自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

祝福你以後更好,加油

沒有走不走得出來

好好的過好自己每一天為自己為媽媽就可以了

我阿婆走左差不多20年,到而家我都接受唔到

每次有人約我我都有早無遲

我有約時都會想起佢

因為我遲到所以見唔到佢最後一面

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

samyti 發表於 19-2-19 20:05
希望不會勾起大家不快回憶
但我想知道 走出了
是代表未來連提起也不覺痛

我兩至三年,媽媽都係癌症而走

子爵府

ppyin 發表於 19-2-19 20:07
我十年

放開

子爵府

回覆樓主:

不要想太多, 隨遇而安 想想現在

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

複式洋房

可能香港醫療聲望高 我又少看悲情片和新聞
我一直以為40 50歲只會得小病

侯爵府

samyti 發表於 19-2-19 20:05
希望不會勾起大家不快回憶
但我想知道 走出了
是代表未來連提起也不覺痛

失去媽媽後心靈上的傷口,
我花了 10 年也未痊癒,
然後我才發現,
這個不是傷口,
而是我給媽媽留下的一個位置,
隨時隨地我可以回憶起媽媽的點滴,
可能會笑、可能會哭、
可能會遺憾、可能會不捨,
這些感覺都在印証我和媽媽在世上經過的一段

我不想騙你,因為我也騙不了自己,
這種心痛
是每次想起她也會感覺到的

不要迫自己走出來,
就在現在還有時間,
給你們之間多點快樂的回憶
去一些你們也喜歡去的地方、
吃一些你們也喜歡吃的東西

活在當下、
讓媽媽感受最多的愛就是了

學會放下    發表於 19-2-19 21:37

子爵府

回覆 samyti 的帖子

好好珍惜現在,唔好後悔冇珍惜時間。我媽剛走了49日,後悔冇打多啲電話畀佢,冇同佢影多啲相;心情叫好啲,我腦海出現佢在天國和外婆和姨媽談笑風生,我仍然傷心,但係我知道佢會叫我好好生活。

侯爵府

回覆樓主:

多擁抱、多親錫、多溫柔對她⋯
媽媽一年前往生,一家人很好傷心⋯
我每天都會哭,在公司toilet 會哭、地鐵車廂會哭、跑步會哭、沖涼會哭、見到的、想到的,路過的,只要有(emoji)媽媽的一切就控制不到,持續了四個月每天也會哭

水晶宮

回覆 samyti 的帖子

你媽媽好年輕, 珍惜每一天, 令自己多D回憶.

侯爵府

畀面勳章

現在乜嘢都唔好諗、盡做、活在當下、我用左12/3年先至走咗出嚟...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我連道別的機會也沒有 更痛 珍惜每一天 多見

伯爵府

我當年喺爸爸身邊已經幾個鐘,佢昏迷左,醫生說隨時會走,點知坐坐下突然肚痛,去左廁所十多分鐘,我同爸爸講我要去廁所,點知出返來爸爸就已經斷氣走左。
呢個係我成世人嘅遺憾,但奇怪在之前48小時家人都接力陪爸爸,就係嗰十多分鐘就走了,我相信其實爸爸根本是趁無人時就走,唔想俾家人見到佢走嗰刻!
我幾個月左右就走出傷痛,因為佢回魂有返來但我地感覺唔到,只係張床亂了,完全無出廳食我地俾佢嘅食物,就知佢唔想我地掛心同傷心。
我每日都念經迴向俾爸爸,每次一想起佢,我就將傷痛轉化為力量,就會念經。
如家人命運將盡,建議多念經迴向,過身後77 49日是最重要的。
芭芭拉

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

珍惜和媽媽相處的每一天,記得影多啲相,拍多啲片。
我爸走了快3年我仲未走出嚟,沒有必要迫自己走出嚟呀,我隨時隨地都可以掛住佢,心裡面永遠都有一個特別嘅位置留俾佢,我一掛住佢就去拜祭佢探吓佢。

伯爵府

媽咪面 發表於 19-2-19 22:06
我當年喺爸爸身邊已經幾個鐘,佢昏迷左,醫生說隨時會走,點知坐坐下突然肚痛,去左廁所十多分鐘,我同爸爸 ...

還有,我走出傷痛是因爲我希望透過念佛、茹素嘅功德迴向俾爸爸,令他能前往阿彌陀佛西方極樂世界,如果經常思念佢,而佢又知道的話,怕佢唔捨得離開。
在爸爸還清醒時我已再三叮囑爸爸一定要跟菩薩離開,要行白光的路通往極樂淨土。
佢亦點頭示意。幸好爸爸沒痛苦離開,之前還說痛到想即刻死,吊瑪啡都唔掂。我去求菩薩俾我爸爸安祥無痛苦的走。
唔知你信乜宗教,的確有宗教信仰是會有寄託,能將痛苦轉化為能量,帶雙方走出悲痛之中。
芭芭拉

男爵府

花了 5年也未 OK

子爵府

除了珍惜,還是珍惜⋯⋯媽媽走前的一年,每次出入醫院,治療、覆診⋯⋯我都陪住佢,好用心去記住佢嘅一言一語,每件細微嘅點點滴滴⋯⋯而家媽媽走左年幾,仍然靠著呢d回憶去懷念佢,我爸爸走左十幾年,我都好掛住佢,最緊要好好生活,呢d係每個父母最希望嘅事:fortunate加油:祝福樓主
我係bearbeardo

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

睇完你們的reply, 我也淚如雨下,我雙親健在,即刻覺得要與媽媽更加好好相處。

複式洋房

初初知道末期,完全接受不到,以涙洗面,拖了年幾,後來見佢真係愈來愈辛苦,生不如死,到佢走時反而覺得解脫了,最緊要是無憾地走,要完成的心願都替佢完成。之後有左bb, 有新寄托就走出來了。
而家反而擔心我走的時候,呀女會接受不到,因為佢人比較感性,而且我地好close好close 希望自己長命d 啦

子爵府

samyti 發表於 19-2-19 19:46
媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

上幾星期開始 每天什麼事也會發生 現在媽服 ...

感情好都要睇你本身個人開唔開朗, 我見過有人成七八年先走出傷痛, 有啲一兩年已經可以

首頁
12345...8

尾頁

跳至