要個仔食野好似打仗咁

tunner
|
加固到而家幾個月, 唔肯食綠色野, 試過用獎勵方法, 又試過罰冇得睇電視, 係唔食就唔肯食, 我就黎爆喇…
JaneJaneT
|
弄BB五青汁
天佑我們
|
未夠鐘唔比食

奶都唔比飲

個效果會好少少慢慢黎

我囡又係咁,仲要變左少少樣覺得係第二樣野就唔肯開口,我用以上兩招先好少少
tsung    發表於 19-2-21 21:45
panpanyung
|
歲幾冇完整均衡營養,好容易影響成長
wcpcelia    發表於 19-2-23 18:14
Max20080525
|
咁細應該未識偏食 通常係有肉食至唔要菜
或者你唔好比佢見到綠色 比節瓜 呢d 撈落飯食

Jasmine-4711
|

可否藏粒粒雜豆在炒滑蛋/蛋角裹,矇渾過關。

或者菜、肉同飯blend埋一pat,分唔開,焗住食,no snack between meals.餓就乜都肯食。
tang0809
|
南瓜,紅蘿蔔,蕃薯,煮飯仔,加魚肉,很甜的,我啲小朋友都係咁
nobbyG
|
收埋o的菜落肉入便~好似餃子咁~得唔得~
ernbe
|
要先食少量綠色食物,才有其他食物?
tunner
|
JaneJaneT 發表於 19-2-19 22:19
弄BB五青汁
佢見到綠色唔會肯飲架...
tunner
|
tang0809 發表於 19-2-20 20:06
南瓜,紅蘿蔔,蕃薯,煮飯仔,加魚肉,很甜的,我啲小朋友都係咁
呢D唔係綠色佢OK既, 不過佢一見到綠色就唔肯食...
tunner
|
nobbyG 發表於 19-2-20 21:16
收埋o的菜落肉入便~好似餃子咁~得唔得~
佢好硬頸, 佢會打開自己篤, 見到有綠色又唔食, 而家keep住日日食生果, 但係便便都硬左好多, 同佢講冇菜菜poo poo會痛都唔肯食…
Sakura櫻花子
|
tunner 發表於 19-2-21 19:52
佢好硬頸, 佢會打開自己篤, 見到有綠色又唔食, 而家keep住日日食生果, 但係便便都硬左好多, 同佢講冇菜菜po ...
咁樣真係唔得喎! 呢o的係長期抗戰! 你比住加營素佢飲住先啦! 我家姐個仔會揀飲擇食都係一路飲一路同佢鬥智鬥力嫁!
moma1023
|
tunner 發表於 19-2-19 22:17
加固到而家幾個月, 唔肯食綠色野, 試過用獎勵方法, 又試過罰冇得睇電視, 係唔食就唔肯食, 我就黎爆喇… ...

加芝士焗或撈西蘭花,試一試
SpiderWeb
|
唔係綠色嘅菜有冇問題先?? 盡量俾唔係綠色嘅菜佢食住先啦,