自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

看列樓主呢個post, 邊看邊流淚

我姑媽比父母旅要親,佢已經走左3年幾,到依家我仍然好掛住佢,每日都諗起佢,靜下來時就會哭

呢3年來我經常夢見佢,前晚和昨晚連續夢見佢

我陪她走過最後一程,佢依家唔需要再受病病折磨,可以無憂無慮咁生活了。

其實無話幾時可以走出傷痛,係一個永遠既傷痛,只好響心裡默默的懷念佢,希望有天可以跟她重聚。

水晶宮

samyti 發表於 19-2-19 19:46
媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

上幾星期開始 每天什麼事也會發生 現在媽服 ...

我爸爸都係末期can走,走之前住咗好耐醫院,情況時好時壞,有一排見佢情況穩定啲趁放暑假我放心同老公仔女去咗幾日旅行,我地臨飛嗰幾日,日日都去醫院探佢,風雨不改,爸爸亦同我地有講有笑,仲叮囑我記得要買手信比邊個邊個,點知我一飛佢就出事,第二日情況急劇轉差,家姐同媽咪急call我,我成家即刻買機票返香港,爸爸喺我唔喺佢身邊嘅情況下離開咗

爸爸已經離開咗半年,但我到依家仲好遺憾佢走嘅時侯自己唔喺佢身邊,媽咪話爸爸唔想我親眼見住佢離開唔想我傷心,所以趁我唔喺度先停稍稍離開,因為爸爸最錫我

希望樓主你有時間真係要多陪媽媽,唔好好似我咁令自己感到遺憾

子爵府

samyti 發表於 19-2-19 20:11
岩嘅 珍惜好重要 現在我朋友也沒有約
畢竟46真的很年輕啊! 我做夢也沒想到 ...

46 真的很年輕 ,有時未到最後一刻 ,都未知會發生咩事,可能你媽媽開心會突然康復都唔奇

男爵府

完全明你宜家感受!

我媽媽上年4月尾才過身,本身我婚禮6月頭,擔心佢挨唔住,提前1個月至5月頭結婚,最後還是挨唔住,婚禮6日前走了........

到宜家媽媽走左差不多1年了,我都係2-3個星期去拜佢1次......

曾經諗定自己幾歲死,想快啲見到阿媽

伯爵府

快6年了,我現在還心如刀割的痛,一想到媽媽時,會不自覺地流淚。

男爵府

朱古力妹妹 發表於 19-2-19 22:35
完全明你宜家感受!

我媽媽上年4月尾才過身,本身我婚禮6月頭,擔心佢挨唔住,提前1個月至5月頭結婚,最後 ...

我寫完又忍唔住喊....

男爵府

回覆樓主:

男爵府

媽咪面 發表於 19-2-19 22:06
我當年喺爸爸身邊已經幾個鐘,佢昏迷左,醫生說隨時會走,點知坐坐下突然肚痛,去左廁所十多分鐘,我同爸爸 ...

你都好啲!

因為我地簽左唔急救,我媽媽響朝早突然無左心跳,我地去到時媽媽已經走左半小時了,全家人也看不到佢最後一面。明知彌留狀態公立醫院都唔俾我地留低陪通宵...

當時發現有事係3月尾,我即刻辭職,陪佢度過餘下日子!好彩有辭,醫生當時話有1年命,點知1個月就走左了

唔知係咪媽媽唔想我地掛住佢,頭七、回魂都無家人見過/夢到佢,到宜家為止都無

大宅

好媽媽勳章

媽咪走了近3年
仍很掛念、掛得很
原來時間不會沖淡思念、相反只會一天比一天掛掂她

頭一年半唔覺得她走了,只是遠行、因當時電話仍有媽咪電話whatsapp的語音對話,感覺仍在我身邊
有時會click 入去聽吓
又會打電話給媽咪、當然是沒有人接(emoji)

現在仍怪自己為何不花多時簡陪伴她?
如果可以重來、應該辭職同佢周圍去、陪伴著媽媽(emoji)(emoji)(emoji)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得親人離世呢件事要多講出來先會容易接受,我爸走左十幾年了,最初2-3年一有人提起我爸我都喊,有時自己坐車諗諗下都喊,要多同人講反而會慢慢坦然d 接受

禁止發言

珍珠宮

好媽媽勳章

媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

你媽媽現在行動方便嗎?

有朋友末期癌症時,襯住勉強仲係行得走得,跟家人去旅行。可考慮去短途的,例如台灣,包車玩。日本也可。留個美好回憶。

男爵府

我到現在還很掛住她,雖然已兩年了。

伯爵府

我以前會同朋友講我還好傷心,但俾人話點解過了幾年,還放不開,懷疑我有情緒病,叫我睇醫生,所以我以後不會再同朋友講了。
其實
傷心是無期限的。

珍珠宮

好媽媽勳章

剛剛今晚我媽說昨天接到她朋友兒子的通知,她朋友在坐小巴時心臟/血管毛病死了。她朋友兒子好傷心,完全沒機會道別。

樓主你媽媽現在末期是事實,你要學習換個角度看:現在有「預警」讓你好好跟媽媽相處,有機會讓她把想做的事去做,總比我媽那位朋友那種突然走了好。

伯爵府

試下替你媽媽念經。

其實我唔相信人死如燈滅,我以前睇過一本書,講有部份親人朋友係會不斷係每一世重遇,只係身份地位有所改變。我睇左之後心裡會舒服好多,相信我既親人會係下一世再做我親人。

別墅

盡量花多點時間陪媽媽,去食飯行街旅行,做咩都好,唔好比自己有遺憾,如果健在時你有好好照顧佢,就已經無憾了。
去到後期,媽媽可能好多事情都需要你去幫手照顧,你要有強大既心理同體力。
我奶奶離開就嚟3年,我地感情好好,因為佢只有我老公一個仔,所以貼身照顧佢既責任就落左係我身上,始終抹身換衫男人做唔方便。
奶奶走左一段短時間我就有左bb, 我同老公叫做有d寄托無咁傷心。但而家諗起佢,都會好掛住,會幻想下佢同佢個孫一齊既情景,知道佢一定會錫到bb燶!

男爵府

其實用幾耐走到出黎唔重要。。。我媽係我21歲時走了。。。當時其實我唔算係傷心左好耐果種,但每次睇到呢d post, 諗番起媽咪,都忍唔住喊。我就知道媽咪其實係係我個心到,永遠都無走過。。。。我同好多jm一樣,而家寫寫下又忍唔住喊了

男爵府

.

複式洋房

到底善有善報 惡有惡報是真還是假,我開始有點懷疑

她定期捐血 幫窮小朋友補習 去做社區中心做義工 買菜看婆婆年紀大而不會講價 在家一直遷就我們 對自己父母是各親戚中最熱心儘孝

但結果是怎樣? 這麼年輕就患上不治之症 不會很不公平嗎.......

首頁
23456...8

尾頁

跳至