長呻文慎入:公主癌阿媽

aibaba
|
岩岩同阿媽炒大鑊漏夜成家搬走了

我媽不嬲難頂,越老越難相處
結婚後搬走左,之後因為某啲情況又搬埋一齊住
都諗好左4月開始搵屋搬,點知都忍唔到4月

我媽老年公主癌上身,24小時望住部電話,
屋企野推晒俾我爸做
我爸任勞任怨真係慘過做阿4
我平時見佢駛人啲氣焰睇唔過眼但都費事出聲
尋晚真係忍佢唔到
叫阿爸煮湯圓,番煮3次都話未得又一路e e 哦哦話講極都唔明, 隻眼冇離開個電話一味篤篤篤
我咪講左句“其實下次你可以自己煮”
aibaba
|
嘩,即刻發晒癲話我唔食呀以後都唔食呀。 以後飯都唔駛預佢,餓死都唔食”

之後我爸嘗試氹佢,拎啲湯圓入房,佢又行番出黎發晒脾氣重覆以上說話

我真係頂佢唔順講左句,你發咩癲呀大姐

好明顯火上加油啦,即刻執野話要搬
我爸叫我唔好再嘈
跟住我話你地全部唔駛走,我地會走
漏夜成家搬左去老爺度(老爺唔響度住)

其實我出聲係咪好多餘? 我錯?
全屋幾十年就晒佢得我一個會偶然出聲頂佢
可能真係母女緣薄
我老公問我之後點,係咪搬晒去老爺度暫住到4月再搵屋?
定淨係行開2日冷靜下再返去,跟住4月先正式搬?
我都唔知(純粹因為啲野搬黎搬去好煩,仲帶住兩個小朋友)
好煩
七小口
|
咁你啊爸願捱都無辦法
做女既出聲都改變吾到啲咩
有冇留意媽媽禁電話睇咩
或者先融入下佢先
spikenard
|
拿拿聲搵新屋吧
Fion710
|

taylortse
|
搬走
ilovexo824
|
老爺到可以住,就搬去老爺到先,最多唔好 unpack 野,到揾到屋才拆箱
Poyau
|
中手機毒
babyangie
|
你阿媽又唔係老點你.... 寄人籬下點都要忍...忍到唔洗寄人籬下為止

如果你同阿媽咁唔啱,咁人生計劃要周詳d
我自己就由大學開始就儲能力/錢,宿舍都唔住(因為唔想住過出去,之後又冇錢要番番屋企,但又頂唔順)
一儲夠有能力即走,頭也不回!!!!
如果未夠資本就要忍多陣,避免要走回頭路
C.Humphrey
|
阿媽篤電話有無上bk?

你懶型祚家一夜搬走,過兩日返去實有說話聽
俾我寧願麻煩d搬多次,又唔洗對住公主,好難頂
aibaba
|
七小口 發表於 19-2-18 21:37
咁你啊爸願捱都無辦法
做女既出聲都改變吾到啲咩
有冇留意媽媽禁電話睇咩

好無聊,就係睇小說囉
睇到痴線
真係餐餐飯我爸一坐低就點佢呢樣個樣
夾餸都要點人做
邊有啲人咁架
我知佢脾氣都盡量唔出聲,但係忍到一個點我覺得點都要講句野
aibaba
|
spikenard 發表於 19-2-18 21:37
拿拿聲搵新屋吧

過兩個禮拜去旅行4月頭先番
所以先前先plan 4月搵屋
而家打亂計劃
aibaba
|
ilovexo824 發表於 19-2-18 21:42
老爺到可以住,就搬去老爺到先,最多唔好 unpack 野,到揾到屋才拆箱

可以既,我老爺好少響度
但啲女而家鋪地訓咋,要住幾個月既話要執下諗下點訓
yurijm
|
講真,俾我都會做架兩開拖
問題唔係咩寄人籬下

而係媽媽咁既態度對老伴(爸爸)
真係好令人不齒
唔係下下一句老人家就大哂
對至親都如此態度
相信你爸爸平日都受唔少氣
仔女講返句說話令佢收斂下都係人之常情

我覺得就正正係至親
先可以兜口兜面同對方講佢有乜不是
他日在外面得罪人
分分鐘闖大禍
年中幾多老人家燥底對罵完,拎刀斬人
人既容忍能力有限

kcpak    發表於 19-2-19 02:50
flori
|
aibaba 發表於 19-2-18 21:31
岩岩同阿媽炒大鑊漏夜成家搬走了

我媽不嬲難頂,越老越難相處

點解唔一家4口自己出去搵屋住?
aibaba
|
babyangie 發表於 19-2-18 21:42
你阿媽又唔係老點你.... 寄人籬下點都要忍...忍到唔洗寄人籬下為止

如果你同阿媽咁唔啱,咁人生計劃要周詳 ...

層樓佢做生意按上按蝕晒
而家係我兩公婆供緊,名都係我地
當初佢要求我哋接手但佢好似唔記得左
成日覺得佢先係屋主
aibaba
|
yurijm 發表於 19-2-18 21:51
講真,俾我都會做架兩開拖
問題唔係咩寄人籬下

就係唔抵得阿爸成日幫佢做咁多野仲要俾人嫌3嫌4
睇到阿爸都不滿又唔敢出聲

咁我厚多士囉
只不過我媽一發圍我爸都唔會企我個邊
覺得自己勁多餘
aibaba
|
flori 發表於 19-2-18 21:52
點解唔一家4口自己出去搵屋住?

我老公之前唔響我身邊,響第度做野
個時我湊住一個又大緊肚
我媽叫我返去住有個照應
而家老公返左黎穩定左都打算搬走
係冇諗過搬之前炒而家計劃亂左
Mary媽咪
|
aibaba 發表於 19-2-18 21:31
嘩,即刻發晒癲話我唔食呀以後都唔食呀。 以後飯都唔駛預佢,餓死都唔食”

之後我爸嘗試氹佢,拎啲湯圓入 ...

其實,公主病都係你阿爸種成
只要你阿爸肯接受冇怨言
你又何必多事呢
個人覺得
littlesister
|
aibaba 發表於 19-2-18 21:53
層樓佢做生意按上按蝕晒
而家係我兩公婆供緊,名都係我地
當初佢要求我哋接手但佢好似唔記得左

咁唔係寄人籬下喎,不過又做唔出要佢搬就真,都係你爸爸縱出個第一代港女出黎