好煩惱呀,買保險揀邊間好

applecut
|

小朋友一歲,我同先生都未買過保險,想幫小朋友買,其實要點,買咩,幾多錢嫁

AIA/AXN/FTLife,小朋友買邊間好

PopeyeCK
|
applecut 發表於 19-2-19 23:11
小朋友一歲,我同先生都未買過保險,想幫小朋友買,其實要點,買咩,幾多錢嫁

AIA/AXN/FTLife,小朋友買邊 ...

你要睇下由咩出發
錢定保障
唔建議AXA,條款比較落後
FT比較易賣盤,公司名易改,幾廿年後有事要搞claim可能會麻煩少少
個人建議AIA,Manulife or 保誠(but較前兩者貴)
新人物
|

醫療、危疾行先啦!
Gutchanman
|

有興趣可以PM詳細溝通~
|

首次,您要諗您想幫小朋友買什麼??
1.醫療(住院):實報實銷,賠償入院支出
2. 危疾:當確診保單指定的疾病賠您買的保額,輕微的(亦於保單指),則保額的某百分比如20%
3.意外:部分會和醫療重叠。而返學後能買學生意外,保費低。
4. 人壽儲蓄:小朋友的責任不高,較常關注是日後教育開支。

醫療保費按年齡,5幾近相同。
至於選擇那家那個plan, 可參加坊間比較網竝e.g 10Life App

希望幫到您。
AO423
|

幫小朋友買主要意外、住院、危疾行先,因為小朋友細個,有咩事就可以去私家睇左先,買個安心。又唔洗擔心嗰筆醫療費用。
其次就係教育基金,預早儲定錢,到時就有選擇權。

其實間間保險公司差不多,反而有個好Agent 更重要

applecut
|
AO423 發表於 19-2-20 22:40

幫小朋友買主要意外、住院、危疾行先,因為小朋友細個,有咩 ...

點樣既經紀先算好呢(emoji)(emoji)
AO423
|
applecut 發表於 19-2-20 23:14
點樣既經紀先算好呢(emoji)(emoji)

我自己覺得要跟單跟得足,當有需要claim錢或者住院出院會幫客處理。因為唔係個個都知道相關手續或者程序。所以我自己就算旅遊保寧願貴少少都經agent 買,唔想有咩事仲要打去hotline
applecut
|
AO423 發表於 19-2-20 23:46
我自己覺得要跟單跟得足,當有需要claim錢或者住院出院會幫客處理。因為唔係個個都知道相關手續或者程序。 ...

要係邊到搵經紀
AO423
|
applecut 發表於 19-2-20 23:51
要係邊到搵經紀

有需要可以pm你
applecut
|
AO423 發表於 19-2-20 23:53
有需要可以pm你

有需要呀
Sunsun0714
|
小朋友住院同危疾好重要佢地仲細唔識清楚表達自己既唔舒服
政府醫院成日爆無床位有份保險先安心可以睇私家
而佢地年紀細買保險比成年人平
一定要趁細同健康既時候買!

有需要可以pm我 我永明金融
Sunsun0714
|
小朋友住院同危疾好重要
佢地仲細唔識清楚表達自己既唔舒服
政府醫院成日爆無床位有份保險先安心可以睇私家
而佢地年紀細買保險比成年人平
一定要趁細同健康既時候買!

有需要可以pm我 我永明金融
szeszephoebe
|
要係邊到搵經紀
多數係睇下身邊有冇朋友做
or等朋友介紹好既agent
szeszephoebe
|
樓主係度咁問,
應該大把人私下pm你了
crystal媽咪
|
要係邊到搵經紀

你應收到大堆pm了?
利申:無介紹
applecut
|
crystal媽咪 發表於 19-2-22 19:25
你應收到大堆pm了?
利申:無介紹

幾個,依到好多經紀嗎?
crystal媽咪
|
applecut 發表於 19-2-22 21:28
幾個,依到好多經紀嗎?

好多。淨係你個post都死咗幾個喇
Poyau    發表於 19-2-24 16:33
applecut
|
szeszephoebe 發表於 19-2-22 14:38
樓主係度咁問,
應該大把人私下pm你了

得果幾個炸,我想知多d但都冇咩人答到我詳細d
applecut
|
crystal媽咪 發表於 19-2-22 21:29
好多。淨係你個post都死咗幾個喇

咩叫死左幾個呀