有冇jm對MPF比較熟悉,有事請敎

IamDirector
|
一人公司,我11月中受雇,當時contract係月薪全職,但12月起轉為PT 時薪 (一直未有新Contract)。我一直以為100日先供款,所以冇提老細,我想知

1. 我應該用11月中開始定12月轉時薪時先開始計MPF
2. 遲咗供,係咪要比罰款 ?係我疏忽冇提老細,咁可唔可以提出豁免?

thx
edithyy
|
受僱滿60日就要開始供款
布甸仔媽媽
|
回覆 edithyy 的帖子

如您11月中入職,咁唔夠30天唔計,但公司都要計5%MPF, 2月11日前,公司要將11月,12月及1月的MPF供款一齊供。
IamDirector
|
布甸仔媽媽 發表於 19-2-19 21:59
回覆 edithyy 的帖子

如您11月中入職,咁唔夠30天唔計,但公司都要計5%MPF, 2月11日前,公司要將11月,12 ...

咁已經遲咗交(申請),真係要罰款嗎?
szeszes
|
受僱日起,夠60天就要供,不管是 full time 或 part time

補供返一般都唔罰錢既,除非職員舉報公司
小星星1
|
IamDirector 發表於 19-2-19 22:03
咁已經遲咗交(申請),真係要罰款嗎?

罰好少架咋, 盡快供就可以了!
cattz288
|
IamDirector 發表於 19-2-19 21:42
一人公司,我11月中受雇,當時contract係月薪全職,但12月起轉為PT 時薪 (一直未有新Contract)。我一直以 ...

11月中起60日內要參加mpf, 僱主day 1就要開始供, 僱員由1月糧開始供
遲左供的11月, 12月, 1月都要收附加費, 無得豁免!
IamDirector
|
szeszes 發表於 19-2-19 22:03
受僱日起,夠60天就要供,不管是 full time 或 part time

補供返一般都唔罰錢既,除非職員舉報公司

知道, 唔該晒
IamDirector
|
小星星1 發表於 19-2-19 22:05
罰好少架咋, 盡快供就可以了!

thx
IamDirector
|
cattz288 發表於 19-2-19 22:06
11月中起60日內要參加mpf, 僱主day 1就要開始供, 僱員由1月糧開始供
遲左供的11月, 12月, 1月都要收附加費 ...

thx
ChammyMAMA
|
請問1月1日入職,應該幾時要貨,thx