仲有, 如果 個 "小朋友" 是拆别人(不是你女兒)的利是, 你又會否好嬲想同家長講? 你嬲的不是那 "小朋友" 的冇禮貌行為, 而是嬲你女兒的利是被拆 。你女兒沒身體上、金錢上損傷, 你就不要向家長打報告。
BGCOME08
|
yurijm 發表於 19-2-18 15:50
原來已係中學生
算啦,我實唔會幫人地教囡
當個反面教材同自己囡講就算

x2
kelly_wong123
|

唔會講,自己不在場,況且只係冇禮貌,不涉及一啲欺凌,偷野之類嚴重行為,如果對方家長係有教養個女就唔會咁,所以講黎冇咩用,費時見到面左左,但叫阿女小心呢個人,同佢保持距離,唔好當佢係真朋友咁看待
日月水火    發表於 19-2-18 16:30
patpat234
|
birdbird 發表於 19-2-18 15:53
仲有, 如果 個 "小朋友" 是拆别人(不是你女兒)的利是, 你又會否好嬲想同家長講? 你嬲的不是那 "小朋友" 的 ...

又唔係,如果係拆其他小朋友嘅利是,而我又咁啱見到,我反而唔洗諗會去同佢媽媽講。
其實大家都識左6,7年,有時見到佢地唔合作,都會有家長出聲鬧。大家出發點都係想小朋友好。
bb130505
|
算啦,小事姐。你女都中學,順便教佢要保護自己既野,家長出頭就over左了,我覺得。
是是但但    發表於 19-2-18 17:41
日月水火    發表於 19-2-18 16:31
patpat234
|
kelly_wong123 發表於 19-2-18 15:57
唔會講,自己不在場,況且只係冇禮貌,不涉及一啲欺凌,偷野之類嚴重行為,如果對方家長係有教養個女就唔會 ...

叫佢小心呢個人,同佢保持距離,唔好當佢係真朋友咁看待

其實早幾年發現呢個女仔成日講大話已經有叫個女同佢少啲接觸。
babynetnet
|
patpat234 發表於 19-2-18 15:47
你咁講我覺得係
因佢媽都成日話個女鬼妹仔性格
一直以來我都叫我女唔好同佢接觸咁多

係BK呻先就算啦,唔好浪費自己口水,教好自己阿女就算!
patpat234
|
babynetnet 發表於 19-2-18 15:59
係BK呻先就算啦,唔好浪費自己口水,教好自己阿女就算!

都係,唔講出來 un住 un住
kelly_wong123
|
patpat234 發表於 19-2-18 15:59
叫佢小心呢個人,同佢保持距離,唔好當佢係真朋友咁看待

其實早幾年發現呢個女仔成日講大話已經有叫個女 ...

做得啱,其他家長係咪都唔鍾意呢個女仔
birdbird
|
patpat234 發表於 19-2-18 15:57
又唔係,如果係拆其他小朋友嘅利是,而我又咁啱見到,我反而唔洗諗會去同佢媽媽講。
其實大家都識左6,7年 ...

你都識講 "如果你咁啱見到" 事件經過, 你會有相應行動。問題是你現在不是親自目睹整件事, 你去同人地家長講就係多事幹。

若我在場見到個女仔拆同學仔的利是, 我做家長即時 "醒" 佢添啦, 我亦唔會事後同人地阿媽講。
patpat234
|
birdbird 發表於 19-2-18 16:02
你都識講 "如果你咁啱見到" 事件經過, 你會有相應行動。問題是你現在不是親自目睹整件事, 你去同人地家長 ...

都係