親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gzilla 發表於 19-2-20 01:57
只講倫敦其實普通餐廳超級市場都可以簽卡,幾pounds都簽得

但洗費一日£80磅tight d,我平時去啲好普通餐 ...

明白,我估窮遊都唔會搭的士,應該係食飯比較用錢多了

男爵府

good_pig 發表於 19-2-20 07:49
唔該,溫莎我係跟local tour 已經包左入場了
入場券都買左london pass, 主力食飯坐車
...

你跟 one day tour 就解決左入場費嘅預算. 你淨係食同塔車, 唔買任何野, 其實1日裡面用£80 都可以嘅. 唔去 d 高檔少少嘅餐廳食野都夠. 係倫敦食野真心都幾貴. 但你又無可能餐餐都淨係食pie, 食三文治, 食薯仔魚, 烤雞呢 d 野. 我上次去左 Convent Graden 食 The Rock & Sole Plaice 百年薯仔魚做午餐, 我自己 order 左一份薯仔魚(店裡得兩種魚供選擇)£14.50, 我另外加左杯熱香草茶£2.50, 埋單£17 per person. 唔洗£20. 大大碟薯仔魚又超好味, 食落一d都唔油膩又唔乾身, 條炸魚外脆內軟, 好新鮮 食到飽住走.

wcpcelia    發表於 19-2-20 10:52

男爵府

good_pig 發表於 19-2-20 07:50
明白,我估窮遊都唔會搭的士,應該係食飯比較用錢多了

如果想係倫敦食平價版牛扒, 你可以去 Flat Iron Steak. 為皮都係£11 到就食到扒. 如加薯條, 配菜每客都係幾磅到. 埋單又係唔到£20 per person. 真心底食!

珍珠宮

CaCa0919 發表於 19-2-20 08:17

你跟 one day tour 就解決左入場費嘅預算. 你淨係食同塔車 ...

10零蚊係 london 正常消費。搭個地鐵站都2個幾。

不過圖中份量都大,夠 1.5個人食

平平地去超市買個包 $5, 飲品$2 買大支裝,倒入環保樽

男爵府

youhello507 發表於 19-2-20 08:43
10零蚊係 london 正常消費。搭個地鐵站都2個幾。

不過圖中份量都大,夠 1.5個人食

我上次包埋酒店早餐就好 d. 只係需要解決午餐同晚餐. 有時行街行到攰攰地見到 Marks & Spencer(Food)/ pastry shop(Greggs)/ Pret A Manger/ 小店 coffee shop 都會走去買個 pie 食, 買Sandwiches, Wrap 或買杯咖啡飲. 有一兩日行街行耐左我都就咁買呢d 當午餐食. 埋單都係洗你磅幾至£6 到. 真係好睇你當時選擇食 d 乜.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CaCa0919 發表於 19-2-20 08:37
如果想係倫敦食平價版牛扒, 你可以去 Flat Iron Steak. 為皮都係£11 到就食到扒. 如加薯條, 配菜每客都係 ...

我都有見人介紹,希望唔駛排大隊啦

珍珠宮

CaCa0919 發表於 19-2-20 09:07

我上次包埋酒店早餐就好 d. 只係需要解決午餐同晚餐. 有時 ...

我出去食 english breakfast $5 , 好大份,到3pm 都唔駛再食,除咗試d 特色出名好食d 餐廳,冇特別係街食,因為比起hk 偏貴。

入餐廳都係飲 tap water 啫, haha

其實醫肚呢,平貴都有,總算ok

寶石宮

CaCa0919 發表於 19-2-20 08:17

你跟 one day tour 就解決左入場費嘅預算. 你淨係食同塔車 ...

nice

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-20 09:25

聽說餐廳訂位用 apps, open table, 晚上好多餐廳都要預約才有位坐,walkin 好易 full, 冇得食

寶石宮

youhello507 發表於 19-2-20 09:37
聽說餐廳訂位用 apps, open table, 晚上好多餐廳都要預約才有位坐,walkin 好易 full, 冇得食
...

但有時d時間好難就咁

冇就食快餐店了

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-20 10:46
但有時d時間好難就咁

冇就食快餐店了

就到我就會就下時間

因為貴價餐比香港平
快餐就比香港貴

寶石宮

youhello507 發表於 19-2-20 11:06
就到我就會就下時間

因為貴價餐比香港平

聽說都要拎籌冇得訂

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-19 17:17
唔計買手信,淨係倫敦市坐車,食飯。
一日80磅,係咪正常夠駛?

幾多人先?

寶石宮

LokYauYau 發表於 19-2-20 15:16
幾多人先?

一位計

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-20 15:30
一位計

不豪食,一定夠有鬆

寶石宮

LokYauYau 發表於 19-2-20 15:46
不豪食,一定夠有鬆

好,謝謝。

預80,有剩可以買d嘢

男爵府

其實LONDON PASS 包埋溫沙堡(火車+入場),唔洗特登1日遊。
我新年去JOIN 1 日遊去巨石陣+BATH
自己搭火車去牛津

wcpcelia    發表於 19-2-21 11:11

寶石宮

sadsam 發表於 19-2-21 08:49
其實LONDON PASS 包埋溫沙堡(火車+入場),唔洗特登1日遊。
我新年去JOIN 1 日遊去巨石陣+BATH
自己搭火車去 ...

我買兩日咋,市區行程計過都塞爆

男爵府

good_pig 發表於 19-2-20 09:25

我上次去 Burger & Lobster 食晚餐, 等左足足40分鐘有多先有位比我地入去食野... 話得人氣店都預左要排隊, 難得去到當地唔試下又好可惜. 有時間嘅排下又唔驅

寶石宮

CaCa0919 發表於 19-2-21 08:59
我上次去 Burger & Lobster 食晚餐, 等左足足40分鐘有多先有位比我地入去食野... 話得人氣店都 ...

我估我應該放棄,有得拎飛還好,呆企應該唔食

首頁

尾頁

跳至