自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

tester5 發表於 19-2-19 10:12
係香港呢d情況邊有人同情?仲會質問你,唔係應該自己安排好退休生活嗎?

我漸漸地支持安樂死。係香港呢個 ...

我真心支持安樂死

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

公爵府

sabun 發表於 19-2-19 14:27
如真的患上絕症,其實去瑞士、荷蘭安樂c耍幾錢

我一早 bookmark 左瑞士安樂死機構嘅 link:
http://www.dignitas.ch

你可以自己詳細睇下。基本上如果要一條龍連埋喪禮,你預 1 萬瑞郎左右啦,呢個未計你同陪同家人嘅機票以及期間喺當地嘅食住,預鬆少少,計 2 萬瑞郎啦,呢筆錢要 set aside,點都唔可以用

大宅

mugtaitai 發表於 19-2-19 22:32

16萬港紙可以安樂死?

子爵府

李露眉 發表於 19-2-19 08:08
所以長命一定要健康,有病我寧早走
累人累物

X2

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mugtaitai 發表於 19-2-19 22:32

1萬瑞郎可以安樂死都幾好

我今日睇完新聞,我媽話火如果佢有病
佢都想安樂死
因為佢睇到我婆挨左苦十幾年仲未死得
中風 腦退化 連自己進食都唔識擺落口

子爵府

anna59 發表於 19-2-19 13:15
所以, 雖然話結婚有個伴, 但另一方面, 又要照顧多一個人.
好多不和既夫婦會向5至60歲之間離婚, 仔女大左, ...

所以 ,有時我都好灰,如果我係做病嗰個,我就會累到我嘅另一半。如果我係要做照顧對方嘅一個,我自己都老,都一樣好辛苦。之前睇過段新聞,有個伯伯而家老咗要好貧窮咁樣過生活,但並唔係佢後生時冇好好計劃自己嘅退休生活,而係佢老婆有事,佢賣曬樓,洗曬所有錢去醫佢,最後而家窮得 生活好苦。

子爵府

Yibu 發表於 19-2-19 12:28
就算有仔女,你老左,仔女可能陪睇醫生,幫你安排吓交費用,申請ㄧD野之類。過節大家食餐飯。

如老到自理 ...

係呀 ,仔女都要返工唔可能日日照顧你就算有錢請工人照顧你,又未必擔保個工人照顧得你好

子爵府

Paris 發表於 19-2-19 19:11
人生最大修為就是有好死。死得舒服係前世修到

我都係咁諗,死得唔辛苦,都係前世積落既福

珍珠宮

orangeca 發表於 19-2-19 10:17
所以要儲養老金, 我唔買名牌, 但會花錢體檢。

大吉利是檢到早d 醫啫, 我會睇書學中醫入門

信中醫個套, 唔會亂啪中藥, jm 話是藥3分毒

我介左凍飲, 夏天un 頂table 先飲多小, 入秋開始室温水, 再凍天唔辛苦就熱飲

中醫話防治未病, 睇開d 啊Q 精神, 一切隋緣

成日好易老

大宅

teresayan07 發表於 19-2-19 19:04
雖然話40+好後生值得醫..
但要睇病到去咩程度..
如果係發現得早個d當然醫..

每人價值觀不同,作為病人子女,若病人只是4x歲,不須長期卧床並仍能自理及自行飲食,能用錢換來與至親相聚5年,我認為十分有價值。反之,若病人只能完全依靠他人照顧才可活著,我亦贊成安樂死。

公爵府

醒目開學勳章

catfitfit 發表於 19-2-19 09:37
妹夫4O+有肝癌,周圍借錢比佢醫,5年後走咗,家庭欠落百幾萬待還債,過世後仍然比仔女駡怨,坎坷……
...

所以隔離post 問買乜保險,我答首選買危疾,一個大病真係分分鐘令人傾家蕩產

公爵府

大小小 發表於 19-2-19 22:40
16萬港紙可以安樂死?

你覺得太便宜?

呢個 website 話一條龍連埋喪禮要 10500 瑞郎,buffer 係我自己加上去嘅,當然我冇親身接觸該機構核實收費,如果你想深入了解,不妨直接問下呢個機構

公爵府

LedTV 發表於 19-2-19 22:58

1萬瑞郎可以安樂死都幾好
原來而家有好幾個國家/地區都將輔助自殺合法化,不過大部份地方只接受當地居民的申請,瑞士冇此限制,對冇得安樂死的香港人來講,係唯一選擇,但你仔細睇下佢嘅網頁,要符合若干條件先做得,如果腦退化或者冇意識,應該唔合格

男爵府

mugtaitai 發表於 19-2-20 07:39
原來而家有好幾個國家/地區都將輔助自殺合法化,不過大部份地方只接受當地居民的申請,瑞士冇此限制,對冇 ...

咁即係要有清晰旣情況下自願先可以安樂死,呢樣真係可能有難度,好多老人家其實已經唔食得又唔行得又無咩反應,咁呢d應該唔可以

公爵府

BBG520 發表於 19-2-20 08:33
咁即係要有清晰旣情況下自願先可以安樂死,呢樣真係可能有難度,好多老人家其實已經唔食得又唔行得又無咩 ...

係呀,病人一定要神智清醒,100% 自願,而且有多過一個醫生評估過,證明病人嘅病真係冇得醫,病人也都正承受住痛苦,咁先可以進行協助自殺,整個過程係好嚴謹嘅,呢個係保障病人嘅權益,除左病人自己,冇人可以為佢決定安樂死

而家每次一討論安樂死,即刻有好多一知半解嘅人跳出來話唔可以合法化,否則會有好多年老久病嘅人被不孝仔女安樂死,醫生又被逼要殺人,等等等等,一聽就知道佢地對現行所謂 “安樂死” 嘅概念完全唔了解,但原來香港好多呢 d 人,難怪安樂死合法化呢件事遙遙無期

子爵府

tester5 發表於 19-2-19 10:12
係香港呢d情況邊有人同情?仲會質問你,唔係應該自己安排好退休生活嗎?

我漸漸地支持安樂死。係香港呢個 ...

諗到安樂死
我就諗到保險業既利益問題而反對

男爵府

首頁

尾頁

跳至