自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

小艾美 發表於 19-2-19 22:03
樓主我同你d收入同使費好似。
不過我有兩個小孩子,細個位未上興趣班,大個個k2,剛剛計過一個月9000元興趣 ...

我朋友同你同樓主情況差唔多,有對孖仔
本身都係諗住考私小打底,一心叩津校
點知仔仔好叻,雙雙考到神校,學費連校車一個月要$9000 x2
問我地意見,係咪照讀,讀既話都俾得起,但一年去兩三個旅行既話就無錢儲
退休尚可以,有基金、有強積金、有長糧,到時層樓都會供完

純討論,係你會點揀?

子爵府

回覆樓主:

我小朋友讀私校,學基本嘢,運動、語文、樂器呢啲
其實個分別只在學費嗰幾千,因校車興趣班午餐錢讀咩學校都會比,剛剛計過大約一萬左右一個月
但要留意,如打算學樂器,真的不是講笑,感覺如倒水,而且讀私小有好多都是必須學,呢方面開支要留意

子爵府

C.Humphrey 發表於 19-2-19 22:48
點知仔仔好叻,雙雙考到神校 ...

讀!

翡翠宮

牛年勳章

sugarcheung 發表於 19-2-19 22:51
讀!

簡而清,我地都係咁答佢

男爵府

無話唔得,返樓下慳返校車$,btw除左學費仲有雜費,點都要$6000左右,如果讀私幼為打好個底,大既小學讀津小,到第二個讀私幼,都可以,但會比較手緊。

子爵府

C.Humphrey 發表於 19-2-19 22:52
簡而清,我地都係咁答佢

考到,供得起,就是讀啦!
去旅行呢啲好彈性啫,唔去,去少幾次都可以,咁咪掂哂囉

大宅

家庭收入年入近100萬喎, 都讀唔起私校?

翡翠宮

牛年勳章

sugarcheung 發表於 19-2-19 22:53
考到,供得起,就是讀啦!
去旅行呢啲好彈性啫,唔去,去少幾次都可以,咁咪掂哂囉
...

朋友都覺得去少d旅行都得(反正小學多考試)
但就一定唔會儲到錢俾仔仔出國讀書

侯爵府

咁當然比佢讀啦。

大宅

我女讀私幼,一個月學費,校車,課外已經要 $12000,我係谷既,因為我想佢考直私有保障,唔想佢去大抽獎。
未計學校聯歡,旅行,運動會,畢業典禮都要收一千幾百

別墅

20020116 發表於 19-2-19 21:52
私校一讀就12年,兩個讀就太大負擔喇,不如主力入間好津校,有餘錢就比細路學下課外活動或者全家旅行啦, ...

其實小學有諗津校,只係有諗過會唔會考私校back up, 再抽獎,我同意津校有好學校

我現在諗私幼ja, 因為想幼稚園打好個底,因為人地話幼稚園一升小學好難,我target私幼(不是名幼)英文語境Ok, 係要外補/跟中文,我屋企有中文教材,睇下自己跟唔跟到

水晶宮

考到神校如果有能力(唔使問人地借)就一定會讀

就算自己慳死都心甘命抵

如果因為錢而唔比小朋友讀神校,我估我會一世自責

水晶宮

grapechan 發表於 19-2-19 22:57
其實小學有諗津校,只係有諗過會唔會考私校back up, 再抽獎,我同意津校有好學校

我現在諗私幼ja, 因為想 ...

K level 已經要補數學啦,仲要有其他課外活動同興趣班

津校其實先谷

水晶宮

grapechan 發表於 19-2-19 22:37
其實我們冇搵$10萬,$8萬幾je,$5500我計埋雜費的了,學費交11期,不用校車的
...

8 萬幾咪即係仲少,扣埋家用咪得返6萬 ?
不過我覺得小朋友幼稚園讀貴 d 打好個底ok 既,之後讀返津校都容易讀打上。

翡翠宮

牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 19-2-19 22:58
考到神校如果有能力(唔使問人地借)就一定會讀

就算自己慳死都心甘命抵

有朋友就咁睇,如果叩到喇X(拎住神校信應該好大機會),係90分 vs 100分,差距唔大又免費,淨係小學都慳左成百萬,中學唔搭校車計慳多70幾萬,到時就算想出國都有資金。

琥珀宮

grapechan 發表於 19-2-19 19:38
請問大家這樣的家庭狀況是否不應該讓BB讀私校?心儀私校學費+雜費每月約$5500

背景:兩夫婦+ 1.5歲B,計劃 ...

未來三年不會升職加薪,應該轉工吧!

Bb 1.5歲,離小學仲有幾年,不用太快決定是否讀私校。私校要讀一定有能力讀,自己會在其他方面減到支出,可能興趣班及大人個人支出要少d!

其實計完數,經濟不太充裕,仲要生多個?

別墅

sangria 發表於 19-2-19 22:27
幼稚園3-4年啫,你ok儲少錢可以呀。但d數計清楚未?因上下差少少已經唔同哂。例如交税,娛樂開支(唔好睇少 ...

其實我計得都保守的,娛樂開支計左入個人開支,一個月出街食飯約$3000,換手機都係自己個人開支出,電器就公數

Savings 都有,但盡可能唔想動用

水晶宮

C.Humphrey 發表於 19-2-19 23:05
有朋友就咁睇,如果叩到喇X(拎住神校信應該好大機會),係90分 vs 100分,差距唔大又免費,淨係小學都慳 ...

如果咁又OK

子爵府

既然咁叻,叩ls?考到讀ls,考唔到就讀神校。一年一次旅行囉,唔好3次啦!父母將來會升職加薪㗎嘛,捱一、兩年應該恢復原先lifestyle啦呱

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

sasatt 發表於 19-2-19 21:12
識一個男人賺10萬養老婆加2仔女
有一個工人
讀直資2千一個

識一個賺九萬養老婆加2仔女讀私校,冇工人,唔使俾家用,唔多夠錢

首頁
34567...16

尾頁

跳至