夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血金章

cibewong 發表於 19-2-22 08:13
多謝你祝福,希望我老公早日康復。

只要懷有信心和愛,任何難關都能衝破的。

早晨!Happy Friday!! 預祝大家有個愉快嘅週末!

侯爵府

Bob_Lennon 發表於 19-2-22 08:23
只要懷有信心和愛,任何難關都能衝破的。

早晨!Happy Friday!! 預祝大家有個愉快嘅週末!

大宅

stella^^ 發表於 19-2-20 15:05
男女都會有更年期冇得逃避爭在遲早?不過現在科學進步可以食葯物推遲幾年既!放鬆心情自然渡過亞門!
...

聽就聽得多
但多數發生在女性更年期身上
會潮熱失眠心悸
但我無唸過男人會遇到更年期問題
起初我以為他工作壓力大咋
可能佢自己都唔知點解
但傷害咗身邊對他最好的老婆

侯爵府

空巢媽媽 發表於 19-2-22 13:11
聽就聽得多
但多數發生在女性更年期身上
會潮熱失眠心悸

咪就係囉,最慘係佢自己唔知傷害咗老婆呀。

男爵府

cibewong 發表於 19-2-18 23:18
近日發覺我老公經常發脾氣,4X歲,唔發脾氣就好正常,其實係咪更年期呢。
...

老公都50,成日無啦啦會發脾氣架,同你老公一樣,唔發嗰陣好地地
我都有懷疑佢係更年期

男爵府

熱血金章

cibewong 發表於 19-2-24 16:47
咪就係囉,最慘係佢自己唔知傷害咗老婆呀。

在日常生活中,我哋好多時都會因為自視過高,而做咗傷害地方的事而自己是不知道的,尤其是自己的親人、伴侶、子女,關係愈緊密,這種事情就愈出現得多,傷害對方愈深。

新年時我也因一d小事發了媽媽一個小脾氣,當然大家好快當乜事都冇,直至上個星期和父母吃晚飯時,她舊事重提.......其實只是觀點角度的小誤會,原本我都已經冇放喺心上嘅一件事,喺我自己回家車途中自我反省,發覺有時自己都有自視過高的問題,於是立即send message向媽媽道歉,同時也讓我上了寶貴的一課。

每個人都有自己性格的盲點,能夠有親人、朋友提醒,我們更要虛心接受批評和意見,然後自我檢討。

男爵府

熱血金章

Bob_Lennon 發表於 19-2-24 18:10
在日常生活中,我哋好多時都會因為自視過高,而做咗傷害地方的事而自己是不知道的,尤其是自己的親人、伴 ...

這讓我們才會真真正正成長,人自殺變得更成熟。

大宅

Bob_Lennon 發表於 19-2-24 18:10
在日常生活中,我哋好多時都會因為自視過高,而做咗傷害地方的事而自己是不知道的,尤其是自己的親人、伴 ...

你的自省力好高
明白到接受到身邊人提醒你是為你好即是你懂得感恩, 懂道歉其實已令對方感到你不是自私, 感覺已不同。可是, 大部分男人, 特別中年男人不喜歡人話, 喜歡人捧佢上天(有些女人好叻氹男人)
老婆的真言一定係唔好聽, 所以個心會飛咗出去。當然, 人人都愛美言, 做女人最好學識假一點, 唔好口直心快指出男人的不是。

男爵府

熱血金章

空巢媽媽 發表於 19-2-24 20:53
你的自省力好高
明白到接受到身邊人提醒你是為你好即是你懂得感恩, 懂道歉其實已令對方感到你不是 ...

致各位已婚男仕:

其實我有一個好好嘅方法可以參考一下,就係比太太更長氣,日夜不停咁提點佢,一有時間就send message給她,最後佢就會嫌你長氣而投降呢!哈哈哈哈!

男爵府

Bob_Lennon 發表於 19-2-25 09:20
致各位已婚男仕:

其實我有一個好好嘅方法可以參考一下,就係比太太更長氣,日夜不停咁提點佢,一有時間 ...

高招

大宅

Bob_Lennon 發表於 19-2-19 11:47
絕對有機會。我都正經歷更年期中呢!

我想問,我同我老公之問發生了問,之後佢浄喺對我黑面,淨喺唔同我講野,都差不多對個個同事不滿,對小朋友無野。食餐飯本來好好地,半路中途可以突然黑面,這樣的情況都差不多成年,佢也是四十多歲,這種情況也是更年期嗎?我不知從何入手幫他!可以給我建議嗎!謝謝(emoji)

大宅

hell_hell_ 發表於 19-2-25 19:10
我想問,我同我老公之問發生了問,之後佢浄喺對我黑面,淨喺唔同我講野,都差不多對個個同事不滿,對小朋 ...

就係咁
好難頂
一方面好嬲佢
另一方面又唔知點幫佢
對個家庭仍好盡責
但對我地成日黑面又冷淡
久而久之相對無言
其實係好有問題

大宅

我想問,我同我老公之問發生了問,之後佢浄喺對我黑面,淨喺唔同我講野,都差不多對個個同事不滿,對小朋 ...

工作壓力又係好大?

大宅

空巢媽媽 發表於 19-2-25 21:43
工作壓力又係好大?

都喺!佢多左好多白頭髮,話我唔支持佢,要離婚!我好想舒緩佢情緒!你都喺你老公浄對你黑面?要維持幾耐先可平息呢?

大宅

hell_hell_ 發表於 19-2-25 21:55
都喺!佢多左好多白頭髮,話我唔支持佢,要離婚!我好想舒緩佢情緒!你都喺你老公浄對你黑面?要維持幾耐 ...

佢起初返到屋企成日黑面, 十萬樣不滿, 鬧工人鬧仔女, 同佢去街成日黑面行咗去, 食飯無心機, 全年都無笑過! 以前好開心的, 同我周圍去玩/ 食! 我最初以為佢有外遇, 佢話我唔信佢, 但佢D行為真令人好困擾, 對我好冷淡, 見佢成日失眠, 成日ot, 成日好緊張話好多野做, 以為佢情緒病, 問佢佢更覺我煩, 想了好多方法幫佢, 又同佢去旅行, 最初好温柔安慰佢, 到後來比佢打擊得多, 有點放棄, 因為比佢搞到自己壓力太大成日病, 叫他去睇醫生又唔肯, 最初佢自己可能都唔知自己點解咁黑人憎掛, 叫佢見輔導又唔肯, 幾年了, 感情已差了好多, 心入面點都有條刺, 我試過好多次叫離婚叫他搬走, 他都不肯!

男爵府

熱血金章

早晨!妳好。

相信妳先生也是典型男人來到中年,受到種種壓力和危機時所出現的情緒起伏。上要照顧父母,下要養育子女,背負著沉重的工作壓力,再加上衣食住行和生活面對的大大小小挑戰,所以會經常處於不安和不滿的狀態。

至於如何疏導他的情緒每個人個性不同有不同方法,我自己就會讀書、看電影、聽音樂、煮嘢食、游水、漫無目的慢行去觀察身邊的人和事、約下好朋友飯聚傾下笑下癲下......的確可以舒展身心和緩解壓力,簡單d講即係比d空間佢去放鬆心情。

作為妻子和家人,在背後默默支持他,話不用多,因為你們心靈相通嘛!當然我始終覺得男人係需要有限度的管束呢!哈哈!

男爵府

熱血金章

Bob_Lennon 發表於 19-2-26 09:27
早晨!妳好。

相信妳先生也是典型男人來到中年,受到種種壓力和危機時所出現的情緒起伏。上要照顧父母, ...

希望你們能衝破這個難關喇!祝你們一家人平安健康,幸福快樂!

大宅

Bob_Lennon 發表於 19-2-26 09:28
希望你們能衝破這個難關喇!祝你們一家人平安健康,幸福快樂!

感謝你們的建議和回覆(emoji)我現正看書去理解男女相處及對愛的要求,上下課,學怎様和他有更好的溝通.

男爵府

熱血金章

hell_hell_ 發表於 19-2-26 09:35
感謝你們的建議和回覆(emoji)我現正看書去理解男女相處及對愛的要求,上下課,學怎様和他有更好的溝通.
...

相愛難,相處更難。大家都要努力啊!

我都努力學習中呢!

伯爵府

Bob_Lennon 發表於 19-2-19 12:50
唔駛唔好意思!大家分享一下啫!

我本身都屬於好脾氣,所以基本上呢方面我又冇乜特別改變;相反我覺得比以 ...
多謝詳細回覆,學到唔小野!!

首頁

尾頁

跳至