如果工人咁同你地講,應唔應該放鬆d?

sassyqueen
|
姐姐來了兩星期,表現幾好,現在而pick up 8成工作,自動自發,有唔明會問、態度好好,好有心做。但我之前已經講左,同我小朋友出街唔可以令自己電話,屋企break time 用冇問題,佢可以自行安排break time 如做好野
之前已經捉過一次令自己電話出街,提左唔可以。今天又比我捉到,佢好好態度講話 mam when I am with the kid I will not use my phone, I only take out to check messenger while walking to pick them up to school. You can trust me mam, I understand if I have your children I will not look, I only look when have spare time alone.

sassyqueen
|
sassyqueen 發表於 19-2-19 00:45
姐姐來了兩星期,表現幾好,現在而pick up 8成工作,自動自發,有唔明會問、態度好好,好有心做。但我之前 ...

我話佢可以屋企小朋友返學時玩一陣,同小朋友一齊我唔放心。其實係米都管唔到咁多。自已自律就算啦。有時候好難睇得咁緊
Solarflare
|
姐姐來了兩星期,表現幾好,現在而pick up 8成工作,自動自發,有唔明會問、態度好好,好有心做。但我之前 ...

你信佢嗎?
佢出左街你管到咩?
平時佢係點?
如果有心玩野, 交部電話比朋友, 係外面交收都得。
所以我從未試過比姐姐自已帶我仔出街, 佢只負責執頭執尾。
sassyqueen
|
Solarflare 發表於 19-2-19 00:50

你信佢嗎?

來左兩星期暫時好勤力既。不過我講左出街唔可以用,冇跟指示,我就有d 唔舒服,始終唔放心。
Solarflare
|
sassyqueen 發表於 19-2-19 00:53
來左兩星期暫時好勤力既。不過我講左出街唔可以用,冇跟指示,我就有d 唔舒服,始終唔放心。
...

小心比工人食住。
你工人好似幾識得講說話。
佢出左去點無人知, 除非你找個佢未見過, 你女又唔太熟既熟人跟住佢, 睇下你唔係度時佢點對你女。又或者同周圍啲c9打好關係, 令佢地成為你的線眼。
wcpcelia    發表於 19-2-19 10:02
Harriethung
|
兩星期表現好難作準。
我的情況反而係叫姐姐帶電話,佢接小朋友放學時,要排隊及呆等20分鐘,個個排緊隊的姐姐都玩電話,唯我姐姐企係到呆豬咁,我叫佢帶埋電話出去,係果20分鐘跟自己菲的小朋友視像。講左,但唔知佢有無做。fix 左時間跟小朋友見面,我覺得幾好丫。
birdbird
|
sassyqueen 發表於 19-2-19 00:53
...

你自己去接放學會完全不襟电話嗎? 你返工, 若然你出去開會而老闆唔比你帶自己部手機, 你覺得點?

你叫工人湊緊小朋友時不要用手機就得, 唔需要禁佢帶手機出街。而且, 將在外, 你管得幾多?
sassyqueen
|
Harriethung 發表於 19-2-19 08:50
兩星期表現好難作準。
我的情況反而係叫姐姐帶電話,佢接小朋友放學時,要排隊及呆等20分鐘,個個排緊隊的 ...

你姐姐印?佢好乖禾
來左兩星期唔可以作準,但冇聴指令我先嬲
birdbird
|
sassyqueen 發表於 19-2-19 09:51
你姐姐印?佢好乖禾

若然老細個指示不太合情理, 員工自然陽奉陰違。

你嬲亦係正常, 不過你真係管唔到工人帶佢自家手机出街。只要佢在外湊你小朋友時唔玩手機就已經ok.
fantasysky
|
你的情況,我試過啦,工人只會愈來愈不聽指令,我一向都企硬不准工人帶電話出街,她在家已經很多偷懶時間用電話,同我和兩個小孩子出街,我捉過幾次,次次鬧,我工人就講句sorry ,下次又來過!
Solarflare
|
fantasysky 發表於 19-2-19 10:03
你的情況,我試過啦,工人只會愈來愈不聽指令,我一向都企硬不准工人帶電話出街,她在家已經很多偷懶時間用 ...

係。會不斷試你底線的。
個個工人都係咁, 作為太太你要好firm.
chumiguan
|
自問我自己也不能唔睇電話。將心比己。
AWma
|

唔比佢帶自己電話, 是否你有提供電話給他可與他聯絡呢?
否則佢出面有咩事你都聯絡唔到佢喎
Harriethung
|
sassyqueen 發表於 19-2-19 09:51
你姐姐印?佢好乖禾

佢都係黎左香港五個星期,暫時都ok
Deutsche
|
我覺得係唔follow instructions, 自把自為最大問題,用唔用電話的確係管唔到,兩星期已咁樣仲要狡辯,我開頭會嚴d, 否則之後佢發現係可動搖僱主的order, 就會樣樣野都做完後狡辯
vickymok717
|
我話咗唔可以就唔可以,唔係信唔信問題,係要服從, 我係Mam, 你應該要服從及配合, 明唔明?
傻蛋蛋
|
我最初同工人講工作時間及與小朋友一齊唔可以"傾電話"或"睇及覆msg", 其餘等放學或者下午, 晚上佢既休息時間可以用。後來我小朋友話姐姐用headphone, , 跟住我又見佢一邊做家務一邊用電話, 我同工人講係我朋友見到話我知, 佢話佢係"聽歌", 唔係"傾電話"或者"睇及覆msg", 捉字蝨, 最後我講明係"唔俾用電話, 即係聽歌都唔得", so far而家係屋企都冇用, 因為我有屋企人係度, 同我地去買餸試過一行開就見佢用, 我會講笑話"咁識攝時間呀", 佢就醒水即刻收埋。
birdbird
|
vickymok717 發表於 19-2-19 13:46
我話咗唔可以就唔可以,唔係信唔信問題,係要服從, 我係Mam, 你應該要服從及配合, 明唔明? ...

若個 order 係合情理, 員工就跟囉。若儍嘅 order 都照跟, 個員工一係就憨, 又或是人工高, 份糧包嘅。

如果家中有中學生的仔女, 家長通常都唔想仔女玩太多手機而荒廢學業, 但若家長不準仔女拎手機返學或出街, 又是否合理? 仔女陽奉陰違, 又是不是叫做 "不服從指令", "不配合"?"我係阿媽" 是否就是無上權威?

其實僱主個原意係唔想工人在外湊緊小朋友時只掛玩手機, 而不是不許工人用手機。工人既然已向僱主表明會自律, 何解僱主仍然執著工人不可帶自己手機出街 , 並以 "不服從指令" 的 "罪名" 加諸於工人身上, 更推論工人日後只會不斷試僱主底線。小小事就發揚光大, 請工人就累壞自己。
little_kid
|

我反而要工人和小朋友出街要帶電話出街,有咩事我可聯絡佢,佢在街有突發事也可聯絡我。但我事先講清楚帶緊小朋友時唔可以傾電話,我話街坊,老師,管理員會告訴我。我有時又突擊下佢。
vickymok717
|
birdbird 發表於 19-2-19 14:41

若個 order 係合情理, 員工就跟囉。若儍嘅 order 都照跟, ...

我只係指出我做法,並無指控其他人嘅做法,每個人處事方法唔一樣姐