還有一個月亞女考DSE,日日都發脾氣

你想達到
|
在房發脾氣做吾晒題目,又狂哭,問佢有乜事講我知又話我煩,個心好痛又擔心,老公話吾好煩佢,但我又擔心,哎,做家長有無遇過這情況(emoji)(emoji)
Charlotte_mom
|
呢期壓力好大
做父母要識收放自如,佢想傾就傾,佢唔想傾就醒目,自己摺埋,特登買/煮d佢鐘意食嘅正餐零食,一切盡在不言中
^—^
|
你想達到 發表於 19-2-20 08:10
在房發脾氣做吾晒題目,又狂哭,問佢有乜事講我知又話我煩,個心好痛又擔心,老公話吾好煩佢,但我又擔心, ...

個小朋友考試壓力大....家長可以做嘅都係煮下佢鍾意食嘅嘢,買下佢鍾意食嘅嘢.....其實冇乜可以做到.....
YY1101
|
煮B甜品
㷛多D湯水
野吾使多講
行動支持
shun282
|
我個女呢排脾氣大咗,問佢佢話冇乜壓力 我都同C6講,女想講嘢我哋就聽,見佢黑面就唔好撩佢,過咗dse就回復正常,大家加油
學會放下    發表於 19-2-20 21:19
crubie
|
無聲勝有聲
成日比人問個心會好煩
你煮佢鐘意食既野
得閒同佢講加油 之類就夠了
|
壓力大
你想達到
|
我就是擔心佢壓力大,因她對自己要求高,老師(emoji)‍(emoji)話對她成績吾擔心(校內係中上)但就擔心佢心理質素影響考試結果(emoji)(emoji)
vickynicky
|
在房發脾氣做吾晒題目,又狂哭,問佢有乜事講我知又話我煩,個心好痛又擔心,老公話吾好煩佢,但我又擔心, ...

佢哋呢個時間好似一個計時炸彈,冇乜事唔好行埋佢。用行動支持,少説多做。如其他JM講,煲多d清潤去火湯水比佢,食維他命c,多d不同種類生果。好快就過,共勉之。
1998Ruby1998
|
大壓力吖,你睇唔出佢想冷靜空間,佢仲煩!
你就當類似佢要坐月咁,佢已經身心疲累又大壓力,你仲要探佢、不斷要干擾佢個 BB,唔躁地黑面都幾難!一坐完月就心情平復好多。一碗湯/麵,一句加油已經好好。
Jolly
|
你想達到 發表於 19-2-20 08:34
我就是擔心佢壓力大,因她對自己要求高,老師(emoji)‍(emoji)話對她成績吾擔心(校內係中上)但就擔心佢心 ...

親唔親密?日日攬吓佢,可以唔駛問佢野架。
睇過有個報導話同小朋友一天當中有三次接觸,頭一次在返學前,第二次在放學後回家時,第三次在睡前。攬吓錫吓,閑話一兩句。佢會覺得自己唔係一個人而係一家人的一份子,咁考起試來冇咁怕失敗。
你想達到
|
大個女,好少攬攬抱抱了,成日買零食比佢囉!
Jane1983
|
關心住,比佢知父母係佢最大後盾。唔好逼佢講,佢想傾就傾,亦唔好哦佢。整多d佢鍾意食的餸,煲d靚湯佢飲,買定d零食、雪糕係屋企。

SandyWu
|
我朋友個仔blocked埋 whatsapp

我勸佢要冷静D,唔好再煩個仔
|

見過啲高年級家長都有講過類似問題,家人冇得搞,要佢自己面對,父母內心焦急都冇用,惟有以你嘅宗教信仰為佢祈福
sangria
|
做運動發洩!加油!如未 ready遲d至考,總之俾佢知有出路
wcandtt
|

我仔都係今年考,我叫佢晚上唔好溫,打下機

學校上個月去歐洲training , 我叫佢去,休息下,晤好咁大壓力。

盡量煮好嘢比佢食,唔好問唔好煩佢,同考唔好唔緊要,父母永遠支持佢

熱媽
|
回覆 你想達到 的帖子

父母有時間就出去拍拖(比多D寧靜空間佢),唔好日哦夜哦,呢段非常時期盡量唔好同C6嘈交(我試過考試期間父母口角,我突然情緒低落,好煩)。屋企雪櫃,零食架常滿,唔好食外賣(除非佢要求)就夠啦。
august22
|
我小朋友都係dse,祇做聆聽者,問都係問食咩餸,考完試幾多分都冇問,真係問得多有壓力架
Lulu0820
|
煮好嘢佢食,唔問成績,提佢早瞓,我會迫佢同我去做gym,我陪佢佢就肯做。