姐姐愈黎愈奇怪

mikilau120
|
題外話:
先前話過姐姐唔好帶住耳機做野,除非小朋友唔起到或只得佢自己一個起屋企時,今晚我發現佢又帶住耳機,但沒有聲,唔似聽緊歌,但唔知佢帶黎做咩?
Solarflare
|
mikilau120 發表於 19-2-18 20:42
題外話:
先前話過姐姐唔好帶住耳機做野,除非小朋友唔起到或只得佢自己一個起屋企時,今晚我發現佢又帶住耳 ...

方便隨時傾電話 or 啲歌開到好細聲你聽唔到。
佢戴住耳機做野好唔尊重你。我姐姐之前都試過, 見一次話一次。
冇人尤自可, 有人係度, 好唔比面太太。
佢可能覺得: 我戴住耳機都可以做野。
問題係果種極度唔尊重, 個態度跟本係, 你吹咩? 我係都要戴丫? 我吹得我漲? 炒我丫笨。
果種囉。
我姐姐都係, 見一次比我話一次, 我直情係隔離等佢除個耳機落黎。而家少左好多咁做了。
mikilau120
|
Solarflare 發表於 19-2-18 20:52
方便隨時傾電話 or 啲歌開到好細聲你聽唔到。
佢戴住耳機做野好唔尊重你。我姐姐之前都試過, 見一次話一次 ...

似乎我都要再次出聲
Solarflare
|
mikilau120 發表於 19-2-18 20:54
似乎我都要再次出聲

我經驗係: 呢啲野要firm同堅持。
因為姐姐會不斷試你, 試到你原來都唔堅持的, 佢就慢慢進一步, 而家只戴耳機, 之後就會係你面前講電話。
所以必須重覆又重覆咁講, 學我企係佢隔離等佢除耳機。佢會覺得有壓力。以後會唔敢。
Solarflare
|
mikilau120 發表於 19-2-18 20:54
似乎我都要再次出聲

姐姐戴耳機呢啲野都搞左成幾年。話完好左一排又會再試你。不斷輪迴。
試到你接受 or 懶得話就進一步。
小心。
mikilau120
|
Solarflare 發表於 19-2-18 20:58

姐姐戴耳機呢啲野都搞左成幾年。話完好左一排又會再試你 ...

禁簡單既要求都搞成幾年禁恐佈
我依個姐姐暫時都怕比我話,剛剛睇到你msg
已經keep住這團火,即刻出聲話佢
睇佢之後做化
wcpcelia    發表於 19-2-19 10:06
AWma
|
mikilau120 發表於 19-2-18 20:42
題外話:
先前話過姐姐唔好帶住耳機做野,除非小朋友唔起到或只得佢自己一個起屋企時,今晚我發現佢又帶住耳 ...

我剛走的姐姐又係咁, 見一次話一次, 佢仲話佢戴耳機都做到野。問題係佢已經咩都forget..一路聽著歌點可能專心記事? 不過反正月初已自動走, 我一身鬆晒
PonyMom
|
我舊姐姐戴無線耳筒,一路做野一路傾電話,但若知道我一行到附近就即刻唔出聲(應該即時話比對方知我響旁邊),但個表情會時不時陰陰笑下笑下甘,可以估到電話果頭講緊野。
呢種情況一定要出聲制止,否則只會越來越囂張!
mikilau120
|
AWma 發表於 19-2-18 21:56
我剛走的姐姐又係咁, 見一次話一次, 佢仲話佢戴耳機都做到野。問題係佢已經咩都forget..一路聽著歌點可能 ...

我就同佢嚟個鬥長氣
mikilau120
|
PonyMom 發表於 19-2-18 22:04
我舊姐姐戴無線耳筒,一路做野一路傾電話,但若知道我一行到附近就即刻唔出聲(應該即時話比對方知我響旁邊 ...

年初一全村人黎我屋企,我就輕輕話過佢1次叫佢唔准聽住歌黎做野,今日收工返黎見佢第二次帶住黎做野不過就耳筒無聲,我已經忍唔住再話佢
Solarflare
|
mikilau120 發表於 19-2-18 21:36
禁簡單既要求都搞成幾年禁恐佈
我依個姐姐暫時都怕比我話,剛剛睇到你msg
已經keep住這團火,即刻出聲話 ...

因為佢死心不息。
成日隔一排又拎番部機出來。然後又要再話過佢。
管工人真係好煩的。
mikilau120
|
Solarflare 發表於 19-2-18 22:21
因為佢死心不息。
成日隔一排又拎番部機出來。然後又要再話過佢。
管工人真係好煩的。

我個姐姐同部電話是分唔開的
Solarflare
|
mikilau120 發表於 19-2-18 22:32

唉。而家工作做好我唔理佢。
邊做野邊插住耳機見一次話一次。
話極唔聽會好惡鬧。
鬧極唔聽會叫佢工作時間交出電話。
Solarflare
|
mikilau120 發表於 19-2-18 22:32

我既要求係。太太在家要識交戲。
戲都唔交就係唔比面我, 咁我都唔會比面佢。
sasatt
|
本身我唔介意佢地聽歌做野
但問題好快出現
當時初生b咸佢根本聽唔到
另一樣問題係
我間中急事打電話回家佢又聽唔到
所以後來我都禁左聽歌做家務
wcpcelia    發表於 19-2-19 10:06
Solarflare
|
sasatt 發表於 19-2-18 22:57
但問題好快出現

本身就唔應該聽歌做野。
我唔比的。
同埋我成日係個cam叫姐姐, 佢聽吾到, 回家便質問。
有次我係度睇電視, 姐姐係我後面煲住電話做家務。我愈聽愈火滾 (因為影響左我睇劇)。鬧到佢飛起。我話你傾還傾唔好搞到我!!! 你要傾電話請假出街傾。果次我真係好嬲, 我諗佢睇得出, 之後唔敢再係我面前講電話。
mikilau120
|
Solarflare 發表於 19-2-18 22:43
唉。而家工作做好我唔理佢。
邊做野邊插住耳機見一次話一次。
話極唔聽會好惡鬧。

可以交出電話禁犀利
mikilau120
|
sasatt 發表於 19-2-18 22:57
但問題好快出現

都係,放得愈鬆就愈放肆
Solarflare
|
mikilau120 發表於 19-2-18 23:28
可以交出電話禁犀利

我試過。
但唔係收埋佢電話, 只係叫佢放係廳cam影到之處。費事比人告我沒收佢財物。
順便我會幫佢熄埋個電話。
JD930
|
mikilau120 發表於 19-2-18 22:09
我就同佢嚟個鬥長氣