牙較痛,請教一下

feimuijai
|
我生完bb後,牙較開合是格格聲。

過咗一兩個月後格格聲冇錯左,但變到一打開口就痛。例如想食隻蛋,漢堡包都痛。

睇過牙醫,佢話可能有磨牙嘅情況,但係我老公又唔發覺。。。

請問有冇人有類似嘅情況?我宜家食嘢都唔咩胃口(因為痛)。。。。

有有醫生或針疚介紹?
Watashiwamomo
|
回覆 feimuijai 的帖子

或者妳去醫院度檢查一下,會不會跟骨科或那組肌肉有關?妳去睇一般診所可以轉介去政府或者直接去醫院檢查

talktime
|
我有,牙醫話壓力大,都已經十幾年!
camilleting
|
我做女時已經有咁既情況 事源好似係有次係burger整到 有時想打喊露都痛到要收返 依家陀b又係咁 突發又會自己好返 突然又會痛過
qq媽媽咪
|
feimuijai 發表於 19-2-19 13:40

過咗一兩個月後格格聲冇錯左,但變到一打開口就痛。例如想食隻蛋,漢堡包 ...

我之前都試過一開口食野痛,要就住就住,飲了幾日涼茶,2,3個星期到就唔痛
weiwaiwei
|
我間中都有牙較痛,我係牙較發炎,有時口開太大或食難咬食物(如魷魚絲)就會返發

我食醫生開呢隻消炎藥有用,一日兩次,食幾日就好返

我發現呢隻消炎藥對關節發炎特別有效,前兩日腳踝痛又試下食,食左幾次就唔痛

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
choichoibb2011
|
依度有人問過點做, 佢跟我方法都可解決, 可睇睇
"唔洗食藥,應該牙較歪左。只需要用兩隻食指按住耳洞附近位置,有個位會因為牙較開合而凹左落去。當你按實之後慢慢開口到最大再合口,反覆每日做幾次,好快會冇事"

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20487576&extra=&page=1

A仔媽咪
|
feimuijai 發表於 19-2-19 13:40

過咗一兩個月後格格聲冇錯左,但變到一打開口就痛。例如想食隻蛋,漢堡包 ...

可能牙胶發炎,我試過,頭一兩日以為熱氣,第三日連食個包都開唔到口咁滯,咁岩果排腰痛去醫生度覆診話佢知,佢話應該係發炎,打左消炎止痛針黃昏就正常食返野。
(醫生話有機會食過硬嘅野或太用力都有機會導致)
een31
|
我間中都會咁 不過幾日就會正常返 所以無特別理佢
feimuijai
|
een31 發表於 19-2-19 14:43
我間中都會咁 不過幾日就會正常返 所以無特別理佢

我痛左大約半年,所以想正視下問題。。。牙醫照過Xray, 話無特別
irismomopig
|
我朋友有,睇過醫生話係“颞下颌关节紊乱综合征”,無咩藥吃,時好時壞,壓力大有影響
若曦
|
你愛吃果仁薯片嗎?我以前也試過,停吃零食兩星期便冇事.
minniechoy
|
我以前冇,今年試過一次,以為熱氣擘大口食嘢就痛,跟住飲咗啲涼茶半個月就冇事!希望唔會再復發
pistachiot8
|
我試過,睇西醫搞唔掂,走去跌打度睇一次搞掂,原來系甩牙骹
LuckyFish
|
我試過牙較發炎,睇普通診所醫生開消炎藥好快好返,醫生話都常見
feimuijai
|
minniechoy 發表於 19-2-19 15:14
我以前冇,今年試過一次,以為熱氣擘大口食嘢就痛,跟住飲咗啲涼茶半個月就冇事!希望唔會再復發 ...

咩涼茶?廿四味?

feimuijai
|
choichoibb2011 發表於 19-2-19 14:31
依度有人問過點做, 佢跟我方法都可解決, 可睇睇
"唔洗食藥,應該牙較歪左。只需要用兩隻食指按住耳洞附近位 ...

好神奇。我做左兩三次好似真係好啲。洗唔洗好大力按架?
choichoibb2011
|

唔洗好大力, 但起碼要按到入去
feimuijai
|
choichoibb2011 發表於 19-2-19 17:07

唔洗好大力, 但起碼要按到入去

我發覺當我打開口,左右邊係唔同時間凹入去的
feimuijai
|
唔係講笑,問bk jm好過睇醫生,上次醫生睇左1,300蚊,完全無建議點改善。。。