自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血金章

CreamyWen 發表於 19-2-19 19:58
爭取時間好好相處,唔好浪費時間响未發生嘅事上
...

講得啱!
多年前,有個5歲小朋友玩波波池(1 part 15分鐘),玩左頭10分鐘,小朋友都好開心,但之後佢停左唔笑,坐一角,好唔開心。我問佢做乜唔玩,佢答我好驚,驚夠鐘就會冇得玩。我叫佢唔好諗咁多,開心玩埋去,由得佢夠鐘。跟住我撥d波去佢面前,佢就好開心玩到夠鐘,笑住離場。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

我媽走了四年多,偶爾我仍會因掛住佢而喊,偶爾會不設實際地想如果她仍在就好了!
但生活始終要過,唯有安慰自己,活在當下;好好珍惜身邊的人!
樓主,加油!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

samyti 發表於 19-2-19 20:05
希望不會勾起大家不快回憶
但我想知道 走出了
是代表未來連提起也不覺痛

我,10年。
可能我情況特別,媽媽走時,我啱啱有咗,所以見到個仔,好自然想起。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

samyti 發表於 19-2-19 23:58
到底善有善報 惡有惡報是真還是假,我開始有點懷疑

她定期捐血 幫窮小朋友補習 去做社區中心做義工 買菜看 ...

你媽媽是大好人,第時一定會在天上看著你。
她留在世上的愛唔單是比你,還分享給許多人,十分無私。以後會有很多人記得她和她所做的一切。

I support autism acceptance!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

samyti 發表於 19-2-19 19:46
媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

上幾星期開始 每天什麼事也會發生 現在媽服 ...

預計唔到幾時可以走得出黎, 人人對至親離世既反應都唔同.

如果佢而家精神番, 就陪佢多d. 與其係話倒數, 不如話有多一日等於賺多一日. 未發生既野就唔好諗, 現實同幻想總會有唔同. 你自己都要放鬆d, 要保重. 你要去到靠安眠藥, 咁你要搵人傾多d, 試下用另一角度去面對, 試下唔好靠食安眠藥去瞓.

我知我阿爸有末期癌症時成日喊, 佢走左之後心情仲出乎意料地冷靜, 冇喊仲笑得出, 冇太大傷感, 我以為自己睇得開. 忙碌過後至黎料, 過左第一年, 好似開始放低少少, 點知舊年中左驚恐症, 健康方面得番半條命, 情緒方面係人生最低點. 而家身心都好番8 成, 不過間中都會諗無謂野, 掛住阿爸更加唔駛講, 不知不覺就快兩年啦.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

CreamyWen 發表於 19-2-19 19:58
爭取時間好好相處,唔好浪費時間响未發生嘅事上
...

係. 我老公都係咁講. 我情緒最低落時就諗下一個會係邊個死, 幾時死, 點死等等.... 同62 99 食飯去玩時我驚唔知會唔會係最後一次, 我好驚佢地一個一個咁走, 佢地未夠65歲, d 同齡鄰居, 親友有唔少都走左. 我老公都係叫我唔好諗咁多, 萬一到時有事時就要搵辦法去解決問題. 諗諗下又有道理... 不過我都仲係成日諗, 但冇以前咁悲觀.

學呢度d人講, 要活在當下, 珍惜眼前人.

伯爵府

cloudwingwing 發表於 19-2-19 22:23
睇完你們的reply, 我也淚如雨下,我雙親健在,即刻覺得要與媽媽更加好好相處。
...

我好幸運,父母仲健在,我有時仍可以像小孩子般撒嬌。
不能想像如果有朝他們離開,我會點
謝謝各位jm, 令我更珍惜可以陪父母的晴子。

伯爵府

朱古力妹妹 發表於 19-2-19 22:50

你都好啲!

邊間醫院咁衰唔俾家人24小時陪伴?
我嗰間係個醫生主動叫我地留低,因好危險,但其實陪左一晚後,到二晚就已經昏迷,其實醫院都係好後期先俾家人24小時陪伴。

相信你媽媽可能過身後即刻去左極樂世界,所以無回來。
如果去左嗰邊係好事,無需要受輪迴之苦!
芭芭拉

珍珠宮

回覆樓主:

陪伴多些,留給大家美好回憶。

伯爵府

回覆 samyti 的帖子

在倒數的日子儘量多陪伴媽媽, 而且有時會有奇蹟

你媽媽知自己情況?如知可以用輕鬆間接語氣問吓媽媽有咩打算或者心願.....

公爵府

samyti 發表於 19-2-19 19:46
媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

上幾星期開始 每天什麼事也會發生 現在媽服 ...

爸爸感情極好 病兩個月 走出時間十年以上 當時我二十歲
媽媽感情正常 病的過程3年 走出時間 幾日 當時我40歲

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

陪月勳章

感恩,感謝上天安排咗一個好媽媽比你,同媽媽講句多謝。

相信係好難放下,媽媽永遠永遠在心中

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇左少少留言,吾想再睇,就甘睇都會覺得眼濕濕

加油,媽媽在世時好好珍惜大家相處既時間。

珍珠宮

samyti 發表於 19-2-19 20:05
希望不會勾起大家不快回憶
但我想知道 走出了
是代表未來連提起也不覺痛

走出了,就是想起來還會痛,還會哭,痛也得深,但你會接受到,能自動調節自己,哭過後就正常生活

走不出的,就會一直沉下去,長期不能如常生活。那就要小心啊!

珍珠宮

瑪瑙宮

cherrieloy 發表於 19-2-19 22:34
我爸爸都係末期can走,走之前住咗好耐醫院,情況時好時壞,有一排見佢情況穩定啲趁放暑假我放心同老公仔女 ...

以前我唔信d 人彌留時會揀時機走, 但聽得越多故事, 我開始信d 人走果陣會揀時間.

我阿爸都係咁, 我阿媽日日去探佢都冇事, 有事話要返大陸幾日就有事. 不過阿媽臨時揀即日來回, 好夜返到屋企, 第二朝姑娘發現我阿爸昏迷左, 阿媽仲趕得切去醫院, 但最後我阿爸響我阿媽出去病房時走左.

病人響精神時見多d 仲有意義, 你旅行前已經日日去探佢, 已經盡了孝道. 你爸爸揀你去旅行時走自然有佢既原因, 你嘗試接受佢既決定, 掉轉諗佢有能力完成自己個計劃又安安樂樂咁走算係好事, 唔好再自責.

我都見唔到我阿爸最後一面, 佢彌留時我話唔好吊住佢條命咁等我地, 佢走得安詳少痛苦係最緊要, 比我既感受更重要.

侯爵府

回覆樓主:

珍惜吧! 我九歲時阿媽走咗, 差不多要15年時間我先至走出嚟! 你已經比我幸運, 和媽媽一起咁多年時間, 跟她説多些我愛妳!

水晶宮

bosch 發表於 19-2-20 09:27
以前我唔信d 人彌留時會揀時機走, 但聽得越多故事, 我開始信d 人走果陣會揀時間.

謝謝安慰

首頁

尾頁

跳至