自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

回覆樓主:

我媽走了14年,雖然E生預計會左1星期內走,到她真的要走,我真系唔捨得,但眼看她在短短数分鐘內呼吸困難,也提我快d换衫返工,不要請假,她休息下就會好,呢個情景,到现在也没有忘記!

伯爵府

媽媽雖然走咗十幾年,心情像早已平復。但有時想起或看電視劇時,有些感觸位會不期然涙如泉湧。有時遇到困難,想想有媽在有倚靠多好。每年母親節是最大的感觸,希望大家珍惜眼前人。

男爵府

cmk2008 發表於 19-2-19 23:16
媽咪走了近3年
仍很掛念、掛得很
原來時間不會沖淡思念、相反只會一天比一天掛掂她

我都試過不斷send whatsapp俾媽媽,無人覆

又不斷聽番以前啲whatsapp錄音,我真係好掛住佢

男爵府

Dordormummum 發表於 19-2-19 23:52
其實用幾耐走到出黎唔重要。。。我媽係我21歲時走了。。。當時其實我唔算係傷心左好耐果種,但每次睇到呢d ...

共勉之

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

大約18個月開始會好d

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我媽媽走了快2年,每日見到屋企物件,去街見到相似身影,我都無法唔諗起佢 最後2年幾,我辭職了,每日幫佢同我女影咗好多好多相,因為我唔想得3歲嘅女忘記婆婆

我都唔明白,點解佢會咁命苦,我都想問點解咁唔公平,善無善報

思念不會減少,只係對自己嘅影響慢慢變淡一d
活在當下,愛得及時

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我常常和我的兒女說:媽老了,生老病死是必然的事,只要我在生時你們對我好關愛我,照顧我,已是無撼了,到我死時,不需要為我太難過,當我去了另一個地方生活就好了,我也不想見到你們傷心難過的樣子過活.

樓主,好好珍惜和媽媽相處的時間,盡量陪伴她,媽媽會感受到你們的愛的.

男爵府

samyti 發表於 19-2-19 19:46
媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

上幾星期開始 每天什麼事也會發生 現在媽服 ...

生老病死無人可以避免!話需如此說要面對時都好難受。除左盡量陪佢和完成她的心願外,最緊要多謝佢養育之恩和俾佢知道你已經長大,等佢走得無掛慮!

珍珠宮

醒目開學勳章

我媽走了第十個年頭,還是經常想起她,現在還會忍唔住喊,有開心事好想佢在世,同佢分享喜悅!差不多每天幻想如她現在還在世有多好,現在留言也流淚,真係好想時光倒流

男爵府

15週年勳章

samyti 發表於 19-2-19 20:11
岩嘅 珍惜好重要 現在我朋友也沒有約
畢竟46真的很年輕啊! 我做夢也沒想到 ...

當年我媽離開時 我19歲
當年我讀中五時 媽媽發病 一發現時已經第三期
以前醫學冇現在甘利害
我用左3-4年時間左右
頭一年 心好痛好痛 好怕聽到人安慰我

男爵府

畀面勳章

媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

很傷感的 post

樓主,珍惜與母親一起的時光,與她影多D 相、拍多D video, 讓她感到快樂,不要讓她為而你擔心。

每個人心靈療傷的時間也不同,「時間是最好的良藥」雖然老套但是真的,心痛的感覺會隨著時間而慢慢減輕。

家父因癌症已離開七年,每當想起他生前的點滴,眼涙仍是會不爭氣地流下,只是時間越久,心痛的感覺會慢慢減輕。

大宅

因為媽媽有隱性疾病,不足24小時離開咗!每想起或提起都會喊,我差不多8年,直至生咗個女,才沒那麼想她。依家提起,仍然想念

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

好好珍惜啦
唔好諗
聽天由命
開開心心過日子

男爵府

回覆樓主:

每憑佳節倍思親,這句是說得好好。中秋節 新年,一家人聚首一堂慶祝節日,自然會傷感,更加想念她,不會隨著時間而掉淡,只可以學習去面對和接受她不在的事實。

生老病死,是不避免,隨著年紀長大,更加多機會去面對死亡是麼一回事,要學懂去舒緩自己的傷心的情緒,不可以永遠活在悲傷中,只會使周邊人和妳一齊痛苦,做人要向前看,向前走。為了過逝的人走得安落,走得無牽掛,要勇敢邁出去,要生活得更加美好,將她永遠留在心中懷念。

男爵府

我daddy上年cancer走左,我唔開心左好耐好耐,到呢刻我都好掛住佢,我試過打佢手提留言俾佢,對住個電話喊,我就算依家打緊字我都想喊。但我同自己講,喊都喊唔返個daddy俾我,佢更加唔想見到我咁樣,我唯有放係心裡面,希望佢知道

男爵府

回覆樓主:

頭幾年諗起一些情景會眼濕濕甚至哭出來,心如刀割. 之後慢慢會堅強些,但到现在十多年後一個月會夢到一兩次,每次也哭醒. (我的父親在我四歲時已逝世, 所以跟媽媽很close, 她在十四年前因肝癌病逝)

侯爵府

回覆樓主:

樓主,西醫唔樂觀,有無想過試中藥或草藥
唔好點評我

侯爵府

回覆樓主:

上fb睇睇,ps我無試過

唔好點評我

男爵府

畀面勳章

jadechant 發表於 19-2-20 01:13
每憑佳節倍思親,這句是說得好好。中秋節 新年,一家人聚首一堂慶祝節日,自然會傷感,更加想念她,不會隨 ...

家父就是中秋追月夜走的,所以每年的中秋節特別難過尤其是收到朋友們 whatsapp 一些合家團圓的祝福説話,很是感觸!

大宅

samyti 發表於 19-2-19 20:05
希望不會勾起大家不快回憶
但我想知道 走出了
是代表未來連提起也不覺痛

我是到十二年後 想起她 心仍然很痛 隨時也會喊出來

首頁
34567...8

尾頁

跳至