自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

franwu 發表於 19-2-19 19:06
攪結婚果時,我為表誠意,請左成班姐妹食左差唔多3000元既飯,但要做野果時又唔見影,雖然唔係要人地全職幫 ...

都就來結婚,唔好係哩刻做傻事反面,到時無晒姊妹幫你,你會好慘,雖然佢哋有甩碌,唔似你心目中期望一樣,但始終佢哋唔係你僱員,無得咁計你付出乜,收唔到乜。心平氣和先,寫低有咩未處理,分配佢哋幫幫手,佢哋會幫你的,加油

珍珠宮

你係想呻啲姐妹仲未盡全力去了解同安排big day嘅事?仲有一個月,take it easy,可能佢地自己都有打算呢,仲有時間,晤好咁快自己諗埋一邊晤開心住

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

從來10功都抵不到1過架啦!

子爵府

franwu 發表於 19-2-19 20:30
啲野我可以既,都已經盡力做到足

你做好自己就足夠嫁喇,人地比每人$3000開門利是既,唔通你又跟? 人地唔請食3000蚊邀請飯,你又唔洗理人喎....我明你覺得付出左,想得到返對等小小既收穫,但人人家景唔同,心態唔同,都係果句,做好自己,唔好太計較,否則你會有一個唔開心既婚禮......

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

人只會記住他人錯處,只有絕少人會記住你嘅好處

禁止訪問

子爵府

我big day 無玩新郎遊戲,屋企出門,自己一早佈置好哂,有請佈置公司係酒店decor, 所以姊妹當日其實都無咩做,我send 個流程出去都無人睇過,我又覺得人地請日假幫我做姊妹已經好好喇... 題外話:完婚之後覺得真係好多細節係新娘先在意,人地唔會care 咁多,唔好咁大壓力比自己同姊妹

侯爵府

franwu 發表於 19-2-19 19:31
但我請佢地食飯,開門利是,big day午餐,都安排好,我拎左誠意,佢地呢?!佢地正正常常,我梗係唔會廿雞啦 ...

其實佢地一日人工又點止
又好早起身

係friend 無計

水晶宮

回覆樓主:

請幾多個姊妹食咗$3000、姊妹又無要求你請食乜,叫得人哋幫手請人食餐都好應該,唔可以入人數。
自問好幫得人哋手,係你朋友好福氣;而人哋做事不合你心水,又點知人哋無盡全力呢?
就算唔駛請假,嗰日都係人哋嘅私人時間嚟嘅。
但$20利是真係有點兒那個,你唔怕被人唱一世?

珍珠宮

cakii 發表於 19-2-19 21:27
都就來結婚,唔好係哩刻做傻事反面,到時無晒姊妹幫你,你會好慘,雖然佢哋有甩碌,唔似你心目中期望一樣 ...

我都覺得樓主根本係用咗僱主心態嚟睇啲姊妹,樣樣用錢衡量,自己都唔係百份百當人係姊妹但就計較人地有冇誠意

禁止訪問

珍珠宮

kurocat 發表於 19-2-19 23:45
其實佢地一日人工又點止
又好早起身

同另一個喺愉景灣lunch buffet個舖有異曲同工之妙,自己結婚就當咗其他人一定要義無反顧咁幫你同埋所有嘢要收回成本先肯罷休

伯爵府

畀面勳章

試吓俾清晰指示班姊妹要做啲乜,睇吓佢地做唔做到。

禁止發言

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 19-2-19 20:15
咁你嬲做唔好「一件事就俾人話」係指你父母話封20元利是係小家?

你嬲緊父母的說話定嬲姊妹在筹划時hae做 ...

我都理解咗係咪要嬲緊父母呢?點解變咗數姐妹既?
如果你父母知你班姐妹結婚時咁唔識做,一樣會話佢地小家,但你父母覺得$20利是俾姐妹唔好睇,係事實喎,都係唔想你俾人講啫。同你請人食飯、安排周到係兩樣野黎。
的確封$20利是俾姐妹係肉酸架,我未見過囉。寧願你唔好用$3000請食飯,因為冇人理你賣單幾錢,只會睇你派幾錢姐妹利是。
仲有我唔會拎人地點安排做比較,自己搞得好好睇睇就問心無愧。但堅持$20利是咪就係唔夠好睇。
而且做姐妹一向係被動型,一切等主人家安排分配工作,唔會自動波插手架噃,人地分分鐘等緊你安排,你自己做哂d野但又怪人唔幫手唔落力,有點冤枉......

男爵府

回覆樓主:

唔做依場大龍鳳咪仲好,簽張紙去旅行咪算囉,係要攪咁多野,煩到自己又煩到人

別墅

franwu 發表於 19-2-19 19:06
攪結婚果時,我為表誠意,請左成班姐妹食左差唔多3000元既飯,但要做野果時又唔見影,雖然唔係要人地全職幫 ...

姐妹唔係應該係你好朋友?
如果係好朋友都好難話你big day 唔幫你手。但其實做姐妹幫你係義氣,唔識幫/唔知點幫都合情理,又應該唔係真係話咩無誠意。
結婚一世人一次,你封$20 比人真係好難睇。

侯爵府

whyyou 發表於 19-2-19 23:53
同另一個喺愉景灣lunch buffet個舖有異曲同工之妙,自己結婚就當咗其他人一定要義無反顧咁幫你同埋所有嘢 ...

當年都係想friend 扮靚靚一齊睇住嫁,難忘的一天,開開心心。

$20 真係過唔到自己

珍珠宮

回覆樓主:

成件事已經扭曲晒,結婚搵幾個知心好友做姊妹原意係想佢地陪嫁,一齊見證你嘅大日子同分享喜悅,從來唔係要佢地幫你擔擔抬抬,更加唔係嚟幫你諗啲遊戲愚弄兄弟嚟幫你製造歡樂,如果你心目中嘅姊妹係做呢啲嘢,你大可以搵公司幫你請啲專業part-time嚟做,咁你就可以同佢地逐樣計喇

伯爵府

其實樓主唔應該好期待每位姊妹都好雀躍咁prepare 你bigday , 或者叫你妹做統籌人,分配佢地嘅big day 果日嘅工作,一 team 嘅人有一個leader 系未好D?

首頁
23456...7

尾頁

跳至