1972年的香港

Mm233
|
47年前的香港,是什麼模樣? 正職是半導體專家、電腦工程師的美國業餘攝影師Nick DeWolf(1928-2006)於1972年旅經香港時,拍下的數以千計照片。 的確,Nick DeWolf是非一般的遊客,當外國人到香港旅遊,只知到山頂觀光、香港仔食海鮮時、裁縫店造西服、甚至去灣仔紅燈區找尋明買明賣的「浪漫」時,他卻拿著相機穿梭大街小巷,了解並紀錄當年香港人的生活方式。

https://www.facebook.com/pg/oldhkstory/photos/?tab=album&album_id=2512736605420369

canies
|

MM2H
|
好有歷史價值,d相應該有做到新技調色,如果可以保留當時原汁原味嘅褪色照會更好
jonwu
|

我仲有印象細個仲未有地鐵時候嘅黃大仙慈雲山新蒲崗橫頭磡樂富(嗰時叫老虎岩), 因爲我住嗰頭。
hohoho2013
|
jonwu 發表於 19-2-19 14:20
我仲有印象細個仲未有地鐵時候嘅黃大仙慈雲山新蒲崗橫頭磡樂富(嗰時叫老虎岩), 因爲我住嗰頭。 ...

我當年住黃大仙,之後搬咗去慈雲山
Alex123
|
Mm233 發表於 19-2-19 12:42
47年前的香港,是什麼模樣? 正職是半導體專家、電腦工程師的美國業餘攝影師Nick DeWolf(1928-2006)於197 ...

jonwu
|
hohoho2013 發表於 19-2-19 14:23
我當年住黃大仙,之後搬咗去慈雲山

嗰時東南西北座龍翔道仲係十字路口。唔係而家咁係公路

我喺慈雲山讀書,喺慈雲山好多朋友,中央球場留低好多腳毛,試過嗰時跟朋友走上慈雲山(慈雲閣再上)跳水潭
alicecmc2003
|
fb有個專頁「舊時香港」,記錄左好多外國人以前響香港拍攝既街景,無聲音但好高清,沿路不斷有人有車,好有趣。
Lihoma
|

原來1972年仲有人力車,睇返當時D人的衣著打扮,好有趣。
占妹
|
Mm233 發表於 19-2-19 12:42
47年前的香港,是什麼模樣? 正職是半導體專家、電腦工程師的美國業餘攝影師Nick DeWolf(1928-2006)於197 ...

謝謝他 保留珍貴回憶
debby1328
|

hohoho2013
|
jonwu 發表於 19-2-19 14:43
嗰時東南西北座龍翔道仲係十字路口。唔係而家咁係公路

我喺慈雲山讀書,喺慈雲山好多朋友,中央球場留低 ...

個水潭去過一次,係朋友仔帶,我自己唔識路,依家諗返起其實幾危險。
中央球場就成日都去,個度有幾個石圓桶畀d人捐窿,我就鍾意同朋友仔癱喺入面傾偈
路人甲22
|
集體回憶
tsung
|

fuhk
|
1972年已經係好舊歷史

真係日月如梭
dior0214
|
老照片見到,舊時啲人俾人街拍影到都係面容和善, 同而家喺街見到嘅人感覺完全唔同
kck811
|
往事只能回味
Jasber
|
有冇發覺九巴個紅色圓形站牌係同而家一樣架!
JO_100
|

bbkq
|