嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb差吾多加固,想做定資料搜集,大家有咩意見好丫,麻煩晒

複式洋房

mangobbbb 發表於 19-2-19 01:55
我bb差吾多加固,想做定資料搜集,大家有咩意見好丫,麻煩晒

我都想知,thanks

大宅

我食HIPP

回覆 mangobbbb 的帖子

Hi mangobbbb ,純米糊係比較常見BB第一種引進嘅固體食物,唔易引起BB出現過敏,營養比白粥更全面,用BB飲開嘅奶黎開,BB會容易D適應味道。 1茶匙米糊加4茶匙奶,用匙羹餵1-2茶匙,連續試3-4日,觀察BB有冇敏感/唔適應,OK就可以加入淡味水果。 BB幾大? 會靠住椅背坐? 表現對食物有興趣嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆 mangobbbb 的帖子

先食米糊, 水果蓉, 再食粥仔. 注意粥仔配料要由底敏開始. 蛋,牛肉放最後試.

回覆 2018twinbb 的帖子

Hi 2018twinbb,係呀,BB免疫系統未成熟比較容易有過敏,每次只試一種新食物,份量要由少開始,每種新食物要連續試3日去觀察BB有冇敏感反應,記錄低BB食新食物反應,如果BB有敏感/抗拒食,就可以遲一段時間再嘗試。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

是否用奶開米糊之後再加水果?

回覆 maychan1122 的帖子

Hi maychan1122 ,係呀,糊仔食得好就可以嘗試蔬果類,先加D味道較淡味蔬果蓉: 冬瓜、節瓜、南瓜、菜心、白菜,較淡味水果蓉: 蘋果、香蕉、梨, BB食得好就可以加埋鐵質豐富肉魚蛋豆類,或者嘗試白粥(肉粥),仲要建立BB飲水習慣。 BB幾大? 開始食固未呀?

男爵府

winniekoyle 發表於 19-2-19 09:51
我食HIPP

我都計劃之後比阿囡食hipp~請問味道如何??

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-21 16:56
回覆 2018twinbb 的帖子

Hi 2018twinbb,係呀,BB免疫系統未成熟比較容易有過敏,每次只試一種新食物,份 ...

通常敏感會有什麼反應?

回覆 onemanband 的帖子

Hi onemanband ,敏感主要由致敏源(高蛋白質食物衣物、昆蟲、沖涼液、洗頭水、洗衣液、塵蟎、花粉)引起,身體免疫系統誤將無害嘅物質當成有害,釋放出引致發炎的物質令身體有過敏/敏感徵狀, 皮膚出疹紅腫、嘔吐、肚痾、流鼻水/眼水,都係比較常見敏感反應。 BB幾大? 係咪有敏感徵狀?

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-22 10:30
回覆 onemanband 的帖子

Hi onemanband ,敏感主要由致敏源(高蛋白質食物衣物、昆蟲、沖涼液、洗頭水、洗 ...

面部有紅疹,身體沒有,不會是食物敏感,對嗎?

onemanband 發表於 19-3-25 13:09
面部有紅疹,身體沒有,不會是食物敏感,對嗎?

BB皮膚幼嫩,紅疹屬於BB比較常見嘅皮膚問題,唔容易分辨原因,食物過敏需要綜合病歷、臨床檢查、致敏原測試黎確定架。 BB 幾大? 最近係咪嘗試過新食物?

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-1 11:21
回覆 maychan1122 的帖子

Hi maychan1122 ,係呀,糊仔食得好就可以嘗試蔬果類,先加D味道較淡味蔬果蓉: ...

Bb 飲水習慣係咪食完糊仔就俾水佢啜兩啜?
平時飲奶(我女係埋身)中間既時間洗唔洗再俾水?

回覆 leomandy809 的帖子

Hi leomandy809 ,媽媽好叻叻餵哺緊母乳 母乳最容易俾囡囡消化、吸收、有抗體,提供足夠水份, 透過埋身吸吮,對囡囡口腔發展有莫大好處架! 囡囡食固後開始要飲水補充水份黎幫助排便, 由於需要時間適應飲清水, 通常避免囡囡係飲完奶後/食完固體最飽肚時俾水佢飲,兩餐中間飲水會比較好架。囡囡幾大? 食固食得好唔好?

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-4-1 11:17
回覆 leomandy809 的帖子

Hi leomandy809 ,媽媽好叻叻餵哺緊母乳 母乳最容易俾囡囡消化、吸收、有 ...

死啦,我仲以為食完固俾少少佢郎口tim...
女女4/4就六個月,五個半月開始試奶糊,
都食到1/3個碗仔

leomandy809 發表於 19-4-1 11:26
死啦,我仲以為食完固俾少少佢郎口tim...
女女4/4就六個月,五個半月開始試奶糊,
都食到1/3個碗仔

媽媽唔好擔心,如果囡囡食飽固體後肯飲水,飲少少無問題架 囡囡好叻叻有咁好吞嚥能力, 媽媽可以俾囡囡嘗試蔬菜類食材, 例如淡味水果: 蘋果、香蕉、梨,淡味蔬菜: 冬瓜、節瓜、南瓜, 每次只嘗試1種新食材(份量好少),連續試2-3日,如果無出現過敏反應, 可以按囡囡咀嚼和吞嚥能力加入適量肉類、蛋、豆類或者轉煲粥仔,粥仔食物配搭更彈性,味道多元化,容易調教唔同質感架。

首頁

尾頁

跳至