自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

vivivo 發表於 19-2-19 19:59
之前睇一個中醫針灸。每星期一次,睇左三個月都覺得好小小感覺都冇。就算針完只鬆太約半個鐘。D痛又返黎。
...

以前我成日肩頸痛,試過痛到訓唔到,針灸推拿做唔少,最後係靠每日運動先斷尾無再痛。(每日上跑步機行急步1小時)
我姑丈頸生骨刺都係靠每日運動斷尾無再痛。

琥珀宮

gwash 發表於 19-2-20 11:03
jm你好勁呀!我即時跟你方法做,有效,謝謝你

有效就好 ,間時頸痛係錐住果種刺痛,以為生骨刺,醫師話頸椎炎,佢都係聽我講去斷證啫,針灸都有桔下手臂穴位,但冇我自己按摩果塊肌肉咁有效,按到今日,下手臂背已冇星期日按落去咁痛而且冇咁硬,而我啲肩頸痛亦減輕8成以上。

我估計係因為我右手常用電話打字與打機,所以令下手臂背組肌肉緊張,但神經相連,帶動肩頸及上手臂痛,下手臂背唔按唔痛真神奇。

同樣道理,其他亦可能痛源在腰椎,而唔係實際在肩頸。

子爵府

https://www.youtube.com/watch?v=DU_IE6lNrP8
昨日BK無意中發現,我做完第2日條頸同肩無咁緊無咗卡卡聱,個人覺得有用。因為都市病,成日低頭,每日都做下,好過痛先睇醫生。

複式洋房

sjnl43 發表於 19-2-19 22:12
我都係夾到個醫師返應好大, 好快好! 醫師本來巳經係senior 後黎再升

senior 當然貴, 諗住好d 換醫師, 痛 ...

請問可以介紹醫師資料嗎?
收費如何呢?
thx

首頁

尾頁

跳至