屋企人試左2年都未陀到B…

kaytsangtst
|
佢睇晒中西醫都話係正常,點解咁耐都陀唔到B,佢好擔心,係咪就代表不育?因為佢冇acc,我又唔係好識點比意見佢,叫我上黎幫佢問,
ummeko
|
未陀到唔代表不育嘅,可能係因為宮寒,要調理下
cherrylee1105
|
kaytsangtst 發表於 19-2-19 21:03
佢睇晒中西醫都話係正常,點解咁耐都陀唔到B,佢好擔心,係咪就代表不育?因為佢冇acc,我又唔係好識點比意 ...

正常都會講

放鬆心情
多運動
多享受性愛

真係試極唔得不妨求助專業仕
或做ivf

我覺得偶爾曬下太陽有用
但冇好數據式既實證
但有好些朋友叫佢哋得閒曬太陽真係中左
太陽係增加陽氣最好方法

得閒假期3-4點好天去公園曬下太陽
驅下寒氣

信唔信都好偶爾曬下太陽吸下維他命D都係好事
曬太陽增加陽氣保胎

當然唔好大熱天正午去乾哂中暑
香港人坐office又冷氣房
女性又怕曬黑怕有斑完全唔同陽光玩遊戲

不過身體好既點都易有
虛寒既曬下太陽啦

Portia911
|
西醫係話一年有正常性生活而未能懷孕就係不育,可以排政府不育科
山竹仔
|

最好夫婦先做一個身體检查,我之前也是一直無,原來有婦科問題

我要做媽媽
|
咁睇過西醫未?未既話建議睇下西醫
nonow
|
雙方要揾醫生check下喎!可能唔係女人問題呢!
Carole_520
|
check 過哂冇事就唯有順其自然。。曾經都膽心過但放鬆心情最重要~
邱優
|
放鬆心情就會好易中,我都係咁。
carson1128
|
kaytsangtst 發表於 19-2-19 21:03
佢睇晒中西醫都話係正常,點解咁耐都陀唔到B,佢好擔心,係咪就代表不育?因為佢冇acc,我又唔係好識點比意 ...

有無搵個專業婦科醫生check 吓?
fairymeow
|
我結婚4年都無,中間只係不斷睇中醫調理
但時間不等人,的起心肝睇西醫,
其實香港中西醫都會叫順其自然
但當你睇生殖科驗hormones,醫生就會叫你唔好再拖
我發現卵巢早衰同埋生子宮瘜肉,所以嘭嘭聲做手術同ivf

之前個個都話順其自然
但女人時間有限,有需要就要積極面對
當排除左其他原因,就要放鬆心情,計岩時間做人

希望你家人盡早搵到岩自己既方法
asukav6
|
其實婚前生育檢查好重要,起碼預早知有冇問題,唔使試左幾年冇先去check,浪費哂時間
puppydingo
|
睇不育科

moksamuel
|
Check咗身體全面檢查先,冇身體健康問題先再決定下一步,如果各樣正常,人工都好易中
GCHK
|
壓力都係一個原因,以前有個部門嘅上司,兩公婆試左好多年,都冇懷孕,後來諗住放棄喇,反而就有左喇
haha748494
|
醫生話正常,就唔洗擔心,注意排卵期,可以做多D功課。
kaytsangtst
|
ummeko 發表於 19-2-19 21:52
未陀到唔代表不育嘅,可能係因為宮寒,要調理下

要點調理?
kaytsangtst
|
cherrylee1105 發表於 19-2-19 21:59
正常都會講

放鬆心情

原來晒下太陽咁重要, 等我同佢講先, 多謝你分享
bkcherine
|
有無驗血,例如amh, 照輸卵管,驗精子個啲都check 曬無問題?
kaytsangtst
|
剛剛直頭sd左呢個po既link比佢, 佢話好多謝大家分享, 同埋想知道想調理的話除左睇中醫仲有咩可以做咁,