6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

sfcbb 發表於 19-2-19 22:04
我孖仔同你兩個差唔多大,之前我地三母子都中左流感,真係人都顛,好彩老公冇事,佢一個頂晒。 加油 ...

哇~你都中埋咁慘!咁你老公要湊埋你 你地仲大獲
不過我老公一樣病咗呀~佢都頂咗兩晚冇訓,又來來回回醫院同屋企,辛苦到佢而家休息緊了~

多謝你,啱啱量咗,佢兩個依家36.x 度!好好成績呀!希望唔好升返啦

水晶宮

lazy_baby 發表於 19-2-19 20:57
下?咁慘!你肯定又唔洗瞓了!
細孖點敏感法?又係起紅色一達達?

佢地訓左我咪訓。

細孖係先neck紅左。之後手腳出rash
立即帶佢睇醫生。醫生話係allergic reaction

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好明白媽媽心情,見到BB畀針吉實好心痛。希望孖B健康。

大宅

7 個月咁細個俾針吉係慘豬豬
如果我身邊冇探熱器,我就會錫一錫佢額頭試吓熱唔熱,可以大概估到佢有冇發燒。

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

咁衰!! 睇到都覺得嬲! 帶望你bb 快d 好返

大宅

puppydingo 發表於 19-2-20 04:15
佢地訓左我咪訓。

細孖係先neck紅左。之後手腳出rash

你諗唔諗起果日餵過咩比細孖食呢?咁d一達達快唔快好返呀? 唉...d BB有事真係好驚,佢又講唔到比我地知咩唔舒服,寧願自己病好過佢地........

丫~我個大孖本身塊面有一達圓形濕疹,試過乜膏物膏都搞唔惦,醫生都睇左兩次,幾個月都唔好,但呢兩日要食特敏福、抗生素,唔知係咪食左抗生素,連塊面都醫好埋???????佢達野居然差唔多好返哂!!!!!!!!!!好神奇喎!!!!!!!!!!

大宅

haha748494 發表於 19-2-20 23:02
好明白媽媽心情,見到BB畀針吉實好心痛。希望孖B健康。

我今日數過,吉左9個孔,手同腳都有呀,紫色一達達,肯定當時痛到爆炸佢地瀨細孖手腳多肉所以難搵血管喎!!!我覺得佢地技術差就差啦!!!!!!!!!!!唉~~不過無計啦~政府醫院都預左比佢地做練習品,所以我都唔敢比大孖留院,比佢地咁搞法,無事都變有事...........

佢兩個而家無再發燒,大孖今日仲好精神成日笑,細孖就咳得好勁呀~ 不過都精神既~ 多謝你

大宅

xtinalo 發表於 19-2-20 23:30
7 個月咁細個俾針吉係慘豬豬
如果我身邊冇探熱器,我就會錫一錫佢額頭試吓熱唔熱,可以大概估到佢有冇發燒 ...

果晚實在太心急呀,抱大孖去急症,唔記得拎埋個探熱器去,不過我當時係諗住問一問佢退燒未,以為佢會拎部機埋去do一do咁,真係估唔到佢咁鬼大反應,好似問多句會死咁,今次有經驗,以後有咩事都唔好問姑娘野,靠自己,不過應該會快d買保險,去私家唔洗咁爐氣

大宅

niel 發表於 19-2-21 00:19
咁衰!! 睇到都覺得嬲! 帶望你bb 快d 好返
多謝你,佢兩個今日都係36.x-37度,無燒過呀~不過細孖真係咳得好勁,希望佢快d好啦

水晶宮

lazy_baby 發表於 19-2-21 01:39
你諗唔諗起果日餵過咩比細孖食呢?咁d一達達快唔快好返呀? 唉...d BB有事真係好驚,佢又講唔到比我地知咩唔 ...

唔知因為果日返過childcare
雖然比左食過嘅ingredients我但唔知咩allergy
又去過出yard倒玩,所以太多possibilities

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 lazy_baby 的帖子

B事,識笑就好喇。好明白一位媽媽愛子心切。

大宅

回覆樓主:

我好明白樓主你既bb俾護士亂吉,而自己隔住系門外聽住bb痛苦甘爆喊既心 情 之前我大仔五個月個時只系腸病毒而嘔,但個時我一個人湊又系新手咩都吾識就走左去急症,到第朝上房冇耐就有護士帶左我仔入房抽血,個時我仔就痛到喊,我就只系聽到有幾個女仔系入面有講有笑,我個刻真系好無助好心痛,又咩都做吾到。就因為個次甘深刻我到今日都仲好記得個個可怕既心情,啲醫護人員甘吾專業都有 香港人應有既醫療福利都吾敢享用

大宅

puppydingo 發表於 19-2-21 04:25
唔知因為果日返過childcare
雖然比左食過嘅ingredients我但唔知咩allergy
又去過出yard倒玩,所以太多poss ...

咁真係好難估喎~ BB仔d病痛真係好煩,好似我咁,果日先同你講大孖塊面神奇地好返,呢兩日突然全面爆,係由出世到而家未試過,我都唔知佢係咪食錯野,定天氣問題,定係停食抗生素之後搞成咁,唉~~ 今次大獲!仲抓到流哂血

大宅

haha748494 發表於 19-2-21 14:55
回覆 lazy_baby 的帖子

孖B冇事,識笑就好喇。好明白一位媽媽愛子心切。

但獲獲新鮮,獲獲金,大孖突然成面爆濕疹,而家唔知點算,成日喊,我唔知佢係咪覺得痛定點,一幫佢搽cream又爆喊~~~

大宅

Kayee128 發表於 19-2-25 22:29
我好明白樓主你既bb俾護士亂吉,而自己隔住系門外聽住bb痛苦甘爆喊既心 情 之前我大仔五個月個時 ...

哇!你仲要聽到d 8婆護士有講有笑!我真係唔明白,就算做得耐成日見d BB抽血,都應該會有同情心啦~ 佢地都冷血既!咁你果次聽到呀B尖叫幾多下? 我果次聽住細孖不斷尖叫,我分得出普通喊同比人吉而大叫既分別呀~我果次係聽到佢叫完又叫,叫完又叫,勁多次!!! 至好笑仲要瀨我個B大多肉先搞到佢搵唔到血管!佢咁都up得出!佢唔識就唔識啦!比你睇下我個B隻手瘀成點!佢今日都仲瘀緊!

大宅

Kayee128 發表於 19-2-25 22:29
我好明白樓主你既bb俾護士亂吉,而自己隔住系門外聽住bb痛苦甘爆喊既心 情 之前我大仔五個月個時 ...

你睇!

水晶宮

lazy_baby 發表於 19-2-26 03:03
咁真係好難估喎~ BB仔d病痛真係好煩,好似我咁,果日先同你講大孖塊面神奇地好返,呢兩日突然全面爆,係由 ...

有無睇醫生?

大宅

回覆 Kayee128 的帖子

咁果次你有無返屋企檢查下呀B有幾多個針洞? 我個B有9個!!!!離哂大譜

大宅

lazy_baby 發表於 19-2-26 03:18
回覆 Kayee128 的帖子

咁果次你有無返屋企檢查下呀B有幾多個針洞? 我個B有9個!!!!離哂大譜:anger ...

個時吉完我都慌晒了,只顧安慰佢最後都忘記了睇下(因為個日都系要黃昏先走得)。經過個次太深刻,冇咩都吾敢去急症,吾想再因為自己既白痴而搞到個仔被人當白老鼠甘搞 有陰影。(自己生活系自己地方都會搞到甘)
你bb好可憐,9個甘多,一定好痛 但新陳代謝快會好快好番,媽媽只能每日多留意下康復程度。祝福bb健康成長

大宅

lazy_baby 發表於 19-2-26 03:11
哇!你仲要聽到d 8婆護士有講有笑!我真係唔明白,就算做得耐成日見d BB抽血,都應該會有同情心啦~ 佢地都冷 ...

我個個就由入去開始俾人吉就爆喊冇停過,疊住他人的笑聲,我就心裡發寒了,在門外自己一個好無助,其他護士聽到都覺得好似好正常甘經過冇反應,到佢地抱番我b出尼都未收聲 我...心灰意冷 佢地吾想負責任可以用一堆合理既藉口話自己冇錯因為呃我地吾識

首頁

尾頁

跳至