自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

回覆樓主:

如果比我再揀
我會選擇完成媽媽所有心願
陪佢多啲
其中一個我覺得容易啲走出黎同埋無咁大遺憾嘅方法係陪佢做佢想做嘅事
那怕只係食一餐西餐 日本野 只要係佢想食嘅就可以
咁他日走左我都會覺得陪佢做左啲大家開心嘅事 唔會太過遺憾
因為遺憾真係一世

公爵府

回覆樓主:

既然坐係到吾開心,
倒不如把握每一刻,
周圍去,
影下相,
留下回憶!!

伯爵府

如果我係樓主媽媽,我只希望仔女快樂過每一天,將這份愛放在心中就已經好足夠

複式洋房

命運真的改變不到 也輪不到我作選擇了
我可能也應該有信仰 令我放落執著
小時候羨慕別人有兄弟姊妹 未來又像會羨慕別人有健全的家

可能責任要落到我身上 未來組織一個對一代來說幸福的家

男爵府

samyti 發表於 19-2-19 19:46
媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

上幾星期開始 每天什麼事也會發生 現在媽服 ...

好難。。。只要有一d特別日子都係低落一陣,不過路仍然要行

大宅

我媽媽係突然間呼吸唔到,連再見都冇講一聲就離開我;今年已經是佢走後的第十年了...樓主,冇人能夠俾個真正答案你,我連最後跟我媽講嘅最後對話都諗唔起來,總之時間會沖淡一齊,我媽媽每分每秒都生活在我心中,當仍擁有嘅時候就好好真惜吧!

翡翠宮

媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

我明你心情,我媽走時我也只是26歲 我媽也是癌症,當年看到佢被病魔折磨,我也很矛盾,既唔捨得佢走,但亦唔忍心佢受折磨....到而家,媽媽仍活在我心

伯爵府

回覆樓主:

走唔出…我一直都走唔出,剩係睇到呢個主題,鼻又酸喇,要平伏一下先開始回覆到,可能因為一啲彌補唔到嘅遺憾,走唔出,亦唔想走出,我需要記住唔可以再俾呢啲遺憾發生,應該接受銘記於心嘅懲罰。

又收返入心底,開心去開飯喇!take care

禁止訪問

好媽媽勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

samyti 發表於 19-2-19 12:11
岩嘅 珍惜好重要 現在我朋友也沒有約
畢竟46真的很年輕啊! 我做夢也沒想到 ...

我姑姐48走

我爸確診時,我同佢已經無一齊住10年,但佢走後,我一年後先叫好d ...而家快4年,但都經常掛住。

水晶宮

畀面勳章

我媽係Cancer去世的,病逝比意外事故出世的,比較客易接受,但無論如何,至親去世,仍然係撕心裂肺的痛苦 兩三年時間,想念親人時都會流淚.....
廿一年了,依會掛住

大宅

回覆樓主:

我同你差唔多年紀,媽咪走咗一年,到依家我仲係未走返出黎,表面睇似冇咩事,只係唔想身邊嘅人擔心而冇表現出黎。加上個時媽咪係我生日後一個月走,到依家都係都諗,點解我媽咪飲食健康都會因為癌症而死?

侯爵府

要珍惜、珍惜再珍惜每一分每一秒⋯
我媽媽一年前往生,頭一星期我每晚哭到要食止頭痛藥先可入睡、在公司會躲在toilet哭、在街見到的、想到的、有關的也會哭、在地鐵車廂也會哭⋯持,每天也會哭閒日放假,會上娘家望住媽媽張相痛哭,續了4個月⋯
好後悔好後悔,嫌自己以後點解唔做好多一點、攬多一點、錫多一點

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍惜相處時間

我20幾歲時已對面對過呢個傷痛,用左1年半才 釋懷

男爵府

媽媽走了一年,心仍然在痛,我30+,去年bb出世不到100天媽媽就走了,每天都在問,為什麼是我?全港女人的壽命88,為什麼媽媽那麼早就走了?一個朋友對我說,時間,給自己時間。還有其實媽媽永遠活在我們的心裡,我們將媽媽對我們的愛去轉化成另一愛的力量。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我老爺當年Cancer走得好快,因現場睇住佢痛苦地走,到現在10年了,我而家仲好傷感

大宅

我當時用左2年時間先好D,無甘易喊
現在仍然好掛念媽媽
想喊便喊
掛念便去媽媽墓碑拜下,說說話
雖然她不會再回來
但每次去到墓碑總覺得跟她接近一點
心情也會好些

水晶宮

Take care

複式洋房

以前我有一個朋友 跟我們說了爸爸去世
我們手足無措 一直安慰他 但他卻一直說笑 又粗口笑駡我們煩不煩
我當年覺得他很無情 一度有點討厭他
後來問起才知道他爸生病到去世已相隔五年
其實他早已他走出了

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

依句說話我大約三年前在網上看到,好喜歡,一直保留至今,希望同你分享

首頁
12345...8

尾頁

跳至