自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

2018復活節勳章

我連續兩次都無人湊又有事出門唯有帶埋佢去...
第一次係歲半,第二次已經差不多3歲
第一次去好開心,第二次係已經係頂心杉

坦白我同老公日文ok都係會帶平安藥的,但真係唔退燒都要去急症而唔係出post吧

男爵府

其實我覺得好多人已將海外旅行視為日常生活咁,即廿年前講旅行係覺得去本地偏遠地方如西貢、長洲,宜家好多人每個幾兩個月就黎個週末旅行。咁佢地自然覺得有b咪同埋個b去囉,無分別架。
先澄清,我有以上感受唔代表我認同呢d人。

大宅

回覆樓主:

太細個真係不宜去旅行,又多野帶,bb又容易唔舒服,何必咁辛苦。
我都係等個女4歲先坐發機去旅行

珍珠宮

回覆樓主:

其實都陸續有研究指,帶bb去旅行,係可以刺激bb腦部神經元發展,絕對唔係單純記唔記得過程。。
不過咁,始終bb仲細,做父母如果要帶,一定要考慮周詳,bb嘅脾性適合坐飛機?旅遊地安唔安全?仲有其他,尼個case,我諗連最基本要帶bb平安藥都無啦~

水晶宮

zone123 發表於 19-2-19 22:03
去醫院啦!有買旅保~
不過上次我仔去大阪醫院睇完再配藥,
最後都係唔夾。

就係可能無買旅遊保險
天空之城, 快樂之地

侯爵府

回覆樓主:

識行之後去旅行其實冇乜問題, 反而父母自己去旅行丢底啲小朋友我就覺得唔係咁好. 而家問題係事主小朋友生病應該係去醫院唔係去藥店買藥

wcpcelia    發表於 19-2-21 15:07

珍珠宮

環保接龍勳章

大宅

我都曾經帶六個月b去旅行
唔帶埋佢我會心掛掛
我覺得一齊去大家都開心
我係家族旅行 好熱鬧 又有親戚喺當地
所以有足夠人手幫忙 完全無問題 唔難攪

但我一定會帶平安藥 每次旅行都去醫生度配齊咁多日嘅藥 亦會帶夠水 喺香港帶水過去
免得水土不服

水晶宮

A_lcy 發表於 19-2-20 13:36
無人幫手湊bb咪帶埋佢去旅行囉,尤得佢俾工人/長老湊咪又大把人話父母掛住玩無責任心
帶小朋友去旅行,帶定 ...

咪就係父母想玩多於一齊囉!呢排大阪又凍又爆發嚴重流感,都帶個13月大嘅bb去!去都算,藥又唔帶夠,又唔搵定睇醫生資料,真係得人驚!就算冇買保險,幾多錢都要帶bb睇醫生,而唔係亂買成藥食囉!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

mercurycc 發表於 19-2-19 22:14
自己唔會帶咁細個bb 旅行,要帶好多野,
自己又辛苦全完唔係去享受。
而家帶咗細小朋友去旅行係潮媽,好多 ...

係囉, 好辛苦, 咁細個, 重要帶水帶奶粉帶煲.......諗起都煩。
我覺得只少2歲幾, 識行識走, 食到街外野先好帶去~
我自己帶仔第一次去旅行, 都將近4歲。

Childhood is journey, not a race.

公爵府

zone123 發表於 19-2-19 22:03
去醫院啦!有買旅保~
不過上次我仔去大阪醫院睇完再配藥,
最後都係唔夾。

係lo, 旅行保險唔係就係咁用ga咩?

水晶宮

wy_yen 發表於 19-2-20 13:31

係咪前排問可唔可以發住燒,照搭飛機去旅行果個。。。。? : ...

應該唔係同一個,但都係冇腦嘅

水晶宮

畀面勳章

天佑我們 發表於 19-2-19 21:58
好多人都覺得無理由生左個B自己想去旅行無得去,所以帶埋BB去唔奇

痴根

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 mercurycc 的帖子

我諗間間唔同?我無深究呀。

子爵府

咁細一定去家庭醫生度配哂所有藥先夠膽旅行,睇嚟政府真係要立例生仔要考牌

珊瑚宮

2024年龍年勳章

13個月大去藥房買藥? 唔咪呀話? 喺香港都唔會咁做,一定係睇醫生啦

象牙宮

chuballball 發表於 19-2-20 16:12
回覆 mercurycc 的帖子

我諗間間唔同?我無深究呀。
應該無人肯做免費。

公爵府

带咁細bb去旅行,bb都唔自己去咗旅行啦,真係攞苦來辛。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
23456...8

尾頁

跳至