自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

別墅

多謝大家的意見,之前的煩惱已處理了,我想讀的樓下私幼收左BB, 將會開學,感恩今年和先生的薪酬加幅也比預期多,加幅已夠比BB學費了。

每位家長也有自己想重點培育小朋友的地方,我和先生是希望小朋友開心成長。想讀樓下私幼除了考慮教育外,還因爲聽說老師比較有愛心同包容,想BB讀得開心點。

活了這麼多年,一路走來也發現生活一關一關咁過。由一開始因為未拍拖而答應幫父母供樓以為負擔唔到自己買樓而計劃結婚後住在娘家,到之後儲到錢買到個細單位後老公剛好升職,住細單位又以為換唔到樓,再大肚時換埋樓,到現在BB讀書,也是一關一關過。

各位家長,大家加油,共勉之!

子爵府

grapechan 發表於 19-2-19 19:38
請問大家這樣的家庭狀況是否不應該讓BB讀私校?心儀私校學費+雜費每月約$5500

背景:兩夫婦+ 1.5歲B,計劃 ...

得$10000閒錢讀私校?
咪玩
隨時連小朋友興趣班都唔夠比喎

除非花紅個度夠穩定
最壞打算$0的話
真係有可能喎

子爵府

請問大家這樣的家庭狀況是否不應該讓BB讀私校?心儀私校學費+雜費每月約$5500

仲有
工人$4400只係basic salary
仲有保險,機票,agent fee
你應該預至少$6500-7000一個月

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

如果你們打算生多1個小朋友,建議唔好讀私校了。

伯爵府

簡單講$43000 係應該夠, 不過你d用錢分佈要調整一下

水晶宮

私校會加學費,加上興趣班,補習班,應該過10000/月。

男爵府

你地兩公婆都搵得唔少,但係支出也多,其實讀普通學校也很好,起碼可以冇壓力生多個

wcpcelia    發表於 19-2-20 11:33

珍珠宮

減齡達人勳章

如果要生多個,就不要讀私校。遅啲興趣班你都未計。

用戶要求終止服務

我覺得幼稚園唔需要,小學就需要囉

男爵府

回覆樓主:

都得既,不過唔好咁急生第二個住
兩個讀私校唔係同期就讀咪無咁吃力
加上生多個又多少少免税額,儲錢交稅可以減d, 保險三年後又供少$1500,預計加埋都有三千,細b有兄姐陪唔讀playgroup, 直接三歲入私校,最好到時大果個已入津校

珍珠宮

開心吸收勳章

食呢?都未計
玩呢?要去下旅行,去下ducducli, OP etc....
違規內容

男爵府

點解家用要俾咁多?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔會啦!
仲話要生多個。
三年之內唔會升職加人工。
車費同埋家用支出太多
同埋要預留緊急嘅錢

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

MommyPanel勳章

一個讀就得,兩個讀就搞唔掂,除非你地有freelance 或者part time做

子爵府

親子王國15週年勳章

得 1 萬閒錢...兩個小朋友,私校最平都要 4000(4000 好多係單性別學校),直資 average 都要 2000,未計校車、補習、興趣班...更何況,未必畀你考到。

建議:幼稚園讀私,然後考私小只為搏抽獎,目標叩/插名津,一次過搞掂。然後 cut 保險因為保險筆錢其實你自己儲仲好。

男爵府

兩個私校有d困難,除非會加人工 (最少追到通漲)

子爵府

你地好孝順,比成23000家用...

水晶宮

我一直喜歡入官津中、小學,可以慳d, 除非考到頂級神校,就值得比$去讀。

但幼稚園就讀私校因為要考好的小學。

其實有唔少好好的官津中小。

wcpcelia    發表於 19-2-20 11:36

別墅

回覆樓主:

謝謝大家意見

補充少少資料:因長老個單位仲供緊,所以家用有需要咁多,10年內未供完

人工我們年年有得加,但只係跟通漲,但最近幾年只係加$2000-$2700

BB playgroup $1000入幼稚園後唔讀,BB教材2年後供完,每月$2000

侯爵府

保險你地一年供72000咁多 係咪儲蓄保險?其實應該cut緊啲保險啦。留醫療嗰啲算數。

首頁
12345...16

尾頁

跳至