12歲扁平足囡囡,應該造幾多對鞋墊比佢日常用?

jojobbmum
|
造了
返學皮鞋1對和返學波鞋1對
有經驗JM 請指教。
cacachow
|
乜唔係1對鞋墊放落不同鞋(返學鞋, 白鞋, 出街波鞋...)用咩??

足矯師話對脚13歲就會定型
vencyk
|
jojobbmum 發表於 19-2-20 08:43
造了
有經驗JM 請指教。

夠用啦
lovelybaby2015
|
兩對夠了
btw已確定小朋友是扁平足?
因我女早幾年開始有扁平足徴狀,但近一年治療師話佢情況好左,可以不用著鞋墊也可以,因到這個歲數可得知之前是否假性扁平足
lovelybaby2015
|
cacachow 發表於 19-2-20 09:16
乜唔係1對鞋墊放落不同鞋(返學鞋, 白鞋, 出街波鞋...)用咩??

足矯師話對脚13歲就會定型 ...

係,我治療師也這樣說,因女之前有扁平足情況,近呢一兩年反而無乜嘢,佢話之前是假性,好多小朋友會咁,但到十二三歲定型後才可看到是否真的是扁平足
kyowong
|
請教大家睇邊個醫生?女女都有依個問題,成日叫腳痛,同好易倦!
是否應該睇骨科?

vanvan1999
|
kyowong 發表於 19-2-20 15:10
請教大家睇邊個醫生?女女都有依個問題,成日叫腳痛,同好易倦!
是否應該睇骨科?

我都想知,阿囡又係咁
gec
|
kyowong 發表於 19-2-20 15:10
是否應該睇骨科?

排政府兒童骨科
再轉到矯型及義肢造鞋墊
wcpcelia    發表於 19-2-21 14:59
Hanayori
|
我女5歲開始著到依家18歲,每次造咗兩對,一對波鞋,一對平底鞋。
Hanayori
|
cacachow 發表於 19-2-20 09:16

足矯師話對脚13歲就會定型 ...

鞋墊係可以轉換,但13歲雙腳仲會長大,鞋墊唔跟大咗慨鞋換,足弓位唔對應係無效。
Amy1974
|
gec 發表於 19-2-21 01:50
排政府兒童骨科
再轉到矯型及義肢造鞋墊

請問 係咪要先去睇街症,叫醫生寫轉介信?

套鞋墊幾錢度?可以訂購多一套嗎?

gec
|
Amy1974 發表於 19-2-21 02:53
請問 係咪要先去睇街症,叫醫生寫轉介信?

套鞋墊幾錢度?可以訂購多一套嗎?

我小朋友小一時,家庭醫生發現有輕微內八問題。到學童檢查時,叫醫生寫轉介信排政府。
鞋墊每次配一對。
brindlewin
|
jojobbmum 發表於 19-2-20 08:43
造了
有經驗JM 請指教。

有需要上面鋪薄墊隔汗臭就是,半年9個月就長大要換,冇必要造咁多。
jojobbmum
|

thanks all
jojobbmum
|
因為每對鞋有大細鞋形,不是一對鞋墊可以啱每一對鞋。
星期一至五返學一定穿的皮鞋和運動鞋就已經造了。
放假去街多數穿波鞋,所以我決定造多一對鞋墊比佢。
女仔貪靚,放假鐘意穿裙穿不同鞋
cacachow
|
回覆 Hanayori 的帖子

我每年檢查做一對新鞋墊同換新鞋. 基本上, 同一個鞋墊放入波鞋, 白鞋同皮鞋; 佢地對脚大得咁快, 成千蚊個鞋墊.....
cacachow
|
回覆 kyowong 的帖子

我去Hapxy Walking 做咋.
我個仔8歲時, 就係覺得佢仲乜咁大個都仲成日易跌親. 咁啱見到呢間鋪頭, 一check就話佢扁平足+脚外彎, 個足弓師話如果6歲前發現就可以根治, 而家咁大個, 只係可以唔惡化。

之後每年都檢查對脚啦, 慢慢第2年左右發現佢右脚個足弓好似多返d, 再過1年左脚足弓都多返d, 今年12歲, 左右脚足弓都多返, 脚後踭外彎的幅度都比之前直咗, 呢d錢我覺得好值得!

嗰度好似第一次做鞋墊2千蚊左右, 之後就16歲前都係1千蚊左右. 嗰時話16歲基本上對脚都大定, 用返同一個鞋模都應該得. 咁將來的事, 到時先算..
gec
|
jojobbmum 發表於 19-2-21 07:08
因為每對鞋有大細鞋形,不是一對鞋墊可以啱每一對鞋。
星期一至五返學一定穿的皮鞋和運動鞋就已經造了。
放 ...

我小朋友有三對
返學黑鞋白鞋各一對
去街波鞋一對
jojobbmum
|
回覆 gec 的帖子

bufferzone
|
拖鞋?