自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

ching~mama 發表於 19-2-19 21:39
我女(F·5),呢個老師一向都唔鐘意佢,我都叫我女做好d自己就算,返正讀多一年就畢業。
今日佢同我女and幾 ...

只要不再犯校規,
管好自己,努力讀書, 守規矩...
咁就無位俾人入到 ,
完全無問題!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我女(F·5),呢個老師一向都唔鐘意佢,我都叫我女做好d自己就算,返正讀多一年就畢業。

有啲老師要用呢啲語氣同學生講嘢,好似扮friend咁
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

你個女F5了, 當然要用返大人嘅語氣訓導佢啦! 等佢慢慢適應外面嘅世界.
笫日返工遲到, 老板會大大聲炳添哦.

wcpcelia    發表於 19-2-20 11:54
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

回覆樓主:

做媽媽聽到個心當然唔舒服,但試下正面啲睇,其實講得啱,係時候要學習對自己更加嚴謹喇,我都有同個仔講 “無人鐘意俾人鬧,唔想俾人鬧就盡力做到無嘢俾到人鬧”。就先當老師蛇口佛心,俾個女自己去學習面對啦

大宅

老師無問題。
中學喇,仲要氹你守校規咩,老師一個對成校學生,個個唔守校規點搞。
大個女喇,守好校規,負責任不好遲,要自由先要自律。F5喇,15,6歲啦,以前中三都可出來做野,出面D人唔比面一句就來,老師都係想你亞女做好自己,將來面對的更難受。

子爵府

回覆樓主:

我諗起我妯娌一個笑話,佢話個仔間學校上堂好嘈,嘈到佢個仔聽唔到電話。

乜可以上堂聽電話咩?

珍珠宮

開心吸收勳章

真心,遲到就已經係大錯

第二時返工遲到 又點睇呢?
違規內容

男爵府

遲到的確不對

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

咁都有問題?我唔覺得有問題喎。
我以前學校個訓導,成個爛仔咁,因為佢對住既學生都好爛仔,佢唔鬥爛會比學生拋返轉頭。
你呢個算好正常。。而且遲到、校服,點解唔改?你想個女一世人都遲到?一世人衣衫不整?我真係唔明現在d父母點唸?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

用戶要求終止服務

'唔想比老細啄住,就唔好比到位佢入'

呢句係我每日返工格言提醒自己
都係我brief 自己的同事
做好自己,唔好俾位d小人入
呢個係事實

wcpcelia    發表於 19-2-20 11:54

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢自己解決啦, 佢都中五, 你幫得佢幾多? 你幫佢出頭, 陣間佢俾同學笑仲慘.

你叫佢做自己, 咁佢咪做自己, 遲到又襪短?

老師係講得難聽, 但佢冇成日犯錯既話, 人地都唔會咁話佢或者唔鍾意佢. 同埋你又唔係親眼見到佢地當時係咩態度對答... 下下仲好似bb 咁湊中學生係壓唔住佢地. 佢返工成日犯規既話, 俾同事老闆插得仲甘. 而家當磨練, 同埋花時間教好佢先好過干涉老師講乜.

大宅

liumeowjen 發表於 19-2-19 21:46
遲到係唔啱wor

我都有話我女,係你自己遲到比人捉抵你。
但係有次比我女見到有個學生(個老師鐘意)遲到,個老師竟然叫佢快d返課室,所以佢覺得唔公平。我都同佢講呢個世界根本係無公平既。
係學校得罪老師實無運行,不過我估唔到個老師竟然講埋出口啫

子爵府

如你女因遲到, 隻襪短不符校規比人話而覺得比人針對, 就叫你女做好d, 你女覺得係小事所以無意慾改善, 而老師見你女屢勸不改, 唯有加重語氣, 就如同d亞媽話仔女唔想我日日哦你,你就做好d一樣

如果你女已改左, 仲比人話比人針對, 你開聲先出師有名

用戶要求終止服務

其實....不如你都教個女,做好自己,唔好俾位老師入。收起玻璃心,灌輸正確訊息俾佢。如果你仲打算出聲(雖然唔知你有咩理據,遲到暏?襪短啫?阿女唔開心),真係會肉酸到核爆架...

依家老師咪教好緊學生,遲到,襪短.....呢d係自己責任啦(當然遲到可以賴天氣賴交通賴m come,襪短可以賴冷縮熱脹...)!但有時老師一句,可能好過家長十句

忠言係逆耳(包括老師和呢度的bk jm),相信你可能會edit突然加二千字十個事例講老師點衰點針對你阿女....但老師講個句,好true,名校老師果然有道理而表達出來又夠guts!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

說話係難聽d, 但的確係事實! 針對得有道理! 個個都可以準時, 點解你女要遲到?
放下自在

珍珠宮

雖然好硬耳,但中學又真係見怪不怪既。
中學d訓導老師真係當自己懲教處咁

水晶宮

crystal媽咪 發表於 19-2-19 22:02
有啲老師要用呢啲語氣同學生講嘢,好似扮friend咁

係,對住青春期嘅小朋友係唔可以太古板

水晶宮

樓主你個女係有問題

遲到

校服不整齊

2樣都係有心犯校規

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 19-2-19 22:25
係,對住青春期嘅小朋友係唔可以太古板

中學啲社工講嘢都係咁㗎
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...7

尾頁

跳至