懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

太太預產期在5月
開始準備了好多母嬰用品
有無爸爸媽媽一起交流下有咩網頁/店鋪買母嬰產品好

複式洋房

Vincent0047 發表於 19-2-18 15:38
太太預產期在5月
開始準備了好多母嬰用品
有無爸爸媽媽一起交流下有咩網頁/店鋪買母嬰產品好

我同老公大部份物資都係Aeon買,啲嘢好齊同埋間唔中有特價(e.g. 二、三月左右應該有Aeon BB展),BB衫就主要買UNIQLO。
你BB係男仔定女仔?如果係女仔(好似我哋嗰個咁),會收到好多BB衫,唔使買咁多

網址 testing mama 都有好多產品比較,幾有用

洋房

Carolkatze 發表於 19-2-18 20:38
我同老公大部份物資都係Aeon買,啲嘢好齊同埋間唔中有特價(e.g. 二、三月左右應該有Aeon BB展),BB衫就 ...

係bb女
剩係諗咁多隻牌子奶粉都頭大了
今個週末好似都有bb展

複式洋房

衫仔同紗巾係深水埗/花園街車仔檔買
底衫好平十零廿蚊件 摸上手都舒服架
bb大得好快轉個頭就唔岩著
等佢識行識走先買貴d靚衫都得
紗巾我買日本G字頭個隻 aeon賣緊59一包
我係車仔檔買40-45一包 平好多架
至於其他用品我鍾意去megabox買
有齊aeon同荷花又夠大間d野好齊
不過就要預好多時間行
我個日睇奶樽都睇到我眼花

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB展人多,準媽媽要小心D。

洋房

Hiuyungchui 發表於 19-2-19 15:13
衫仔同紗巾係深水埗/花園街車仔檔買
底衫好平十零廿蚊件 摸上手都舒服架
bb大得好快轉個頭就唔岩著

可以分享一下挑選奶樽的心得嗎

洋房

haha748494 發表於 19-2-19 15:15
BB展人多,準媽媽要小心D。

謝謝

複式洋房

Vincent0047 發表於 19-2-19 18:55
可以分享一下挑選奶樽的心得嗎

我都係新手媽咪自己上網比較下
睇過testingmama奶樽比拼
NUK各方面都ok
唔會太多氣又唔會流得太快
另外都多人推介Dr brown防漲氣奶樽
所以我買左4個NUK兩個dr brown
但dr brown就多配件拆開洗
呢樣就要自己衝量返 事關都幾煩
其他牌子我無點睇過
不過我覺得最緊要係奶嘴孔唔可以太大
同埋買肥樽沖奶就方便d

水晶宮

Vincent0047 發表於 19-2-18 22:37
係bb女
今個週末好似都有bb展

不如鼓勵你太太餵母乳吖。不過如果有咁嘅打算,你同太太都要做足呢方面功課。

我老公成日好鼓勵其他男士支持佢地嘅太太餵母乳。因為我餵完夜奶佢都唔知 ,完全冇「起身幫手餵奶樽」呢支歌唱。

複式洋房

Vincent0047 發表於 19-2-18 22:37
係bb女
今個週末好似都有bb展

恭喜你!
我都考慮緊比b女飲邊隻奶粉,諗住醫院俾邊隻就飲邊隻先。
係呀,不過我下個月就生, BB展太多人應該唔去啦。如果帶太太去要小心,有好多人拉喼,好似走水貨咁...

洋房

EstrellaDamm 發表於 19-2-19 19:08
不如鼓勵你太太餵母乳吖。不過如果有咁嘅打算,你同太太都要做足呢方面功課。

我老公成日好鼓勵其他男士 ...

我地都希望係餵母乳
但好似頭兩日都需要餵奶粉?
有推薦哪個牌子的吸奶器嗎

水晶宮

Vincent0047 發表於 19-2-20 13:32
我地都希望係餵母乳
但好似頭兩日都需要餵奶粉?
有推薦哪個牌子的吸奶器嗎

啊,當然唔一定需要奶粉啦。初生BB係食得好密但每餐只需食好少。越能夠儘早畀BB埋身食同密密食,就會上奶上得好。如果BB有足夠濕片片又冇其他醫學需要,並唔需要再加奶粉的。更加唔好諗住餵奶粉先,「等」媽媽上奶後先餵人奶,因為媽媽唔餵係唔會自動上奶㗎。如果你同太太都希望BB食母乳,真係要睇定啲正確母乳知識了。衛生署網頁係一個幾好嘅起步點。

你太太遲啲會返工嗎?如果會都可以睇定泵機(不過如非與BB分離,最好避免喺生完頭一個月泵奶。復工前兩星期左右可以開始試泵)。我自己因為全埋身,所以冇推薦,等其他人答。不過泵可能好個人,啱人嘅未必啱你。

男爵府

Hiuyungchui 發表於 19-2-19 19:06
我都係新手媽咪自己上網比較下
睇過testingmama奶樽比拼
NUK各方面都ok

我個時仔仔醫院比nuk瓶,我買左chu chu 同pigoen 完全唔識啜,浪費哂

洋房

EstrellaDamm 發表於 19-2-20 13:48
啊,當然唔一定需要奶粉啦。初生BB係食得好密但每餐只需食好少。越能夠儘早畀BB埋身食同密密食,就會上奶 ...

頭一個月不泵奶會不會容易脹奶到痛?
我仲有大把野要學習

水晶宮

Vincent0047 發表於 19-2-20 15:08
頭一個月不泵奶會不會容易脹奶到痛?
我仲有大把野要學習
漲到痛即係話奶唔能夠有效、及時地排出,或供過於求嚴重。呢個時間,BB密密以正確嘴型姿勢食奶就係最佳解決辦法,如果唔得例如同BB分開,次選方法係以手擠奶(不過要確保方法正確)。如果喺正常情況下埋身之餘更胡亂加泵,會令供過於求更嚴重,將來更易漲痛易塞。太早開始用泵亦容易令乳線受傷(就算係奶泵個說明書都有寫,如非必要,頭一個月左右儘量唔好泵)。我呢胎暫時餵到歲幾,未試過泵奶。 當然,如果媽媽之後要返工,咁復工前要學習用泵啦。

首頁

尾頁

跳至