自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

大壓力就發脾氣,抗壓力低左d喎。盡力而為,對得起自己,無論結果如何,take it easy
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

我仔都係, 一見到我買大X樂就發脾氣唔肯食,叫我以後吾好買 畀佢激死!!

珍珠宮

唉~ 仲慘過自己考呢

男爵府

你想達到 發表於 19-2-20 08:10
在房發脾氣做吾晒題目,又狂哭,問佢有乜事講我知又話我煩,個心好痛又擔心,老公話吾好煩佢,但我又擔心, ...

其實同你講都無用 你幫唔到佢
竟然佢都出聲話煩
不如你就唔好問佢住
準備好早午晚餐比佢就好了
學業既野 佢自己識handle

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

比佢發啦!! 唔好講太多, 佢自己會處理好的.

男爵府

你想達到 發表於 19-2-20 08:10
在房發脾氣做吾晒題目,又狂哭,問佢有乜事講我知又話我煩,個心好痛又擔心,老公話吾好煩佢,但我又擔心, ...

我仔今年都考DSE,表面上佢壓力唔大,朋友叮囑男仔唔會表露出來,叫我好好留意一下。

呢段時間我無俾任何壓力佢,只係留意下佢的健康,同佢傾下課外嘢,佢仲傾到哈哈笑,鼓勵佢去做運動做自己興趣的事,同佢傾計留意到佢無負面情緒就0k。

希望考生同家長都不要太大壓力,大家加油呀(emoji)(emoji)

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

加上青春期都好火,減少接觸

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

記得自己當年考會考都會心情緊張, 情緒差, 唔想講野架, 所以要體諒下亞女, 唯有出少句聲, 煮佢鍾意食既野比佢, 在心中!

水晶宮

我女舊年一樣,唯有忍耐吓
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

只可以默默支持

子爵府

我女都係今年DSE考生!
我同老公已有協議、係屋企時就儘量比個寧靜環境佢讀書! 唔好入房煩佢、唔好做多餘無謂嘅關心。 直程當佢唔係屋內
平日就煮佢鍾意食嘅餸、佢地其實已明白你嘅心意㗎!
大家都要加油、好快過!

芝麻街    發表於 19-2-20 21:17

男爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

大家都要放鬆呀,加油呀。

珍珠宮

我個仔上年都好臭脾氣,有次仲眼濕濕添,我知道佢壓力爆煲,嗰晚我特登唔煮飯,拉佢出街食飯,仲要行遠啲去食,行過去期間,同佢傾下偈,話見佢溫習都幾盡力,認同下佢所付出嘅努力,教佢讀吾切既就要溫重點之類,食完晚飯又同佢食下甜品,之後慢慢行返屋企,又係傾下東傾下西,見佢之後就舒緩咗好多。

樓主或者試下,離開下書本一陣子,會無咁鑽牛角尖。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

Charlotte_mom 發表於 19-2-20 08:20
呢期壓力好大
做父母要識收放自如,佢想傾就傾,佢唔想傾就醒目,自己摺埋,特登買/煮d佢鐘意食嘅正餐零食 ...
我摺埋左半年

珍珠宮

開心吸收勳章

你想達到 發表於 19-2-20 08:45
大個女,好少攬攬抱抱了,成日買零食比佢囉!

叫佢 relax 下。。
我地過來人。。
一般都係會講,吾好擔心,輕鬆面對
食下野,游下水,打場波
然後再做過

大宅

回覆樓主:

當年我考試嘅時候,千其千其千其唔好同我講多一句,溫書果陣真係爭分奪秒,食飯沖涼都唔敢用咁多時間。除非喺考試上可以幫到佢,如果唔係煮餐好嘅當係支持就得,講太多佔據左佢溫書時間,只會令佢更大壓力。

首頁

尾頁

跳至