自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我當年喺爸爸身邊已經幾個鐘,佢昏迷左,醫生說隨時會走,點知坐坐下突然肚痛,去左廁所十多分鐘,我同爸爸講我要去廁所,點知出返來爸爸就已經斷氣走左。
呢個係我成世人嘅遺憾,但奇怪在之前48小時家人都接力陪爸爸,就係嗰十多分鐘就走了,我相信其實爸爸根本是趁無人時就走,唔想俾家人見到佢走嗰刻!
我幾個月左右就走出傷痛,因為佢回魂有返來但我地感覺唔到,只係張床亂了,完全無出廳食我地俾佢嘅食物,就知佢唔想我地掛心同傷心。
我每日都念經迴向俾爸爸,每次一想起佢,我就將傷痛轉化為力量,就會念經。
如家人命運將盡,建議多念經迴向,過身後77 49日是最重要的。
芭芭拉

伯爵府

媽咪面 發表於 19-2-19 22:06
我當年喺爸爸身邊已經幾個鐘,佢昏迷左,醫生說隨時會走,點知坐坐下突然肚痛,去左廁所十多分鐘,我同爸爸 ...

還有,我走出傷痛是因爲我希望透過念佛、茹素嘅功德迴向俾爸爸,令他能前往阿彌陀佛西方極樂世界,如果經常思念佢,而佢又知道的話,怕佢唔捨得離開。
在爸爸還清醒時我已再三叮囑爸爸一定要跟菩薩離開,要行白光的路通往極樂淨土。
佢亦點頭示意。幸好爸爸沒痛苦離開,之前還說痛到想即刻死,吊瑪啡都唔掂。我去求菩薩俾我爸爸安祥無痛苦的走。
唔知你信乜宗教,的確有宗教信仰是會有寄託,能將痛苦轉化為能量,帶雙方走出悲痛之中。
芭芭拉

伯爵府

朱古力妹妹 發表於 19-2-19 22:50

你都好啲!

邊間醫院咁衰唔俾家人24小時陪伴?
我嗰間係個醫生主動叫我地留低,因好危險,但其實陪左一晚後,到二晚就已經昏迷,其實醫院都係好後期先俾家人24小時陪伴。

相信你媽媽可能過身後即刻去左極樂世界,所以無回來。
如果去左嗰邊係好事,無需要受輪迴之苦!
芭芭拉

首頁

尾頁

跳至