大家都係打工啫

Pigpig1106
|
我公司大部份同事都係女人,其中有3個45歲以上 做得較耐 較資深,她們每段時間都找一個同事做目標,成日趁該同事不在 不斷話她 講是非,坐在她們身邊好煩!她們已迫走了N個同事 現在人手唔夠 工作量又多 佢地又呻多野做!人是你們趕走 現在又伊伊哦哦!好煩!唉 現在愈來愈少人 到我變她們的目標了,成日人前人後兩個樣,雖然辦公室文化係咁 但當切身處地發生在自己身上 感覺真係好難受 佢地又唔會變 係咪要全部人走曬才安樂?
SuperSuperman
|
回覆 Pigpig1106 的帖子

我公司也跟妳差不多。 除老闆外全女班一隻手數晒。個個都以為自己係呀姐(年紀就係),遲到卸膊聲大無貨賣。
唯有自己做好自己,唔理佢地就係咁捱一日得一日。
你有野做都好,我公司再無生意都可能無得做了。
jeffkafung
|
知音人,我都就快挨不住,人事真是麻煩
green_flower
|
jeffkafung 發表於 19-2-23 00:37
知音人,我都就快挨不住,人事真是麻煩

我都係面對僅,唔忿氣。
jeffkafung
|
大家加油啦,翻工都係為錢
ilovecafe
|
Pigpig1106 發表於 19-2-20 07:03
我公司大部份同事都係女人,其中有3個45歲以上 做得較耐 較資深,她們每段時間都找一個同事做目標,成日趁該 ...

同路人,唔同的係我係老闆,眼見做到野的員工因為呢D事非以走,想炒攪事非的又怕難請人,新人難上手,攪事的人做事時亦很有責任心,變成雞肋的局面
Pigpig1106
|
ilovecafe 發表於 19-2-28 17:06
同路人,唔同的係我係老闆,眼見做到野的員工因為呢D事非以走,想炒攪事非的又怕難請人,新人難上手,攪事 ...

點解由得講是非者迫人走?我係集團式公司 資深的同事 又或者較為高層的 當同事是狗 鬧到好勁 我心諗 要相信因果 相信報應 我現在被佢地鬧到體無完膚。她們是對人不對事
Pigpig1106
|
Pigpig1106 發表於 19-2-28 17:09
點解由得講是非者迫人走?我係集團式公司 資深的同事 又或者較為高層的 當同事是狗 鬧到好勁 我心諗 要相 ...

我今日有一殺那想辭職唔做 我是兼職 D錢用來去旅行 好彩同事襟住我
ilovecafe
|
Pigpig1106 發表於 19-2-28 17:09
點解由得講是非者迫人走?我係集團式公司 資深的同事 又或者較為高層的 當同事是狗 鬧到好勁 我心諗 要相 ...

因為眼見好多時鬧人的係對事,唔系對人,被鬧的真係有做錯,問題只係洗唔洗咁鬧法。。。唉,同埋炒咗鬧人的,唔代表被鬧的會留得住或者做得好。
Pigpig1106
|
ilovecafe 發表於 19-2-28 17:51

因為眼見好多時鬧人的係對事,唔系對人,被鬧的真係有做 ...

我眼見好多同事被是非鬧走,明白資深個幾個可能做得野,年紀大 要趕人走才能確保地位!之前唔關自己事 可能不在意,問題是現在我被當目標,感覺真係好難受
ilovecafe
|
Pigpig1106 發表於 19-3-1 03:40
我眼見好多同事被是非鬧走,明白資深個幾個可能做得野,年紀大 要趕人走才能確保地位!之前唔關自己事 可能 ...

其實我都不停開聲講係公司大家最緊要係開心同安全,大家開開心心就好,篇篇年紀大的資深同事要求高,成日捉其他人黎話,問心有好多時只是小事,我會隻眼開隻眼閉,最多就細細聲講句就算,不竟大家都係成年人,又唔系有心㗎,何必咁鬧人呢。攪到人地唔做,比你做晒(你真係做得晒咩?),老細又唔會出多份糧,反而攪到公司入咗困局
Pigpig1106
|
ilovecafe 發表於 19-3-1 09:26
其實我都不停開聲講係公司大家最緊要係開心同安全,大家開開心心就好,篇篇年紀大的資深同事要求高,成日 ...

我個度 好肯定係上樑不正下樑歪,班高層一無乜野做就講東講西 話邊個唔好唔好,當有同事做錯好少事 就開大咪話話話 ! 好多時都用誇張法 做錯少少 就話全部錯曬!以鵝傳鵝 個個都怕成為目標!