親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

cwtang 發表於 19-2-23 11:55

...

Day5)長島水上溫泉樂園
(宿名古屋市)

Day 6) 郡上八嶓➡️白川鄉➡️上高地河童橋

(宿飛驒高山溫泉酒店)...

Day6 應該唔得. 全日自駕總車程都要5小時. 河童橋在上高地, 2017年中去時, 私家車無許可係唔可以進入, 要在山腰泊車轉搭巴士. 巴士大概半個鐘至一個鐘一班. 我當時係前一晚住宿在離開郡上八幡北上40分鐘車程的地方, 翌日早餐後繼續旅程, 開車約個半鐘到達上高地山腰, 買巴士票等巴士, 在大池正落車, 在大正池划船, 之後沿平路行去河童橋, 沿途景色其實好靚, 所以去上高地不止到河童橋吧! 都唔記得行咗幾耐, 中途又影吓相, 只知到達河童橋已過了lunch time, 食飯, 食雪糕, 等巴士走, 揸車返到高山市已經接近黃昏.

最後一班巴士離開上高地係18:00
http://www.kamikochi.or.jp/access/bus-timetable_5
這巴士時間表是2018年的. 2019年未出.

你這晚會住溫泉酒店, 唔早啲check in浸吓溫泉有啲浪費.

郡上八幡其實都好靚, 遇啱天氣好有陽光, 影水鄉好靚, 同埋如果有興趣的話可以親手造食物模型. 但除此之外就冇乜特別. 我當時去係因為夜晚有郡上踊, 好多人著浴衣一齊在街上跳舞, 所以先去睇吓.

如果唔夠時間, skip河童橋. 白川鄉未去過就真係值得去.

複式洋房

回覆 ioi 的帖子

多謝你寶貴意見,剛剛有朋友都係咁講。所以改一改:Day 6: 名古屋-郡上八幡-白川鄕- 高山街(1小時)
Day 7: 上高地(hiking) - 名古屋

白川鄕冬天去過兩次,簡直超美,很想看下夏天景致!

珍珠宮

quincy00 發表於 19-2-20 12:12
講真.. 真係冇..
加上如自駕入名古屋市. D路又窄. 停車場又要錢. 唔係我杯茶..

我同意市內不自駕好,但我都試過,ok 嘅

不過我鐵路館,動物園,水族館都最少玩大半天。小朋友嘛,我大人就覺得全世界都差不多,不過日本叫平同大

話名名物我都會試,是否合口味就很個人

大宅

ioi 發表於 19-2-23 15:09
Day6 應該唔得. 全日自駕總車程都要5小時. 河童橋在上高地, 2017年中去時, 私家車無許可係唔可以進入, 要 ...

請問幅圖的apps名稱是什麼?謝謝。

伯爵府

taisiumami 發表於 19-2-26 14:09
請問幅圖的apps名稱是什麼?謝謝。
只係Google map. 輸入地點後選路線, 再選目的地, 之後按右上角, 可再選新增路點.

大宅

ioi 發表於 19-2-26 15:39
只係Google map. 輸入地點後選路線, 再選目的地, 之後按右上角, 可再選新增路點. ...

thx, 有用開google map, 但唔知可新增路點

珍珠宮

taisiumami 發表於 19-2-26 18:15
thx, 有用開google map, 但唔知可新增路點

首頁

尾頁

跳至