親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

不同的景點距離好遠, 有啲景點你預算早上到達和遊覽, 但要幾個鐘車程, 恐怕要中午才到達, 已少了一個上午的行程.

另外要留意在大阪出發, 租車又要租到CEP的, 租車公司的選擇可能會較少.

男爵府

sonority 發表於 19-2-18 23:31
關西機場 ~ 奈良 : 距離 80Km, 行車時間 80 分鐘. 11:30 香港起飛, 去到奈良已經食晚飯.

奈良 ~ 長島 : 12 ...

唔好意思,睇完,笑左佩服您咁詳細

別墅

connieha2301 發表於 19-2-18 21:20
暑假會8天名古屋自駕遊,大阪入大阪出,有這初部構思,順(emoji)嗎?
Day1)11:30香港➡️大阪 ➡️奈良
Day ...

經各位提點,改了如下
Day1)大阪➡️鈴鹿 (宿鈴鹿附近)
車程約2小時了17分,163公里
Day2)鈴鹿賽車樂園
Day3)長島溫泉樂園 *. (2、3day宿樂園附近)
Day4)福井、金澤 (宿金澤)
Day5)白川鄉、高山、飛驒大鍾乳洞 (宿飛驒附近)
Day6)新穗高纜車(逗留4-5小時)返回名古屋市
Day7)名古市內觀光、大須觀音,返回大阪
Day8)大阪臨空城,返HK
會唔會好D?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

sonority 發表於 19-2-18 23:31
關西機場 ~ 奈良 : 距離 80Km, 行車時間 80 分鐘. 11:30 香港起飛, 去到奈良已經食晚飯.

奈良 ~ 長島 : 12 ...

臨尾一句話,可以分析8 大段出嚟,好嘢

禁止訪問

別墅

sonority 發表於 19-2-19 21:37
鈴鹿賽車場最近的酒店群, 係距離 10~15分鐘的白子站, 大部分都是一般商務酒店價錢.

你的行程要回頭返大阪, ...

多謝你的提示!再考慮考慮(emoji)

wcpcelia    發表於 19-2-20 10:48

子爵府

connieha2301 發表於 19-2-19 20:17
經各位提點,改了如下
Day1)大阪➡️鈴鹿 (宿鈴鹿附近)
車程約2小時了17分,163公里

仲唔掂喎

一定要金沢? 名古屋市內?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

connieha2301 發表於 19-2-19 22:10
多謝你的提示!再考慮考慮(emoji)

一個人規劃好辛苦

禁止訪問

珍珠宮

sonority 發表於 19-2-19 22:51
一人規劃, 其餘 13條友, 塘邊鶴 剝花生 ~

呢樣冇所謂,咪彈三彈四就ok

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

sonority 發表於 19-2-19 22:51
一人規劃, 其餘 13條友, 塘邊鶴 剝花生 ~

禁止訪問

別墅

quincy00 發表於 19-2-19 22:14
仲唔掂喎

一定要金沢? 名古屋市內?

咁改唔去金澤、唔去新穗高纜車!
集中D名古屋市周邊景點!
唔該曬你哋D意見!

子爵府

connieha2301 發表於 19-2-19 23:43
咁改唔去金澤、唔去新穗高纜車!
集中D名古屋市周邊景點!
唔該曬你哋D意見!

新穗高纜車 可以去..

唔去金沢就得.

其實OK既. 我地上次7日都渣左1440KM.. 但我地係一家四口去.靈活性大D~~

你太多人就真係要衡量下.

別墅

quincy00 發表於 19-2-20 09:43
新穗高纜車 可以去..

另外想請教一下,名古屋市內,有乜景點你覺得值得一去?
豐田汽車館、JR鉄道館應不去。

子爵府

connieha2301 發表於 19-2-20 10:58
另外想請教一下,名古屋市內,有乜景點你覺得值得一去?
豐田汽車館、JR鉄道館應不去。
...

講真.. 真係冇..
加上如自駕入名古屋市. D路又窄. 停車場又要錢. 唔係我杯茶..

我去過名古屋2次.個時仲未自駕. 去過鉄道館, 水族館, 科學館都有去.. 我小朋友個時5同6歲. 只會一次囉. 每個都係留左2個鐘度.. 講真.唔係什麼特別. 唔會再去..
大須觀音. 唔係講到咁多野行. 係街頭 100蚊店.同街尾個廟係旺D..冇乜岩買.. 可能我個人問題啦...

個D 好出名既雞翼... 同鰻魚飯..真係見人見智..

別墅

quincy00 發表於 19-2-20 12:12
講真.. 真係冇..
加上如自駕入名古屋市. D路又窄. 停車場又要錢. 唔係我杯茶..

唔該曬(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

其實14個人真係好難搞,叫上車都可以搞你好耐,總有人唔到要走都唔話要去廁所,每次起程都搞你15分鐘!

唔知你團友幾多歲,有小朋友嘅話每程車最好唔過2個鐘,一有長途車要揸就等於少一個景點,而每日最好一早上一下午,兩個景點為限,你仲要預早算埋晚餐時間地點預早book位。日本高速公路晚上唔係全部都有街燈,咁開夜車好攰

買咗KIX機票,去京都、奈良、神戶就好啦,係全部14人都深度遊玩過晒呢D地方,所以要去名古屋?去旅行係休息同放鬆唔係去打卡比賽,睇你咁plan行程可能係第一次自己plan,仲要一行14人,佢哋去之前一定乜都話無所謂你安排,比埋行程迫佢哋都唔會認真睇,但去完之後就一定有說話你聽

利申:每年負責plan家庭旅遊,另加仔女同學數個家庭一行10-21人嘅旅遊數次,真心覺得自己似搞團嘅

別墅

blueboy 發表於 19-2-20 19:55
其實14個人真係好難搞,叫上車都可以搞你好耐,總有人唔到要走都唔話要去廁所,每次起程都搞你15分鐘!

唔 ...

都未諗食嗰方面,多謝你提一提!
住宿另有團友幫手book,人多book酒店都困難。

複式洋房

請不介意,我也初步計劃了10天名古屋自駕遊(二大二小),大阪入名古屋出,也可以給些意見嗎?

Day1)7:30香港➡️大阪
➡️伊勢花火會
(宿伊勢)- 14:00 在機場走,還可以順便去一去奈良嗎,花火會19:00開始

Day 2) 伊勢神宮➡️15:00 海女之屋體驗
(宿伊勢)

Day 3) 鳥羽海豚島➡️真珠博物館➡️展望台➡️松阪牛
(宿鈴鹿)

Day 4) 鈴鹿賽車樂園
(宿長島酒店)

Day5)長島水上溫泉樂園
(宿名古屋市)

Day 6) 郡上八嶓➡️白川鄉➡️上高地河童橋

(宿飛驒高山溫泉酒店)

Day 7) 乘坐新穂高鑬車(逗留時

間約4-5小時)
➡️飛驒大鍾乳洞➡️高山➡️名古屋
(宿名古居市)

Day 8) 名古屋市內遊(宿Legoland 酒店)

Day 9) LEGOLand (宿常滑酒店)

Day 10)早上Aeon mall ➡️16:40

返香港

首頁

尾頁

跳至