自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

外判清潔 政府有份搞到佢地咁慘

其實合約定明最低比幾鐵班工人先投到份標就唔會咁慘

佢地真係唔應該咁低薪

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

TAKTAKB 發表於 19-2-19 20:27
係好心嗡,但D人好心做壞事,東張話有D清潔工返6小時不包食飯時間,所以只能系厠所偷偷食飯,咁比人影左出來,分 ...

無良顧主,幫唔到佢,仲害咗佢添呀
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

珍珠宮

angiehouse 發表於 19-2-19 20:57
快d取消每日150個配額,就算落到來都要住滿7年才可領褔利

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20131218/mobile/odn-20131218-1218_00176_002.html

咪多謝D衰人告嚟告去

伯爵府

大宅

大家平時喺街度,見到啲勞動階層(清潔/執紙皮),其實可以主動比啲錢佢哋買嘢食或者超級市場禮券等,佢哋會好開心㗎...永遠都系,行動最實際

侯爵府

歐買尬 發表於 19-2-19 20:32
香港人就變二等公民了

真係唔駛移民都變二等公民了

琥珀宮

畀面勳章

fatchu@home 發表於 19-2-19 22:54
你講嘅可能係10份1嘅人,但有10份9食緊政府囉。。。我識果班家長已經係啦10個有9個都唔似本地人,但個個都 ...

咁 FTM 都唔駛返工,又唔代表拎綜援既,老公養咪得囉,bk 都大把住公屋既 FTM 啦

Btw, 我唔知有返工既新移民佔既百分比,但我相信如果新入職個批助理,新移民比例冇一半都有1/3, 係多到可以成班一齊講普通話好似返左大陸咁,如果呢班人立即 erase 左, 相信醫院都要摺一部份病房先掂

利申:支持減單程證限額

子爵府

fatchu@home 發表於 19-2-19 19:41
東張西望講緊,睇到我喊,點解香港嘅老人家咁慘
...

睇到哩度,我想起14年前係油麻地彌敦道間maple tree 度做暑假工賣衫,條八婆店長蔡玉英sandy食飯都要我哩係鋪頭收銀機後面食,仲要對著佢籮柚來食,我一路食佢仲要話自己便秘要放屁!
哩條八婆蔡玉英sandy當年係住長洲。

男爵府

回覆 Hailey_Lam 的帖子

如果呢6個鐘喺正晚飯時段,又吾比食,更加辛苦,唔通3,4點食定晚飯?

男爵府

節目上個職工會代表仲話有廁所食飯好普遍,個值勤室通常是其中一個廁格。
其實打工賺錢都咁無尊嚴,唉

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

fatchu@home 發表於 19-2-19 19:41
東張西望講緊,睇到我喊,點解香港嘅老人家咁慘
...
冇睇呀,不過自食其力都幾好。
好過比無情既社會鬧你點解唔早d計劃退休?60歲好年輕,咁早攞長者生果金?
人貴自知,做人比人鬧好過?我寧願做伯伯咁,自食其力,做到都要繼續做。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

連一個舒適吃飯的地方也沒有

伯爵府

TAKTAKB 發表於 19-2-19 20:27
係好心嗡,但D人好心做壞事,東張話有D清潔工返6小時不包食飯時間,所以只能系厠所偷偷食飯,咁比人影左出來,分 ...

直頭係啦我最憎人影相放上網

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

翡翠宮

LedTV 發表於 19-2-19 23:16
外判清潔 政府有份搞到佢地咁慘

其實合約定明最低比幾鐵班工人先投到份標就唔會咁慘

係,呢d厭惡性工作,真係應該有更好嘅代遇,加上香港咁多人,一個伯伯點處理到,所以香港嘅公廁衛生環境真係勁差。。。。。

翡翠宮

tester5 發表於 19-2-20 03:43
冇睇呀,不過自食其力都幾好。
好過比無情既社會鬧你點解唔早d計劃退休?60歲好年輕,咁早攞長者生果金?
...

呢次嘅重點唔係老人家打唔打工。。。。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

fatchu@home 發表於 19-2-20 09:25
呢次嘅重點唔係老人家打唔打工。。。。

打,點解唔打?每個有能力既人都應該返工,呢個係香港社會既共識。
你唔返工?會被人話你冇用,食政府,返到工都應該返,香港社會邏輯既係咁。

現在被你們一丁點人同情,可能令佢連飯都冇得食,分分鍾炒魷魚。香港社會就係咁,你同情佢有咩用?可以改變個社會咩?要政府同情佢、僱主同情佢才有用,但呢d有勢力既,係唔會同情佢。咁你不如比佢安安靜靜係廁所食餐安樂茶飯吧,同情佢做咩?盞害左佢。

珍珠宮

littlesister 發表於 19-2-19 21:36
點解個個話新移民係政府養既?我見而家醫院好多助理都係新移民,又話新移民唔做野既?
...

無人話全部,但好多都係黎攞福利,你睇下新起果啲公屋,9成都係講唔正廣東話嘅人

大宅

有時見到D呀婆呀伯行動都唔方便,仲要出黎做清潔
呢個政府對佢地做過D咩好事?
人人話香港係發達城市,但當中既扶貧政策對於呢D老人家,幫過幾多??

翡翠宮

tester5 發表於 19-2-20 09:41
打,點解唔打?每個有能力既人都應該返工,呢個係香港社會既共識。
你唔返工?會被人話你冇用,食政府,返 ...

有能力係應該返工,我冇話老人家就應該坐係屋企,我係話,對佢地應該有基本尊重,係個咁嘅地方食飯,我相信唔會有人食得好開心。我都明白好多社會問題,唔係咁易解決或唔係市民嘅錯,依家有人發左出黎,希望會有官員可以幫手改善,而唔係叫政府養起晒班老人家。

首頁
12345...7

尾頁

跳至