全家都中左流感……

Cindyleema
|
全家中左流感,阿女仲要肺炎,留左幾日醫院,好好彩大家過左一關,發燒已退,唔知係咪之前食完藥既關係,流感好左,但個人好虛,個人成日都軟瀨瀨冇力同埋咳唔停。
屋企已經大掃除消毒左一次,睇多次醫生果陣又話已經冇事斷哂尾,
但轉左幾隻咳水都仲係冇用,之前聽99講試埋燉雪梨都無作用。仲可以點搞?唉…
sugarcheung
|
我都是甲型流感好番,又是覺得好虛,行路都慢了好多,冇乜氣力,又咳到死死吓
我諗住燉肉汁補吓

KWHeidi
|
starrymama
|
食返d清清地又有營養的嘢, 過多一排會好
Sallymama0822
|
聽你咁講繼續食西藥應該都唔大幫助,不如試下食中藥調理下身子啦
blackpeppercrab
|
加油!
mlcbb
|
Cindyleema 發表於 19-2-19 16:00
全家中左流感,阿女仲要肺炎,留左幾日醫院,好好彩大家過左一關,發燒已退,唔知係咪之前食完藥既關係,流 ...

燉橙... 之前久咳都係靠佢..
vincielau
|
雖然好番但身體仲弱,出街最好帶定口罩,保護自己。
peonica
|
多休息
Cindyleema
|
sugarcheung 發表於 19-2-19 16:03
我都是甲型流感好番,又是覺得好虛,行路都慢了好多,冇乜氣力,又咳到死死吓
我諗住燉肉汁補吓

燉肉汁我又真係未試過喎,但油膩野會唔會對咳唔好呀?
irene891
|
vincielau 發表於 19-2-19 16:08
雖然好番但身體仲弱,出街最好帶定口罩,保護自己。

係丫 有病個啲又成日唔帶 咁唯有自己帶 保護下自己
Cindyleema
|
Sallymama0822 發表於 19-2-19 16:06
聽你咁講繼續食西藥應該都唔大幫助,不如試下食中藥調理下身子啦

唔得喇...C6同女女都成日借啲依唔飲咳水!更何況中藥
女女好學唔學學埋C6啲衰野
blackberry
|
試下焗陳皮水,陳皮用10年以上
Bbchu101
|
有冇試過羅漢果水啊?
yurijm
|
我過年前後都係甲流
足足食咗一個月抗生素
我又係惡化到有支氣管炎
我心得係「多休息、多喝水」

我食藥食到冇胃口食正餐
千萬唔好咁急進補
可以等病好後先慢慢食返正餐
否則會嘔
我就係人板

Sallymama0822
|
Cindyleema 發表於 19-2-19 16:11
唔得喇...C6同女女都成日借啲依唔飲咳水!更何況中藥
女女好學唔學學埋C6啲衰野
...
咁可以試下中成藥,中成藥其實都係純中藥成分之前C6咳到斷唔到尾,食咗排太和洞久咳丸慢慢好咗
beetle910
|
陳皮水止咳有效, 再抖左先慢慢飲肉汁, 或者睇中醫清清佢先, 唔係身體唔吸收, 點補都冇用, 會有反效果, 最緊要休息多D
Phyonafung
|
Cindyleema
|
yurijm 發表於 19-2-19 16:16
我過年前後都係甲流
足足食咗一個月抗生素
我又係惡化到有支氣管炎

覆診問醫生女女仲咳緊但又話冇事,所以都想幫佢斷左咳先

Cindyleema
|
Sallymama0822 發表於 19-2-19 16:20
咁可以試下中成藥,中成藥其實都係純中藥成分之前C6咳到斷唔到尾,食咗排太和洞久咳丸慢慢好咗
...

但呢啲中成藥大唔大味嫁?女女好揀食,加上啱啱病完冇咩胃口又有啲脾氣