夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

kittykit622 發表於 19-2-19 23:01
個仔大學最小都20年婚姻,兩人還為錢斤斤計較,未離婚係奇蹟。
我都有同感

琥珀宮

Viman 發表於 19-2-21 23:01
多謝大家意見。其實我自己傾向供養到子女到大學畢業與及爸爸更應付上責任。好大程度源於我自身背景,以前我 ...
樓主呀,唔好攞自己老公同你爸爸比啦,如果你老公攞你同佢阿媽即你99比,話你嘜嘜嘜無佢阿媽做得咁好,佢阿媽當年都點點點咁,你都唔開心啦

而且case by case, 當年亦不能和現在比

伯爵府

多謝大家意見。其實我自己傾向供養到子女到大學畢業與及爸爸更應付上責任。好大程度源於我自身背景,以前我 ...

老公已沒收入 其實我覺得要他付學費 是真的有點為難 畢竟已經沒收入

我明白你說有能力供仔讀書 你會負責 那 你既然有工作 就應付上全責而不是找已退休的幫你分擔
對嗎?因為只是你自願

做仔的 讀得大學 應該明白家裡環境 明白爸爸已退休 是不是要幫手自己學費呢?

水晶宮

Viman 發表於 19-2-19 22:09
是我不對嗎?
是原阿囝已讀大學,之前每人付責比-期學費。但他在去年中退休(有退休金)而我仍在工作,今 ...

叫佢返翻工啦!唔好傻到叫老婆比家用佢啦!

翡翠宮

1. 你老公叫你學你奶奶,ok or not?
2. 大學你有能力咪供,不過何必要個無收入既比。你之前有無同你老公講過你呢個要求?有可能佢吾會退休喎。

男爵府

Viman 發表於 19-2-21 23:09
沒有特別傾。由結婚之後,主要家庭開資他付責。到生了孩子開始用姐姐及小朋友的費用就自然由我付。所以他 ...

屋企情況轉變了,你負責屋企開支也好正常,唔通仍要一個無收入的付出,不過他有退休金日常洗費就要自己負責回!至於孩子的學費,如你負擔不了,他知道爸爸退休,應找吓part-time或借大學grant loan去負責回自己大部份學費!
結咗婚,2公婆好難計算噤多!

LeBlue    發表於 19-3-13 15:36

男爵府

issactmaria 發表於 19-2-23 12:44
屋企情況轉變了,你負責屋企開支也好正常,唔通仍要一個無收入的付出,不過他有退休金日常洗費就要自己負 ...

如你亦會準備退休,你倆真是要好好傾傾退休生活如何安排!大家都有為家庭付出過,無為走了2x年才為錢銀弄到離婚,唔通只能供富貴,不能共貧窮,況且你們又唔係貧窮!

大宅

我仔上大學,我已經冇比零用,叫佢搵 part time, 佢去幫人補習。至於大學學費,我用返佢地以前細個儲起嘅利是錢..

大宅

issactmaria 發表於 19-2-23 12:44
屋企情況轉變了,你負責屋企開支也好正常,唔通仍要一個無收入的付出,不過他有退休金日常洗費就要自己負 ...

認同,兩公婆好好地傾下啦

複式洋房

tansyneko 發表於 19-2-22 13:34
樓主呀,唔好攞自己老公同你爸爸比啦,如果你老公攞你同佢阿媽即你99比,話你嘜嘜嘜無佢阿媽做得咁好,佢阿媽當 ...

只是自己心裡想,沒有正面講。

珍珠宮

是我不對嗎?
是原阿囝已讀大學,之前每人付責比-期學費。但他在去年中退休(有退休金)而我仍在工作,今 ...

成日聽女人講話:「女人乜都可以冇,就係唔可以退休時冇錢傍身。」
我認為,那女平等,一樣米養百萬人,男人都有好多人需要有錢傍身的。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

是我不對嗎?

屋企有工人用,你又養埋仔女,買埋餸,佢仲想要家用...你唔趁自己還有能力賺錢時儲定錢,到你自己退休時,點算啊⋯⋯一係炒咗個工人,叫佢做家務買餸,比埋工人份人工佢做家用我接受唔到佢守住自己d錢,要老婆養埋佢

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要迷失自己迷飽佢
咁的態度要我養你食屎啦

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

是我不對嗎?

佢退休金係每月发放, 定一笔过拎,
如每月的, 即當佢有糧出咁計
首先~ 仔的大學學費由佢自己承担
然后將每月总開支金額摊出來,
大家一人一半去承担
兒子畢業要求佢比一份家用做幫補

LeBlue    發表於 19-3-13 15:34

男爵府

讀大學借GRANT & LOAN真的很普遍
生活費自己做補習/PART-TIME
我地個年代已經係咁
是一個磨練青年人成長既好方法
至於兩公婆相處錢銀問題
坐低平心靜氣慢慢傾, 一定攪得掂既
都2X年婚姻根基有番咁上下既
唔好睇少男人中年危機,處理不好可以好大傷害
千祈要小心講野,格外尊重你老公,多D了解傾談會有幫助

男爵府

我接受唔到,一係你都退休

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

LeBlue 發表於 19-3-13 15:33
讀大學借GRANT & LOAN真的很普遍
生活費自己做補習/PART-TIME
我地個年代已經係咁

依家grant loan 多數係基層 父母有殘疾 或 单親 或 孤兒 只有機會發放比你
你sent 一lim 紙文件 父母有樓 有儲蓄 有股票 都未必受
會轉你去免入息審查個条隊

男爵府

開心吸收勳章

夫妻本是同林鳥....
這話是真..
為錢傷感情的大有人在...

複式洋房

20162016 發表於 19-2-22 22:24
叫佢返翻工啦!唔好傻到叫老婆比家用佢啦!

佢自己都有話:如要佢負責,咁我去返工囉揾錢比我!

複式洋房

禁上發言 發表於 19-3-13 15:39
我接受唔到,一係你都退休

我都想啊!但我仲要我比家用娘家。

首頁

尾頁

跳至