有無聽過植入式隱形眼鏡ICL呀?

月靈
|
諗住做激光,點知驗到話角膜太薄做唔到,等我仲恨左咁耐醫生話得返植入式隱形眼鏡可以揀?有無JM 聽過有人做?效果好唔好?
kamiu0090
|
月靈 發表於 19-2-18 22:03
諗住做激光,點知驗到話角膜太薄做唔到,等我仲恨左咁耐醫生話得返植入式隱形眼鏡可以揀?有無JM ...
聽過話效果好,但係無識人有做,都係上網睇
mooncky
|
諗住做激光,點知驗到話角膜太薄做唔到,等我仲恨左咁耐醫生話得返植入式隱形眼鏡可以揀?有無JM ...

放隱形眼鏡入去聽落都有小小驚
Watashiwamomo
|
回覆 月靈 的帖子

有聽過,有個香港Youtuber去左韓國生活那個(鄭x鈴)有做過仲拍左片講解妳可以找番條片睇,我自己就唔敢做,所以都係戴眼鏡
月靈
|
mooncky 發表於 19-2-19 15:01
放隱形眼鏡入去聽落都有小小驚
我又唔係怕佢得人驚,相反打磨角膜我覺得仲驚D,我係想知效果點咋
月靈
|
Watashiwamomo 發表於 19-2-19 15:09
回覆 月靈 的帖子

有聽過,有個香港Youtuber去左韓國生活那個(鄭x鈴)有做過仲拍左片講解妳可以找番條片 ...
我知你講邊條片,我有睇過,佢最後係話值得去做,如果資金充裕既話不過佢講到幫佢做手術果個醫生好勁,佢話佢全程原來無望住光點,個醫生都幫到佢完成手術,好勁
PS123
|
回覆 月靈 的帖子

朋友幾年前做過,佢雙眼特別敏感,所以做implant, 佢覺得效果唔錯,至少唔洗戴眼鏡先啦!
月靈
|
PS123 發表於 19-2-19 20:32
回覆 月靈 的帖子

朋友幾年前做過,佢雙眼特別敏感,所以做implant, 佢覺得效果唔錯,至少唔洗戴眼鏡先啦! ...
咁做完佢有無眼乾、怕光之類既問題呀?
白毛毛
|
十幾年前睇報紙養和已有,但現在似乎lasik仍是主導。原因可能要問醫生。
PS123
|
月靈 發表於 19-2-19 21:11
咁做完佢有無眼乾、怕光之類既問題呀?

有排見佢雙眼腫腫地,好似好唔舒服咁,但過一排佢話效果OK,實際唔太清楚..
LittleRoxie
|
月靈 發表於 19-2-19 20:23
我又唔係怕佢得人驚,相反打磨角膜我覺得仲驚D,我係想知效果點咋

其實打角膜好簡單,傷口細
但你做唔到無法子
其實植入鏡片,等於白內障手術
整咗可以避免日後有白內障
咁你感覺會抵d
bee
|

how much?
KaYee99
|
幾年歷史?
月靈
|
白毛毛 發表於 19-2-19 21:14
十幾年前睇報紙養和已有,但現在似乎lasik仍是主導。原因可能要問醫生。
我估係價錢掛
月靈
|
LittleRoxie 發表於 19-2-19 22:11
其實打角膜好簡單,傷口細
但你做唔到無法子
其實植入鏡片,等於白內障手術
但係打磨角膜磨左就無,返唔到轉頭(好明顯我係度說服自己做ICL)
月靈
|
bee 發表於 19-2-19 22:32
how much?
80000,可以先俾20000 訂鏡片,尾數再分期
月靈
|
KaYee99 發表於 19-2-20 02:49
幾年歷史?
好似都成廿年
白毛毛
|
月靈 發表於 19-2-20 20:24
我估係價錢掛

可能。但十幾年前做lasik無現在平,去養和亦不乏有錢人。對眼,大家都緊張的,唔會單睇價錢。
tsung
|
月靈 發表於 19-2-20 20:32
80000,可以先俾20000 訂鏡片,尾數再分期

請問如果度數有變化是否需要再重新植入鏡片?
蛋皇哥0127
|
tsung 發表於 19-2-20 20:43
請問如果度數有變化是否需要再重新植入鏡片?

我地等 白內障,一次性做吧
tsung    發表於 19-2-20 22:12