夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

近日發覺我老公經常發脾氣,4X歲,唔發脾氣就好正常,其實係咪更年期呢。

rainbowchuuu3    發表於 19-3-5 10:47
tansyneko    發表於 19-2-26 14:22

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

cibewong 發表於 19-2-18 23:18
近日發覺我老公經常發脾氣,4X歲,唔發脾氣就好正常,其實係咪更年期呢。
...

四十幾歲應該吾會咁早

男爵府

熱血金章

絕對有機會。我都正經歷更年期中呢!

...

侯爵府

Bob_Lennon 發表於 19-2-19 11:47
絕對有機會。我都正經歷更年期中呢!

你是男定女呢?

男爵府

熱血金章

cibewong 發表於 19-2-19 12:01
你是男定女呢?

男喇!

侯爵府

Bob_Lennon 發表於 19-2-19 12:02
男喇!

唔好意思,咁我又想問下你現時係唔係經常發牌氣?你覺得有咩唔同呢?

男爵府

熱血金章

唔駛唔好意思!大家分享一下啫!

我本身都屬於好脾氣,所以基本上呢方面我又冇乜特別改變;相反我覺得比以前有更大的包容度和更多嘅耐性。更年期對我最大的影響應該係外觀、體力和性能力,可幸的是本身我對外觀冇乜特別講究,對性事又沒有太多的慾望和渴求,而體力方面就以步行和游水去加強自己的體魄,總算可以應付中年身心上的改變。

男人來到40-50呢個黃金十年嘅大關口,好多人都未能接受身心嘅改變,往往因為親人、家庭、工作、地位、權力、健康、金錢、朋友......等種種問題讓自己的情緒受到困擾,喺無從發洩的情況下,往往就會向另一半或子女發脾氣,久而久之情緒會變得不穩定甚至生病,更嚴重的會導至抑鬱呢!

cibewong 發表於 19-2-19 12:30
唔好意思,咁我又想問下你現時係唔係經常發牌氣?你覺得有咩唔同呢?

侯爵府

Bob_Lennon 發表於 19-2-19 12:50

我本身都屬於好脾氣,所以基本上呢方面我又冇乜特別改變;相反我覺得比以 ...

好多謝你咁詳細嘅解答呀,咁你無咩脾氣已經好好啦,希望我老公好快無事啦,因為有時比佢無啦啦發神經鬧人真係好唔開心㗎。

男爵府

熱血金章

發唔發脾氣係好睇一個人嘅修養,而修養又會受到童年嘅成長階段,和長大後嘅周遭環境所影響。

講真,我有時都會有唔開心激氣嘅時候,不過當想發脾氣嘅一刻,就會先問問自己發完後對邊個人冇好處?如果冇嘅話不如唔好做了!而呢個動作反覆咁重做,就自然會控制著自己的脾氣。

cibewong 發表於 19-2-19 13:12
好多謝你咁詳細嘅解答呀,咁你無咩脾氣已經好好啦,希望我老公好快無事啦,因為有時比佢無啦啦發神經鬧人 ...

大宅

...

絕對係
我老公之前也是
而家四十幾就更年期
咁早
仲早過我
真係好難接受
可能佢自己也接受唔到
而且佢係外貌協會會員
所以咪成日發脾氣囉
之前唔知咩事, 仲以為佢情緒病
原本, 開心見誠兩公婆講出來都唔係咩大件事, 人總會老, 有乜所謂, 可惜佢內歛定唔好意思定無了性需要就連自信也無埋
我心唸, 你保養得唔好(或是先天體質差)咁早更年期, 我都未怨你, 仲成日比面色我睇, 對我咁差, 令我越來越反感越憎恨你。更年期原來會影響成個人的情緒,品性和品格。

大宅

Bob_Lennon 發表於 19-2-19 13:31
發唔發脾氣係好睇一個人嘅修養,而修養又會受到童年嘅成長階段,和長大後嘅周遭環境所影響。

講真,我有時 ...

對身邊最愛的人發脾氣/ 黑面/ 比面色對方睇直頭無修養兼唔識感恩啦! 直頭係損人不利己行為! 我如果日後發現自己更年期咁乞人憎, 我會去睇中醫, 睇資訊, 如何舒緩, 上來問大家如何渡過, 聽吓人地的經驗, 而不是揾身邊人出氣, 破壞自己辛苦建立的家庭! 搞到家庭無了和諧, 大家互不信任。

男爵府

熱血金章

正所謂相嗌唔好口,不理性的發洩的確好傷感情,言語暴力不容忽視呢!

空巢媽媽 發表於 19-2-19 22:06
對身邊最愛的人發脾氣/ 黑面/ 比面色對方睇直頭無修養兼唔識感恩啦! 正頭係損人不利己行為! 我如果日後發 ...

男爵府

熱血金章

性能力衰退甚至無能確實好影響一個男人的自信呢!加上男人係死要面子,呢d事又怎會講出口呢!(我自己都係笑笑口對太太講出自己的狀況咋!)

不過作為男人的一定要接受現實,就算沒有親蜜的行為,一個擁抱,一個接吻,關心對方,聆聽她們的心聲和留意她們的需要,間唔中又製造一d小驚喜,都可以讓愛情保鮮,也能給她們一份安全感、幸福感。

空巢媽媽 發表於 19-2-19 21:59
絕對係
我老公之前也是
而家四十幾就更年期

大宅

Bob_Lennon 發表於 19-2-20 10:01
性能力衰退甚至無能確實好影響一個男人的自信呢!加上男人係死要面子,呢d事又怎會講出口呢!(我自己都係笑 ...

Bob, 你好識做人
你太太真幸運
對呀
做人係要接受現實
思想偏激, 鑽牛角尖, 唔懂坦白只會摧毀一生
我從來無唸過更年期對我地既婚姻影響咁大, 當時仲估佢有外遇/ 有病/ 有情緒, 唔知佢做乜, 差些搞到離婚, 其實我已多次叫離婚, 因為冷暴力更恐怖,日日鬧女鬧工人, 一入門口黑面, 所有野睇唔順眼, 脾氣大到頂佢唔順, 無關心無安慰無感恩, 莫視所有野, 佢自己可能無察覺,作為身邊人提醒佢支援佢, 佢以為我害佢嫌棄佢, 只不停强調自己無外遇, 但對我的態度比有外遇更差十倍! 日日講悔氣説話, 充滿負能量!

男爵府

熱血金章

其實係調番轉,能夠認識到我的太太是我的福份呢!

雖然我冇親身經歷過,但我完全理解妳的感受,希望妳先生最終能夠接受自己在心理和生理上的改變,將愛重新帶回家。
不要灰心啊!

空巢媽媽 發表於 19-2-20 10:28
Bob, 你好識做人
你太太真幸運
對呀

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Bob_Lennon 發表於 19-2-19 12:50

我本身都屬於好脾氣,所以基本上呢方面我又冇乜特別改變;相反我覺得比以 ...

原來男人可以咁早更年期。。。
原來性能力都會差咗。
題外話,點解仲有咁多呢啲年紀或更老嘅男人出軌。

大宅

kc_01k 發表於 19-2-20 13:44
原來性能力都會差咗。

人人唔同
正如有些女人四十頭已更年期
我有位auntie58才更年期
而且, 有些男人好著重自己的能力
食壯陽藥或偉哥
特別那些識了後生女的
誓不低頭
再加上, 心理因素問題
所以好多中年男人出軌

禁止訪問

男爵府

熱血金章

其實乜嘢年紀嘅男人都有機會出軌呢!
一嚟夠刺激,二嚟有新鮮感,再者也能盡顯自己魅力依然......
加上女人天生喜歡管束他們 (我覺得這是母性的一種),做成男人出軌嘅借口。

當然女人也同樣面對相同的問題,最主要嘅原因係缺乏愛。

kc_01k 發表於 19-2-20 13:44
原來性能力都會差咗。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

空巢媽媽 發表於 19-2-20 14:07
人人唔同
正如有些女人四十頭已更年期
我有位auntie58才更年期

明白

jam831    發表於 19-7-18 11:02

首頁

尾頁

跳至