1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幾大個先可以普通出行全程自己行(或者抱一陣)唔洗用 b車,香港地推車好麻煩真係

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得要2.5歲左右

大宅

回覆樓主:

我女17個月已經可以,佢係唔肯再坐車車

複式洋房

回覆 喊包媽媽 的帖子

個人認爲主要是看父母的心態。你會見到好多細路到4、5嵗都坐BB車。我細路嵗半起已經沒有用了。最緊要是父母不怕污糟。因爲初初BB行一會就會扭,吾抱就“lur"地,我的做法是選擇不太污糟的路邊讓他“lur",等一會再哄他行。要預足夠時間,因為行下停下真的好耐。再大些少,他聼得明就跟他說:出街玩就吾抱,要抱就回家無得玩,久而久之他就不會再扭抱了。

最長行程:2.5嵗去迪士尼由早上10點半玩到5點半全程自己行/跑。

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

回覆樓主:

我果個1.5歲都少帶車。
帶車係方面大人唔洗拎嘢,同埋太長時間响街,點都要瞓一轉。但香港帶車真係超級唔方便。
而家阿b識行識走,都盡量唔帶車,寧願就佢瞓覺時間揾個餐廳,巴士車程,俾佢瞓下。
希望大d瞓少d會好d, 始終帶佢出街都仲要帶好多嘢。

複式洋房

喊包媽媽 發表於 19-2-18 17:11
幾大個先可以普通出行全程自己行(或者抱一陣)唔洗用 b車,香港地推車好麻煩真係
...

我女17個月已經唔鐘意人拖佢 要自己行
同時間bb車已經唔鐘意坐

水晶宮

我女從來都唔中意坐車,歲半前我都仲會用孭帶帶佢出街,之後太重就無喇,邊自己行邊抱。 而家兩歲9 個月都會扭抱,不過話抱就返屋企(真係作勢轉身行去屋企方向)或者抱就無得去玩 呢招都work, 會自己肯行。另外有時就講下數,例如話行到去前面邊個燈位先抱,跟住抱左就去到前面邊個位就落地行

珍珠宮

亞囡差唔多歲半就唔鍾意坐車仔喇

首頁

尾頁

跳至