自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

catvv 發表於 19-2-20 09:06
有市民聲稱日前在粉嶺百佳超市購物,眼見意粉大減價4至8元一包,但細看之下,發現包裝內竟有一點點小昆蟲爬 ...

我唔食意粉,不過如果平好多,通粉有可能會買~

細細個食雜貨舖 D 米大,屋企係用一大個米桶,都係有穀牛~依家年代既小朋友或年青人有好多可能未見過榖牛,如果屋企有小朋友,不防買包返屋企比佢地認識下咩係穀牛

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有市民聲稱日前在粉嶺百佳超市購物,眼見意粉大減價4至8元一包,但細看之下,發現包裝內竟有一點點小昆蟲爬 ...

no

見到都驚
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章

一定唔買, 一定唔買, 一定唔買...
當你見識過成堆殼牛係米缸產卵繁殖, 爬出去, 再產卵繁殖...
搞到成個廚櫃D乾貨, ,櫃內裡面都係一堆堆好活躍嘅白色幼蟲, 成年殼牛...
我唔會覺得洗下, 曬下, 放入雪櫃就食得!!! 諗起都打冷震

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

係香港大部份人都衣食足,買左放過期掉都咁多,點會去買。但其實仲有一班真基層,佢地真係會食二手飯,我覺得佢地吾會介意買呢d, 我覺得應該再平d, 一蚊包等真係有需要既人買。

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前電視有個節目講食物, 我記得有個受訪人士係專買呢啲食物, 佢唔係偷平, 只係覺得人類好浪費, 佢話只要用箕篩走左啲穀牛就食得, 好話去左堆填區, 超市寫明我講得無問題, 各取所需啫

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

yan203yan 發表於 19-2-20 09:17
見到穀牛會驚驚,又唔開胃,影響食慾,買嚟做乜!
超市應該銷毀呢有蟲害嘅貨品,唔應該 ...

呢啲真係無良商人

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

BK2002 發表於 19-2-20 11:18
當你見識過成堆殼牛係米缸產卵繁殖, 爬出去, 再產卵繁殖...
搞到成個廚櫃 ...

咪係, 搞到一屋都係殼牛就大件事, 如果真要選, 我寧願食過咗最佳食用日期嘅食物!

珍珠宮

一定唔買

琥珀宮

畀面勳章

0q.cathy 發表於 19-2-20 11:24
係香港大部份人都衣食足,買左放過期掉都咁多,點會去買。但其實仲有一班真基層,佢地真係會食二手飯,我覺 ...

非常同意
好多人身在福中

大宅

BK2002 發表於 19-2-20 11:18
搞到成個廚櫃 ...
係啊
以前細個都見慣屋企米缸有殼牛,
到依家見到依然會打冷震
最怕買咗返屋企之後,爬入米袋,米粉裡面,就大鑊!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔買

子爵府

唔會買,好恐怖

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

明賣穀牛

子爵府

我懷疑呢批有問題!我原價買,擺屋企一個星期已經出穀牛!即刻掉左!以前從未試過㗎!

伯爵府

MiuMiuLi 發表於 19-2-20 11:11
我唔食意粉,不過如果平好多,通粉有可能會買~

細細個食雜貨舖 D 米大,屋企係用一大個米桶,都係有穀牛 ...

我都係咁覺得....
當然佢又唔係特別平,我唔會買。

不過如果屋企嗰啲生左出黎,我都應該會整走佢再食。

中午大日頭拎落球場曬下就走哂/死哂啦

男爵府

一定唔買, 759/360 都好平

水晶宮

送都唔要
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實係咪有人唔知d穀牛會產卵…?
之後幼蟲會蛀左入去粒米/粉入面黎做蛹室,
而d蛹係白色,好難睇到,
跟住你地煮熟就食左佢啦~
或者可能有人會覺得冇問題,
有蛋白質~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

伯爵府

dleelm 發表於 19-2-20 09:43
最重要是有註明,各取所需,應該唔會食壞人,好過浪費去堆田。
AGREE

首頁

尾頁

跳至