媽媽去世 一般人要多久才能走出來?

天佑我們
|

祝福你以後更好,加油

沒有走不走得出來

好好的過好自己每一天為自己為媽媽就可以了

我阿婆走左差不多20年,到而家我都接受唔到

每次有人約我我都有早無遲

我有約時都會想起佢

因為我遲到所以見唔到佢最後一面

pomanlife
|
samyti 發表於 19-2-19 20:05
希望不會勾起大家不快回憶
但我想知道 走出了
是代表未來連提起也不覺痛

我兩至三年,媽媽都係癌症而走
yauyauha
|
ppyin 發表於 19-2-19 20:07
我十年

放開
yauyauha
|
不要想太多, 隨遇而安 想想現在
tsung
|

samyti
|
可能香港醫療聲望高 我又少看悲情片和新聞
我一直以為40 50歲只會得小病
ope
|
samyti 發表於 19-2-19 20:05
希望不會勾起大家不快回憶
但我想知道 走出了
是代表未來連提起也不覺痛

失去媽媽後心靈上的傷口,
我花了 10 年也未痊癒,
然後我才發現,
這個不是傷口,
而是我給媽媽留下的一個位置,
隨時隨地我可以回憶起媽媽的點滴,
可能會笑、可能會哭、
可能會遺憾、可能會不捨,
這些感覺都在印証我和媽媽在世上經過的一段

我不想騙你,因為我也騙不了自己,
這種心痛
是每次想起她也會感覺到的

不要迫自己走出來,
就在現在還有時間,
給你們之間多點快樂的回憶
去一些你們也喜歡去的地方、
吃一些你們也喜歡吃的東西

活在當下、
讓媽媽感受最多的愛就是了

學會放下    發表於 19-2-19 21:37
cookingmama88
|
回覆 samyti 的帖子

好好珍惜現在,唔好後悔冇珍惜時間。我媽剛走了49日,後悔冇打多啲電話畀佢,冇同佢影多啲相;心情叫好啲,我腦海出現佢在天國和外婆和姨媽談笑風生,我仍然傷心,但係我知道佢會叫我好好生活。
liuliu
|

多擁抱、多親錫、多溫柔對她⋯
媽媽一年前往生,一家人很好傷心⋯
我每天都會哭,在公司toilet 會哭、地鐵車廂會哭、跑步會哭、沖涼會哭、見到的、想到的,路過的,只要有(emoji)媽媽的一切就控制不到,持續了四個月每天也會哭

chocolatebean
|
回覆 samyti 的帖子

你媽媽好年輕, 珍惜每一天, 令自己多D回憶.
潘高壽
|
現在乜嘢都唔好諗、盡做、活在當下、我用左12/3年先至走咗出嚟...
cecelc
|
我連道別的機會也沒有 更痛 珍惜每一天 多見
媽咪面
|
我當年喺爸爸身邊已經幾個鐘,佢昏迷左,醫生說隨時會走,點知坐坐下突然肚痛,去左廁所十多分鐘,我同爸爸講我要去廁所,點知出返來爸爸就已經斷氣走左。
呢個係我成世人嘅遺憾,但奇怪在之前48小時家人都接力陪爸爸,就係嗰十多分鐘就走了,我相信其實爸爸根本是趁無人時就走,唔想俾家人見到佢走嗰刻!
我幾個月左右就走出傷痛,因為佢回魂有返來但我地感覺唔到,只係張床亂了,完全無出廳食我地俾佢嘅食物,就知佢唔想我地掛心同傷心。
我每日都念經迴向俾爸爸,每次一想起佢,我就將傷痛轉化為力量,就會念經。
如家人命運將盡,建議多念經迴向,過身後77 49日是最重要的。
mamibbchu
|
珍惜和媽媽相處的每一天,記得影多啲相,拍多啲片。
我爸走了快3年我仲未走出嚟,沒有必要迫自己走出嚟呀,我隨時隨地都可以掛住佢,心裡面永遠都有一個特別嘅位置留俾佢,我一掛住佢就去拜祭佢探吓佢。
媽咪面
|
媽咪面 發表於 19-2-19 22:06
我當年喺爸爸身邊已經幾個鐘,佢昏迷左,醫生說隨時會走,點知坐坐下突然肚痛,去左廁所十多分鐘,我同爸爸 ...

還有,我走出傷痛是因爲我希望透過念佛、茹素嘅功德迴向俾爸爸,令他能前往阿彌陀佛西方極樂世界,如果經常思念佢,而佢又知道的話,怕佢唔捨得離開。
在爸爸還清醒時我已再三叮囑爸爸一定要跟菩薩離開,要行白光的路通往極樂淨土。
佢亦點頭示意。幸好爸爸沒痛苦離開,之前還說痛到想即刻死,吊瑪啡都唔掂。我去求菩薩俾我爸爸安祥無痛苦的走。
唔知你信乜宗教,的確有宗教信仰是會有寄託,能將痛苦轉化為能量,帶雙方走出悲痛之中。
JaneJaneT
|
花了 5年也未 OK
dogdog918
|
除了珍惜,還是珍惜⋯⋯媽媽走前的一年,每次出入醫院,治療、覆診⋯⋯我都陪住佢,好用心去記住佢嘅一言一語,每件細微嘅點點滴滴⋯⋯而家媽媽走左年幾,仍然靠著呢d回憶去懷念佢,我爸爸走左十幾年,我都好掛住佢,最緊要好好生活,呢d係每個父母最希望嘅事:fortunate加油:祝福樓主
cloudwingwing
|
睇完你們的reply, 我也淚如雨下,我雙親健在,即刻覺得要與媽媽更加好好相處。
picamama
|
初初知道末期,完全接受不到,以涙洗面,拖了年幾,後來見佢真係愈來愈辛苦,生不如死,到佢走時反而覺得解脫了,最緊要是無憾地走,要完成的心願都替佢完成。之後有左bb, 有新寄托就走出來了。
而家反而擔心我走的時候,呀女會接受不到,因為佢人比較感性,而且我地好close好close 希望自己長命d 啦
~緣~
|
samyti 發表於 19-2-19 19:46
媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

上幾星期開始 每天什麼事也會發生 現在媽服 ...

感情好都要睇你本身個人開唔開朗, 我見過有人成七八年先走出傷痛, 有啲一兩年已經可以